Metodele traditionale de invatare se dovedesc a fi din ce in ce mai greoaie si mai ineficiente. Timpul petrecut invatand in mod clasic se dovedeste a fi, deseori, timp pierdut. Cercetarile din domeniul stiintific au aratat ca procesele cognitive care stau la baza invatarii pot fi accelerate cu usurinta, atunci cand sunt aplicate tehnicile corecte.
In acest sens, au fost detectate numeroase metode prin care, in special copiiii, pot asimila cunostinte mult mai usor, intr-un timp mult mai scurt. Metoda lecturii performate, tehnica lecturii analitice sau invatarea predictiv-evaluativa sunt doar trei dintre metodele si strategiile care iti pot redefini modul de a invata lucruri noi.
Invatarea accelerata este un ansamblu de metode care ajuta la absorbirea mai rapida a informatiei, la crearea unei scurtaturi in drumul spre rezultatul dorit.
Principalul avantaj al tehnicilor de superinvatare este faptul ca poti economisi mult mai mult timp. Scoala traditionala nu reuseste sa ii invete pe elevi, dar nici pe parintii lor modalitati de invatare eficiente. Din acest motiv, timpul dedicat invatarii este prost organizat. Astfel, copiii petrec prea putin timp cu parintii, activitatile lor comune sunt limitate, iar cunostintele pe care copiii le asimileaza in timpul scolii sunt uitate cu usurinta.
Tehnici de invatare - strategia I
Tehnici de invatare accelerata. Ghid dedicat parintelui responsabil si copilului eficient poate fi folosit pentru accelerarea procesului de invatare din timpul orelor de la scoala, activitati extra-curriculare si chiar si pentru activitati de familie.
Implica-te in educatia copilului tau ajutandu-l sa invete eficient. Cu ajutorul tehnicilor de invatare accelerata, copilul va reusi sa se concentreze mai bine si sa asimileze un volum foarte mare de informatii.
Tehnici de invatare - strategia I
Atunci cand exista un numar mare de denumiri ce trebuie invatate, pot fi folosite metodele specifice de memorare. Metodele pot fi combinate, astfel incat ne folosim de beneficiile comune. Metoda locului si cea a asocierii, care folosesc simboluri si creeaza categorii pe care ulterior le pozitionam spatial. E mult mai usor sa folosim asocieri, sa cream legaturi.
De exemplu, daca un elev de clasa a III-a are de invatat un sir de 10 tipuri de insecte, 10 pasari si 10 mamifere poate proceda astfel:
- deseneaza cat mai mare pe o foaie A3 un personaj preferat din desene, seriale, filme;
- deseneaza obiectele de imbracaminte cat mai simplu, astfel incat sa ramana spatiu suficient;
- deseneaza pe bluza personajului cele 10 mamifere (daca nu le poate desena poate sa le printeze pe o foaie, apoi sa le decupeze);
- deseneaza pe fusta/pantalonii personajului cele 10 pasari;
- deseneaza pe geanta personajului cele 10 insecte.
Tehnici de invatare - strategia II
Folosind materiale inedite si foarte variate, cu siguranta memorarea va fi mult mai usoara. Pentru stilul vizual si cel vizual kinestezic folosim o strategie care presupune manipulare si stimulare vizuala. „Metoda Evantaiului” are ca scop
implicarea copilului prin crearea unui evantai din carton sau hartie si „decorarea” lui cu elemente din lectie.
Avem de invatat un sir de munti din Carpati. Foloseste o coala de hartie A4 sau mai mare. Se poate folosi si un carton, dar sa nu fie prea gros;
- scrie cu carioci de culori diferite cate o denumire ce trebuie invatata pe o foaie, lasand spatiu intre cuvinte;
- impatureste foaia pentru fiecare cuvant, astfel incat sa creezi un evantai; e mult mai usor sa inveti denumirile doua cate doua;
- culori diferite te vor ajuta sa iti amintesti ce cuvant urmeaza in functie de culoarea ce urmeaza: daca pe primul pliu ai scris cu rosu si albastru, va fi mai usor sa iti amintesti ce anume era scris cu albastru.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!