Copiilor le place sa aiba un ritual stabil pentru mersul in pat, care sa decurga mereu in acelasi ritm: intai se pregateste totul pentru a doua zi (sacul de sport, cutia de sandwich, banii pentru excursie si toate acele lucruri care pot fi un factor de stres de dimineata), apoi dezbracarea spalatul pe dinti si spalatul general de exemplu, puteti face baie o data la doua zile), citirea unei povesti in pat si cantatul unui cantec de leagan.
Evita jocurile salbatice si certurile in familie. Discutiile despre certuri cu prieteni de la gradinita sau despre alte probleme ar trebui sa aiba loc mereu inaintea cinei, si niciodata dupa ea. Altfel vei sabota somnul sanatos al copiilor tai.
Ritualuri ajutatoare
Daca esti religios, atunci spune o rugaciune impreuna cu copiii tai inainte de culcare. Daca ii inchini, ei vor interpreta acest lucru ca pe un semn de ocrotire si afectiune. Daca nu vrei sa-i inchini, atunci le poti face un semn ca un cerc, „in care sa se gaseasca toate visele frumoase“.
Daca copilului tau ii este frica de monstri, trebuie sa ii iei in serios temerile si sa-i arati ca poti face ceva impotriva lor. Poti procura „cel mai bun spray impotriva monstrilor“: umple cu apa o sticla de plastic (cu pulverizator) si pune-i o eticheta mare pe care scrie „spray impotriva monstrilor“.
Inainte de culcare dai impreuna cu copilul tau cu acest spray in toate acele locuri, in care dupa parerea sa s-ar putea ascunde monstri, ca, de exemplu, sub pat, in colturi intunecoase sau la toaleta. Pentru linistea sa, sticla poate ramåne langa pat si poate fi luata si in concediu. Ca alternativa poti lua un animal de plus, mare si „curajos“ (un leu, urs, tigru sau caine), care va sta de paza in fata patului sau a usii dinspre camera de copii.
Poate fi foarte linistitor pentru copil sa enumere pe toti acei oameni pe care ii iubeste si carora vrea sa le ureze o noapte buna. „Noapte buna, draga bunica; noapte buna, draga bunicule in ceruri, noapte buna, matusa Mia din Hamburg... “. Din acest cerc de afectiune fac parte si parintii, fratii, verisoarele si verisorii, prietenii, educatoarele, profesorii, bona, animalele, pomii si florile. Astfel, atentia copilului se indreapta catre ceilalti si uita de sine si de fricile sale. Incheiati aceasta enumerare mereu in acelasi fel, ca, de exemplu: „Va multumim tuturor pentru dragoste si pentru faptul ca sunteti prietenosi, si va uram o noapte buna“.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h

de
SuntFericita.roRedactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.