Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dieta Mediteraneana: principalele alimente + 3 retete delicioase

de Sunt Fericita la 2022-04-21
Dieta Mediteraneana: principalele alimente + 3 retete delicioase
Dieta Mediteraneana este una dintre cele mai cunoscute diete. Si una dintre cele mai eficiente, ca sa nu mai vorbim despre faptul ca este extrem de sanatoasa pentru corpul nostru.


 
In Dieta Mediteraneana, principalele alimente sunt de origine vegetala: 
 
- legume, fructe, produse din cereale integrale, paste, nuci, seminte; 
 
- alimentele sunt cultivate local si procesarea e redusa la strictul necesar; 
 
- principala sursa de grasime e uleiul de masline; 
 
- zilnic se mananca 25-35% din calorii sub forma de lipide, iar per total, maximum 8% din calorii vin din grasimi saturate; - branza si iaurtul se consuma in cantitati mici, dar zilnic; 
 
- carnea slaba si pestele se mananca cel mult saptamanal; 
 
- nu se mananca mai mult de patru oua pe saptamana, cifra in care se includ si ouale folosite ca ingrediente in diferite preparate culinare; - desertul tipic e alcatuit din fructe; 
 
- carnea rosie trebuie sa se manance foarte rar, cel mult de cateva ori pe luna, cantitatea totala lunara nedepasind 350-450 g; 
 
- alimentatia se completeaza cu un regim adecvat de exercitii fizice, care sa promoveze o greutate sanatoasa; 
 
- vinul se consuma moderat, in timpul mesei, dar el nu reprezinta o componenta obligatorie a dietei.
 
Dieta Mediteraneana - Retete delicioase
 
a) Salata de vara (130 kilocalorii per portie)
 
Este o salata simpla si savuroasa in acelasi timp.
 
Ingrediente: doua cani de rosii cherry taiate in jumatati, o mana de foi proaspete de busuioc taiate, o lingurita de usturoi pisat, 3 linguri cu varf de seminte de pin prajite, jumatate de cana de masline grecesti (kalamata), fara samburi si taiate in bucati , 20 de grame de feta taiata in zaruri, doua cani de spanac tanar, o lingura de ulei de masline extravirgin, doua linguri cu zeama de lamiae, sare si piper proaspat rasnit.
 
Preparare: se amesteca uleiul, sarea si zeama de lamaie. Se taie felii sau fasii legumele, se aseaza intr-un bol mare si se adauga vinegreta. La salata se pot adauga paste “orzo” (numele vine de la forma granulelor, care este similara cu cea a unui bob de orez), astfel transformandu-se salata intr-un fel de mancare serios si consistent. 
 
Cantitatea optima de paste este de aproximativ 120 de grame (cantarite fierte)
 
b) Salata mediteraneana pentru gratar (60 kilocalorii per portie)
 
Numele o recomanda ca garnitura pentru gratar. Pentru asta a fost conceputa. Dar nu ne obliga nimeni sa o mancam cu ceafa de porc prajita. Din contra. Eu va recomand sa o mancati cu un peste proaspat. Facut la gratar ca sa fie adecvat numele salatei.
 
Ingrediente: o bucata de salata romana, un castravete, o cana de rosii cherry taiate in sferturi, o ceapa rosie mica taiata julien, jumatate de cana de ardei grasi copti, jumatate de cana de masline grecesti fara samburi, taiate in jumatati. Pentru vinegreta: o ceasca mica de ulei de masline, otet de vin rosu dupa gust, un catel de usturoi maruntit, cateva Frunze de busuioc, sare si piper.
 
Preparare: Asa cum va asteptati, este foarte simplu: se bat ingredientele pentru vinegreta si se toarna peste legume. Dupa gust, puteti adauga 100 de grame de feta faramitata.
 
c) Salata mediteraneana verde: (este o salata mai consistenta cu 189 de kilocalorii per portie, dar foarte bogata in grasimi sanatoase si fitonutrienti)
 
Ingrediente: frunze de salata verde, radicchio, salata romana, o ceasca de rosii mici, sase bucati de ceapa verde taiate marunt, 200 grame de miez de anghinare murat, taiat in bucati mari, o ceasca de feta maruntita, un ardei gras galben taiat in fasii, o cana de masline fara samburi, o ceasca de samburi de floarea soarelui, ulei de masline, zeama de lamaie, sare si piper.
 
Preparare: se bate vinegreta din ulei, lamaie, sare si piper. Se aseaza legumele intr-un bol mare si se toarna deasupra vinegreta.
 
Pofta buna!

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Personalitati ale Arhitecturii Romanesti


Lucrarea Personalitati ale Arhitecturii Romanesti 1859-2023 este una dintre atat de rarele antologii dedicate arhitectilor care au activat si au creat in spatiul romanesc O arhiva bogata ce contine peste 1400 de nume reprezentative de arhitecti cu ajutorul careia puteti deslusi tendintele arhitecturale ale celor 165 de ani pusi sub lupa ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

    Cele mai citite articole

    Rodia este un fruct delicios si nutritiv cu o istorie bogata si origini stravechi. Desi poate parea ...
    Dincolo de aroma sa reconfortanta si gustul placut, ceaiul verde a fost asociat cu multiple ...
    Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
    Slabeste rapid si scapa de toxine!
     
    Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
     
    Citeste zilnic GRATUIT totul
    despre sanatate, frumusete, stil!
     
    Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
    0