Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum sa incluzi miezul de nuca in dieta ta zilnica

de Alina Ilie la 2024-10-22
Cum sa incluzi miezul de nuca in dieta ta zilnica
Miezul de nuca este o sursa excelenta de grasimi nesaturate, proteine si fibre. Acesta contine si o gama larga de vitamine si minerale, inclusiv vitamina E, magneziu, cupru si acid folic. Datorita acestor proprietati nutritive, miezul de nuca a fost considerat de-a lungul timpului un aliment cu proprietati terapeutice.


Miezul de nuca - ce beneficii aduce sanatatii

Sanatatea cardiovasculara
 
Miezul de nuca este o sursa bogata de acizi grasi omega-3, in special acid alfa-linolenic (ALA), un tip de grasime nesaturata care a fost asociata cu reducerea inflamatiei si imbunatatirea sanatatii inimii. Studiile au aratat ca un consum regulat de nuci poate reduce riscul de boli cardiovasculare, scazand nivelurile de colesterol LDL (cunoscut drept colesterolul „rau”) si mentinand flexibilitatea vaselor de sange, ceea ce ajuta la prevenirea aterosclerozei.
 
Sanatatea creierului
 
Miezul de nuca este adesea descris drept un „superaliment” pentru creier datorita continutului sau ridicat de antioxidanti si acizi grasi esentiali. Omega-3 si antioxidantii contribuie la mentinerea functiilor cognitive, reducand riscul de declin cognitiv odata cu inaintarea in varsta. In plus, unii cercetatori sugereaza ca nucile ar putea juca un rol in prevenirea bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer si Parkinson.
 
Proprietati antiinflamatorii
 
Inflamatia cronica sta la baza multor afectiuni grave, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare si anumite tipuri de cancer. Miezul de nuca contine polifenoli, un tip de compusi care au proprietati antioxidante puternice, ajutand la reducerea inflamatiei din organism. Consumul regulat de nuci poate contribui la scaderea nivelului de markeri inflamatori din sange.
 
Imbunatatirea sanatatii digestive
 
Miezul de nuca este bogat in fibre, un element esential pentru mentinerea sanatatii sistemului digestiv. Fibrele ajuta la reglarea tranzitului intestinal si pot preveni constipatia. De asemenea, un aport adecvat de fibre sustine sanatatea microbiomului intestinal, contribuind la o digestie sanatoasa si la prevenirea anumitor boli digestive, cum ar fi diverticulita.
 
Reglarea greutatii corporale
 
Desi nucile sunt bogate in calorii si grasimi, consumul moderat nu duce la cresterea in greutate, ba dimpotriva, poate sustine controlul greutatii. Datorita continutului lor de fibre si proteine, nucile ofera senzatia de satietate, ceea ce poate reduce pofta de mancare si tentatia de a consuma gustari nesanatoase intre mese. In plus, studiile sugereaza ca nu toate caloriile din nuci sunt absorbite complet de corp, ceea ce inseamna ca aportul lor caloric efectiv poate fi mai mic decat se estimeaza.
 
Imbunatatirea calitatii pielii si a parului
 
Continutul ridicat de vitamina E si acizi grasi omega-3 din miezul de nuca contribuie la mentinerea unei pieli sanatoase si stralucitoare. Vitamina E este un antioxidant puternic care protejeaza pielea de efectele nocive ale radicalilor liberi, prevenind astfel imbatranirea prematura. In ceea ce priveste parul, aceiasi nutrienti ajuta la mentinerea unui scalp sanatos si la prevenirea uscarii si a ruperii firelor de par.
 

Cum sa incluzi miezul de nuca in dieta ta zilnica

 
Mic dejun hranitor
 
Adauga miez de nuca in bolul tau de cereale integrale sau in iaurt pentru un mic dejun echilibrat si plin de energie. Nucile nu doar ca vor oferi o textura crocanta, dar vor imbunatati si valoarea nutritiva a micului dejun prin aportul lor de grasimi sanatoase si proteine. De asemenea, poti include nuci in smoothie-uri pentru a le imbogati cu grasimi nesaturate si antioxidanti.
 
Gustari sanatoase
 
Miezul de nuca poate fi consumat ca atare intre mese. Este o gustare ideala pentru persoanele care doresc sa evite gustarile bogate in zahar si sa consume ceva natural si nutritiv. O portie de aproximativ 30 de grame de nuci (aproximativ o mana) poate oferi energie si satietate pentru cateva ore.
 
Salate si preparate din legume
 
Miezul de nuca poate fi adaugat in salate pentru a le conferi o textura crocanta si pentru a le creste continutul nutritiv. De exemplu, o salata cu spanac, avocado, branza de capra si nuci este o optiune excelenta pentru un pranz usor si sanatos. In plus, nucile pot fi utilizate si in preparate din legume, cum ar fi mancarurile cu fasole verde sau cartofi dulci, pentru a adauga un strat suplimentar de savoare.
 
Deserturi sanatoase
 
Nucile pot fi integrate si in deserturi sanatoase, cum ar fi prajituri sau batoane facute in casa. Acestea se combina foarte bine cu fructele uscate, mierea sau ciocolata neagra. Prepararea deserturilor cu nuci ofera un echilibru intre gust si nutritie, fiind o alternativa mai sanatoasa la dulciurile comerciale pline de zahar rafinat.
 
Sosuri si pesto
 
Un mod creativ de a folosi miezul de nuca este in sosuri si pesto. In locul clasicului pesto cu busuioc si muguri de pin, poti incerca un pesto cu patrunjel, usturoi si miez de nuca. Acest sos poate fi folosit pentru a insoti pastele, preparatele din peste sau chiar legumele la gratar.

Pastrarea miezului de nuca
 

Pentru a beneficia de toate proprietatile nutritive ale miezului de nuca, este important sa il pastrezi corect. Nucile pot deveni rancede daca sunt expuse la aer, caldura sau umiditate pentru perioade lungi de timp. Ideal este sa depozitezi miezul de nuca intr-un recipient ermetic, intr-un loc racoros si uscat sau chiar in frigider,


Foto: pixabay.com

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei


Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

    Cele mai citite articole

    Grasimea de la nivelul abdomenului este inamicul numarul unu al femeilor care isi doresc o talie de ...
    Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
    Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
    Slabeste rapid si scapa de toxine!
     
    Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume
    Citeste zilnic GRATUIT totul
    despre sanatate, frumusete, stil!
     
    Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016