Jocurile video au devenit o forta formidabila in domeniul divertismentului digital, cu sute de mii de jocuri, milioane de jucatori in fiecare an iar popularitatea lor pare sa creasca in continuare. Efectele jocurilor video asupra copiilor a devenit un subiect tot mai dezbatut in randul parintilor.
La fel ca orice alta activitate sau joc, efectul jocurilor video asupra copiilor difera de la un caz la altul, ca toate celelalte aspecte ale cresterii, facand parte din procesul de maturizare. Putem generalize cateva efecte ale jocurilor video si efectul lor asupra comportamentului copiilor.
Socializarea
In fucntie de preferintele copiilor pentru un anumit tip de jocuri video, acestea pot avea diferite efecte asupra socializarii. Jocurile video pot deveni chiar mai interesante si mai benefice decat alte medii digitale, cum af fi: internetul sau telefoanele mobile, luand in considerare distractia cand jocul permite optiunea de multiplayer, cand te poti juca cu prietenii tai in aceeasi camera sau in retea.
Cu toate acestea, indiferent cat de distractive este un joc video, acesta nu substituie intalnirile cu alti copii, absolute necesare pentru o dezvoltare sanatoasa a socializarii.
Insensibilitate
Acesta este cu siguranta unul dintre cele mai controversate efecte negative ale jocurilor video asupra copiilor.
O statistica ingrijoratoare este aceea ca majoritatea jocurilor video sunt violente si sunt afisate imagini brutale si necezurate. Pentru jucatori, aceste violente virtuale, reprezinta o modalitate de a castiga mai multe puncte sau de a avansa la nivele urmatoare. Este foarte greu sa cuantifici efectul de insensibilitate daorat jocurilor video, in conditiile in care in ziua de astazi copii sunt expusi peste tot mesajelor de violenta. Este poate si mai dificil sa ignori faptul ca repetarea imaginilor de violenta face sa scada gravitatea acestor acte in mintea unui copil.
In cel mai “bun” caz, acest effect poate fi caracterizat prin lipsa compasiunii si a simpatiei, in cel mai rau caz, copilul creste cu ideea ca actul de crima nu este un lucru atat de grav.
Intelectual
Unii vad jocurile video ca fiind un stimul negativ pentru creier, o modalitate de a “omori” timpul, fara sa stimulezi activitatea cerebrala. Consecintele jocurilor video pot fi: pierderea atentiei, creativitatea redusa si lipsa de interes pentru lumea de dincolo de monitorul PC-ului, pierderea simtului realitatii. Inca o data, aceste efecte depind foarte mult de jocurile pe care copii le aleg, corelat cu alte activitati extra-curiculare si asa mai departe.
Sunt pareri conform carora, jocurile video au si efecte positive, cum ar fi: gasirea unor solutii pentru rezolvarea problemelor, o viteza de reactie mai mare, o imaginatie mai bogata, practica in matematica si citire si multe altele.
Distractie
Dupa ce analizezi toate punctele de vedere, poate cel mai evident effect al jocurilor video il reprezinta distractia. Indiferent de efectele pe termen lung sau de efectele temporare, copii continua sa se joace pe calculator deoarece este distractiv.
Asa cum un copil dezvolta o pasiune pentru un sport sau pentru desene animate sau pentru haine sau pentru arhitectura, asa exista si copii care dezvolta o pasiune pentru jocurile video iar parintii trebuie sa accepte responsabilitatea de ai ghida pe acest drum, astfel incat aceasta pasiune sa contribuie intr-un mod pozitiv in dezvoltarea lor.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
de
SuntFericita.roRedactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"