Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

8 beneficii ale vitaminei B12

de SuntFericita.ro la 2024-03-05
8 beneficii ale vitaminei B12
Vitamina B12 face parte din categoria celor hidrosolubile, adica are capacitatea de a se dizolva in apa. Are rol esential pentru buna functionare a organismului, dar nu poate fi produsa in mod natural de acesta, astfel ca trebuie procurata din alimentele de provenienta animala sau din suplimente, la recomandarea medicului. Iata opt beneficii pe care le poate oferi aceasta vitamina!


1. Contribuie la prevenirea anemiei
 

Unul dintre beneficiile vitaminei B12 consta in faptul ca aceasta sustine formarea globulelor rosii (hematiilor) sanatoase, ceea ce lupta contra anemiei. In cazul in care exista o deficienta a globulelor rosii, pot aparea simptome precum oboseala si senzatia de slabiciune. Hematiile au rol in transportarea oxigenului la organele vitale.


2. Are rol in sanatatea oaselor
 

Potrivit unui studiu, aportul optim de vitamina B12 este util pentru mentinerea sanatatii oaselor si poate preveni osteoporoza, in special in cazul femeilor care se afla in perioada menopauzei. Deficienta de vitamina B12 este asociata cu o densitate minerala osoasa mai redusa decat este normal.


3. Ajuta la dezvoltarea armonioasa a fatului 
 

Un aport optim de vitamina B12 al mamei sprijina reducerea riscului de aparitie a avortului spontan, a nasterii premature si a malformatiilor congenitale majore, precum defecte ale tubului neural. Astfel, o sarcina sanatoasa si care sa aiba o evolutie corecta poate fi sustinuta printr-un nivel indeajuns de mare de vitamina B12. 
 

Automedicatia nu este recomandata. Un medic poate stabili, in urma unor teste, care este nivelul optim de vitamina B12 adecvat mamei, in functie de particularitatile organismului sau.
 

4. Sustine reducerea simptomelor asociate cu depresia
 

Vitamina B12 este implicata in modul in care serotonina, o substanta chimica ce are rol in reglarea starii de spirit, este sintetizata si metabolizata in organism. Astfel, aceasta vitamina poate contribui la reducerea simptomelor depresiei. Un nivel scazut al vitaminei B12 in organism poate duce la accentuarea starilor depresive.
 

5. Poate ajuta la reducerea riscului de degenerescenta maculara
 

Un nivel adecvat de vitamina B12 in organism contribuie la reducerea riscului de degenerescenta maculara, o boala ce presupune afectarea vederii. Conform unui studiu efectuat asupra unui grup de cinci mii de femei cu varsta de peste 40 de ani, suplimentele alimentare cu aceasta vitamina, asociate cu acidul folic, pot diminua riscul de degenerescenta maculara.
 

Important de retinut: suplimentele alimentare trebuie luate numai la recomandarea medicului, in cantitatea si pe durata indicate de acesta.
 

6. Poate preveni pierderea memoriei
 

Vitamina B12 este o componenta importanta in lupta contra atrofiei cerebrale si, prin urmare, poate lupta pentru prevenirea pierderii memoriei si a afectiunilor asociate cu aceasta, precum dementa, mai ales in cazul persoanelor de varsta a treia. 
 

7. Contribuie la producerea energiei in organism
 

Asemenea celorlalte vitamine din complexul B, si vitamina B12 ajuta la producerea energiei in organism. Atunci cand in corp exista un nivel foarte redus de vitamina B12, persoana respectiva poate acuza oboseala si lipsa energiei.
 

8. Poate contribui la sanatatea pielii, unghiilor si parului
 

Intrucat vitamina B12 este o componenta a procesului de productie a celulelor, este importanta si pentru sanatatea pielii, unghiilor si parului. Potrivit specialistilor, un nivel scazut al acestei vitamine poate fi asociat cu unele afectiuni de ordin dermatologic, de exemplu, hiperpigmentare, vitiligo, decolorarea unghiilor.


Exemple de surse de vitamina B12:

  • organe de animale, de pilda, rinichi si ficat;
  • pesti si fructe de mare, precum sardine, ton, somon, pastrav, scoici;
  • carne de vita;
  • cereale fortificate;
  • lapte si produse lactate.

Adopta o dieta sanatoasa si echilibrata, pentru a iti asigura in mod natural aportul de vitamina B12 in organism! Mergi regulat la controale de rutina si ia suplimente alimentare doar la recomandarea medicului!

 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei


Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.9 din 5 - 5 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Cele mai citite articole

Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016