Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

4 beneficii ale jocurilor de indemanare pentru copiii de toate varstele

de Sunt Fericita la 2022-06-15
4 beneficii ale jocurilor de indemanare pentru copiii de toate varstele
Dezvoltarea creierului incepe inca din copilaria timpurie, iar beneficiile nu au legatura doar cu abilitatile mentale si emotionale, ci si cu acelea fizice si motorii. Conexiunile neuronale isi fac aparitia din momentul in care copilul se naste, iar constientizarea si autocontrolul sunt abilitati ce stau la baza sanatatii emotionale din viata de adult.


Abilitatile motorii sunt la randul lor importante si pot fi impartite in doua categorii: 

- abilitati motorii brute: sunt folosite pentru activitatile legate de deplasare, cum ar fi mersul, alergatul, aruncarea unei mingi; se bazeaza pe grupele mari de muschi.

- abilitati motorii fine: au legatura cu muschii mici de la maini si coordonarea lor cu simtul vazului; activitatile care se bazeaza pe aceste abilitati sunt tinerea unui creion (scrisul), manuirea tacamurilor (mancatul), legatul sireturilor, taierea unori materiale cu foarfeca, pieptanatul si impletirea parului, etc. 
 
Pentru a-si dezvolta cat mai rapid si cat mai corect abilitatile motorii, copiii au nevoie de o activitate specifica lor: joaca. Aceasta este cea mai importanta in dezvoltarea muschilor, a coordonarii si a reflexelor. Atunci cand au la dispozitie o mare varietate de jocuri de indemanare, copiii vor invata sa exploreze, sa-si dezvolte creativitatea si sa inteleaga contexte si concepte noi. 
 
Beneficii importante
 
Jocurile de indemanare disponibile in magazinele pentru copii sunt cele mai recomandate metode pentru ca juniorii sa ramana activi si fericiti, dar si sa se dezvolte sanatos. 
 
Iata care sunt cele mai importante beneficii pentru copii: 
 
1. Cresterea puterii
 
Aceasta nu se limiteaza la puterea de a lovi sau de a ridica greutati mari, ci si la stransul unui obiect în mana. Atunci cand un copil mic apuca o jucarie si o tine strins in palma, el isi dezvolta muschii de la mana, de la degete, de la incheieturi, dar si de la brate. Toate aceste activitati il pregatesc pe copil pentru momentul in care va trebui sa stea în sezut, sa se tarasca ori sa mearga in patru labe, iar apoi sa se ridice in doua picioare. 
 
2. Dezvoltarea abilitatilor de coordonare
 
Pentru a ridica sau a utiliza obiecte, este nevoie de o buna coordonare intre degete, maini, brate, ochi si creier. De fapt, creierul este cel care detine controlul si face toate partile corpului sa lucreze intr-o coordonare perfecta. Pe masura ce abilitatile motorii fine devin mai sincronizate, coordonarea este si ea perfectionata. 
 
3. Dezvoltarea bilaterala a corpului
 
Se refera la abilitatea de a-si folosi ambele parti ale corpului intr-un mod bine coordonat, iar atunci cand se lucreaza destul de mult in aceasta directie, copilul poate deveni ambidextru. Asta inseamna ca se poate folosi cu usurinta atat de mana dreapta cat si de cea stanga. 
 
4. Intelegerea unor concepte 
 
Constientizarea spatiala, legatura dintre cauza si efect, forma, distanta sau echilibrul sunt doar cateva dintre conceptele ce pot fi intelese cu ajutorul acestor jocuri de indemanare. 
 
Dupa primele luni de viata, cei mici incep sa tina lucruri in maini, reusind in acest fel sa inteleaga si sa exploreze lumea din jurul lor. Mainile sunt cele mai bune instrumente si odata cu folosirea lor, vine si cunoasterea. Simultan, se dezvolta muschii, iar asta ii face mai puternici si ii ajuta sa faca miscari mai complexe, cu mai multa dexteritate. 
 
Miscarea unei jucarii care zornaie, intoarcerea unei pagini sau construirea unor castele din cuburi de lemn sunt activitati care depind de abilitatile motorii fine si de indemanare. Chiar daca mainile copiilor sunt micute, ele contin 27 de oase fiecare, dintre care 14 doar in degete. De asemenea, mai mult de 30 de muschi sunt disponibili la fiecare mana, astfel incat ei pot sa apuce si sa aseze lucruri din ce în mai mici. Odata cu antrenamentul, se vede si un control mai bun si capacitatea de a rezolva sarcini mai mari. 
 
Cu cat un copil se joaca mai mult cu mainile, cu atat isi va dezvolta mai mult abilitatile de care va beneficia toata viata. Efectele pozitive vor aparea in cel mai scurt timp, iar indemanarea va fi cu atat mai mare. 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre jucarii

Cele mai citite articole

Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
O alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale, este cruciala pentru mentinerea ...
In fiecare etapa a vietii, femeile se confrunta cu schimbari hormonale semnificative, iar una ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0