1. Sindromul plantei fara soare
2. Sindromul plantei fara ploaie
3. Sindromul plantei fara vant
1. Sindromul plantei fara soare
Cum se recunoaste un parinte care nu aduce soare?
Parintii care toarna prea multa apa la radacina plantei, dar nu o expun la soare au un anume fel de a gandi. Parintii acestia considera ca stiu cel mai bine ce are nevoie planta, si au tendinta sa urmeze retete fixe sau sa fie dezinteresati. ori nu stiu ca planta trebuie sa fie scoasa la soare, ori cred ca ceea ce au auzit este incorect si se incapataneaza sa faca ceea ce au decis ei cu toate ca acest comportament nu are un efect favorabil asupra relatiei cu copilul.
Decizia e luata in functie de fricile si frustrarile proprii si acest gen de parinti se desprinde de nevoile reale ale copilului. Incapatanarea si rigiditatea cu care continua sa toarne zilnic aceeasi cantitate de apa sunt absurde uneori. Desi planta arata din ce in ce mai rau, ei nu fac legatura cu faptul ca e posibil sa fie prea multa apa. In aceste situatii, vantul este cel care poate sa mai reduca din umiditate.
Sunt situatii cand planta poate fi salvata sau nu. Daca radacina ajunge in stadiul in care va ceda din cauza excesului de apa, e nevoie de o schimbare vizibila pentru a avea o planta sanatoasa.
2. Sindromul plantei fara ploaie
Parintele il antreneaza pe copil pentru cele mai grele conditii. Atunci cand parintelui ii este frica de mediu, nu are incredere in curgerea spre bine a lucrurilor, se comporta in mod auster. Ii ofera copilului foarte, foarte putine lucruri.
Cand parintele (mama) pune cate o picatura de apa plantei in loc de o cana, planta devine auto-restrictiva si auto-limitativa. Se pregateste pentru un mediu neprietenos. Acest tip de planta nu are frunze si face flori mici si foarte rar. La fel cum o planta de acest gen nu ofera bucurie privitorului, un copil crescut astfel va avea o existenta fada, anosta, la limita supravietuirii.
E eliminata bucuria din schema. Ploaia, curgerea, bogatia solului creeaza plante spectaculoase, colorate. Un sol arid creeaza plante mici, modeste, rezistente, dar fara farmec pe termen lung.
3. Sindromul plantei fara vant
Se manifesta atunci cand copiii au primit foarte multe de la parinti si li s-au limitat foarte mult responsabilitatile personale. Copiii sunt in mod natural puternici, curiosi, luptatori. Dar daca parintii considera ca e inutil ca odrasla lor sa primeasca responsabilitati sau sa i se puna limite clare, atunci devin plante trecatoare.
Tulpina nu creste suficient de mult si nu e rezistenta. Planta poate sa arate bine pentru cateva zile sau saptamani: de obicei, acesti parinti au turnat apa si au expus la soare plantuta, dar au eliminat vantul din ecuatie.
Asta presupune ca planta nu e planta care rezista la primul vant si infloreste conditionat doar o data in viata – atunci cand simbioza intre parinte si copil este asa puternica incat parintele are prea mult si copilul prea putin si doar copilul primeste.
Copiii care nu au fost caliti de parinti vor constata, mai devreme sau mai tarziu, ca nu pot inflori decat in conditii foarte restrictive, nenaturale. A nu face fata la vant, a nu reusi pe cont propriu e unul din cele mai dureroase procese pe care le intelege cineva care a fost supraprotejat.
Ca si in cazul plantelor, nu exista metode rapide de remediere, daca perioada de privare a depasit un anumit stadiu. Insa dificil nu inseamna imposibil, si cu multa rabdare parintii si copiii pot face schimbari.
Autoreglarea parintelui reprezinta cheia comunicarii. A astepta intai sa intram in contact cu starea de spirit a copilului, a ne racorda la el inainte de a incepe comunicarea ajuta foarte mult. Copilul vine cu un set de nevoi si e posibil sa nu fie auzit continutul unui mesaj, daca nevoile reale nu sunt vazute.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!