Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Solutii pentru rezolvarea litigiilor comerciale

de SuntFericita.ro la 2021-03-11
Solutii pentru rezolvarea litigiilor comerciale
Mediul de afaceri este unul destul de complicat si, chiar si in situatia in care ambele parti sunt de buna credinta, tot se poate ajunge la litigii. Unele dintre cele mai frecvente sunt cele comerciale.


Fie ca se pot remedia amiabil sau se ajunge pana in tribunal, recomandabil este sa ai alaturi o echipa de specialisti in litigii comerciale

 

Articolul de fata va trece in revista modalitatile de solutionare a litigiilor comerciale si va da mai multe detalii despre proceduri. Aceste informatii ar putea foarte bine sa te scoata din incurcatura. 

Ce sunt litigiile comerciale? 

Litigiile comerciale sunt conflicte sau neintelegeri aparute in cadrul unui contract, atunci cand una dintre parti nu-si indeplineste obligatia contractuala de a furniza produse sau servicii conform cu termenii agreati in prealabil. In acest scenariu, partea vatamata poate demara procedurile pentru un proces civil, daca nu se ajunge la o solutie pe cale amiabila. In momentul in care se ajunge la tribunal, solutionarea va tine de instanta/completul de judecata. 

 

Cea mai eficienta cale de a evita un conflict este redactarea si citirea cu atentie a contractului. Atentie sporita trebuie acordata clauzelor care descriu obilgatiile partilor, procedurile de urmat in cazul unui litigiu sau clauzele de terminare a relatiei contractuale. 

Pasi pentru solutionarea litigiilor comerciale 

Exista mai multe etape de urmat pentru solutionarea unui litigiu, asa cum vei descoperi in randurile de mai jos. 

Negocierea 

Intotdeauna este recomandata solutia amiabila, pe cat posibil, in defavoarea ajungerii in instanta. Procesele pot dura si consuma finante. De multe ori vei constata ca te-a costat mai mult timp si bani sa duci la capat procesul decat daca ai fi renuntat pur si simplu la acest demers. 

 

Inainte de a planifica o actiune in instanta ai face bine sa contactezi persoana in cauza, sa-i explici nemultumirile tale, conditiile care au fost incalcate si ce te astepti sa se intample de acum inainte. Desigur, ofera-i sansa interlocutorului de a raspunde. De prea multe ori se ajunge in instanta din cauza pur si simplu a unei lipse de comunicare. Daca doriti o negociere oficiala puteti implica si avocati in acest demers. Nu exista un set de reguli pentru desfasurarea negocierilor si acestea pot fi demarate atat inainte de depunerea procesului cat si in timp ce acesta este in desfasurare sau chiar inainte, in timpul sau dupa apel. 

Medierea 

Medierea este o forma legalizata de negociere. Acest proces este supervizat de un tert impartial, cu denumirea de mediator. Persoana respectiva va ajuta la identificarea problemelor de ambele parti si va oferi o perspectiva proaspata asupra conflictului. Mediatorul este de obicei un judecator sau un avocat senior, agreat de ambele parti. 

Arbitrajul 

Urmatorul pas in solutionarea litigiilor este reprezentat de arbitraj. Daca in cazul medierii controlul se afla inca in mainile partilor, in cazul arbitrajului decizia finala va apartine tertului. Ca parte a solutiilor alternative pentru litigii, se va recurge la arbitraj atunci cand negocierile au fost epuizate. Ambele parti vor fi reprezentate de avocati in cadrul acestui demers si arbitrul va lua o decizie in urma studierii documentelor, marturiilor si dovezilor. 

Litigiu 

Incalecarea unui contract poate duce in mod automat la litigii. Daca solutiile alternative de rezolvare a conflictului nu au dat roade, decizia va veni din partea justitiei civile si a instantelor judecatoresti. In consecinta, partea care a incalcat conditiile contractuale va putea fi fortata sa participe la solutionare. Decizia se va lua si va fi executata  in conformitate cu legea in vigoare. Partea care a pierdut poate depune un apel la instanta superioara daca va considera ca a fost nedreptatita. 

 

Se recomanda pe cat posibil rezolvarea conflictelor pe cale amiabila, dar trebuie sa iei mereu in calcul eventualitatea unui proces. De aceea merita sa te pregatesti temeinic. 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori


Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

    Cele mai citite articole

    Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
    Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
    Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
    Slabeste rapid
    si scapa de toxine!
    Iti oferim un Raport Special GRATUIT
    "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
    Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
    Adauga mai jos adresa ta de email
    si primesti Raportul Gratuit
    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016