Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce presupune testarea fertilitatii la barbati

de SuntFericita.ro la 2020-01-27
Ce presupune testarea fertilitatii la barbati
Peste o zecime dintre cuplurile active sexual din lume sunt infertile. Acest lucru inseamna ca cei doi parteneri nu pot concepe un copil, desi au incercat in mod activ si deliberat timp de peste un an. In mai mult de o treime dintre aceste cazuri, este vorba despre infertilitatea masculuina. Aceasta poate fi cauzata de o productie redusa de sperma sau de blocaje care nu permit eliberarea ei. Afla din acest articol ce este infertilitatea maculina si care sunt analizele care ajuta la stabilirea acestui diagnostic.


Care sunt simptomele infertilitatii masculine?

Cel mai important semn pentru infertilitatea barbatului este incapacitatea de a concepe un copil. Adesea nu exista semne sau simptome distinctive. Totusi, anumite boli sau dezechilibre hormonale care cauzeaza infertilitatea pot da simptome. Printre acestea se numara:

  • Disfunctii sexuale - probleme de ejaculare, cand ejacularea intarzie sau este foarte redusa cantitativ, apetit sexual diminuat, disfunctii erectile;
  • Dureri sau inflamatii in zona testiculelor;
  • Infectii respiratorii recurente;
  • Ginecomastie - cresterea sanilor;
  • Lipsa sau disparitia parului facial si a celui de pe corp.

Cum se diagnosticheaza infertilitatea masculina?

De cele mai multe ori, in cazul cuplurilor care se lupta cu infertilitatea, ambii parteneri trebuie sa mearga la medic. Exista o serie de teste si analize pentru testarea infertilitatii la barbati, printre care se numara spermograma, testul pentru Chlamydia sau ecografia scrotala.

Analiza spermei

Spermograma sau analiza spermei consta in verificarea numarului de spermatozoizi pe care ii contine sperma barbatului si mobilitatea lor. Pacientul va oferi o mostra de sperma, care va fi analizata in laborator si vor fi analizate numarul spermatozoizilor, motilitatea acestora, culoarea si calitatea spermei, eventuale infectii care ar putea afecta sanatatea si fertilitatea barbatului.

 

Testarea pentru clamidioza

O alta investigatie care se face in mod uzual este testul pentru depistarea bacteriei Chlamydia trachomatis, o bacterie raspunzatoare pentru infertilitatea masculina. Acest test consta in prelevarea urinei si testarea ei in laborator. Daca bacteria este prezenta, medicul recomanda tratament cu antibiotic.
 

Teste hormonale din sange

De asemenea, medicul va recomanda si analizele din sange, pentru determinarea nivelului anumitor hormoni, precum testosteronul, FSH sau prolactina.
 

Ecografia de scrot

In anumite cazuri, se poate efectua o ecografie scrotala, care poate scoate la lumina anumite probleme structurale, cum ar fi obstructia canalului ejaculator, sau un varicocel.
 

Examen de urina

Examenul de urina de dupa ejaculare poate releva daca sperma ajunge in vezica urinara in loc sa fie eliberata in timpul actului sexual, la momentul ejacularii.
 

Biopsie testiculara

Acest test reprezinta colectarea de tesut de la nivelul testiculelor cu un ac, pentru a fi analizat ulterior. Daca rezultatul biopsiei releva faptul ca productia de sperma este normala, atunci problema poate fi un blocaj in sistemul ei de transport.
 

Teste de sperma specializate

Aceste investigatii stabilesc cat timp supravietuiesc spermatozoizii dupa ejaculare, cat de usor penetreaza ovulul sau daca au probleme la atasarea de ovul. Sunt teste scumpe care se efectueaza rar, pentru ca nu schimba foarte mult rezultatul obtinut in urma unei spermograme.
 

Examen de prostata

Medicul poate efectua o ecografia transrectala pentru a verifica starea de sanatate a prostatei si daca exista blocaje pe tuburile care transporta sperma - canalul ejaculator si veziculele seminale.

Infertilitatea la barbati poate avea multiple cauze. De vina pot fi anumite boli cronice, boli mostenite sau schimbari hormonale. Discutia cu medicul trebuie sa fie deshisa si sincera, fara rezerve, pentru ca o diagnosticare cat mai precisa a cauzei de infertilitate poate duce la rezolvarea acesteia. Exista si anumite cazuri cand infertilitatea nu poate fi explicata, insa de cele mai mult ori, cand cauza este identificata, tratamentul creste simtitor sansele de a concepe un copil.

 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 2.5 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

    Cele mai citite articole

    Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
    Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
    Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
    Slabeste rapid
    si scapa de toxine!
    Iti oferim un Raport Special GRATUIT
    "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
    Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
    Adauga mai jos adresa ta de email
    si primesti Raportul Gratuit
    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016