Un anumit declin al functiei cognitive este fireasca odata cu inaintarea in varsta, dar exista lucruri pe care le poti face pentru a incetini cat de mult este posibil declinul mental. Iata cateva activitati pe care le poti face pentru a-ti mentine creierul in forma.
Danseaza
Invatarea unor noi miscari de dans activeaza creierul pentru a forma noi conexiuni neuronale. De asemenea, ajuta la crearea unui mai bun raspuns al creierului la stres. Asadar, daca aveai nevoie de o activitate recreativa si amuzanta, inscrie-te la un curs de dansuri!
Jocuri
Indiferent ca iti place sa joci board games cu prietenii sau sa faci singura un puzzle de o mie de piese, trebuie sa stii ca astfel de activitati sunt sanatoase pentru creier. Pe langa faptul ca sunt o forma excelenta de divertisment, astfel de jocuri reprezinta, de fapt, activitati de stimulare mintala si iti pot imbunatati abilitatile de memorie si gandire. Integramele, rebusul sau sudoku au aceleasi efecte uimitoare asupra creierului, asa ca le poti incerca atunci cand vrei sa te relaxezi, dar si sa iti pui mintea la contributie.
Fa miscare
Orice forma de miscare creste fluxul de sange catre creier, in special partea creierului responsabila de gandire. Sportul ajuta creierul sa fie mai eficient si mai adaptabil. Doar 20 de minute de miscare pe zi sunt tot ce ai nevoie pentru a-ti ameliora circulatia sangelui, permitandu-ti sa gandesti clar si sa-ti pastrezi concentrarea.
Atentie la detalii
Daca ai citit vreo carte cu Sherlock Holmes sau Hercule Poirot, atunci siguri stii cat de importanta este atentia la detalii si cum te poate ajuta sa dobandesti perspective mult mai profunde asupra unor situatii aparent banale. Fa-ti timp pentru a observa detaliile din jurul tau si apoi vorbeste si altora despre ele. Asculta cu atentie la detalii cand vorbesc alte persoane si incearca sa iti creezi o imagine mentala a ceea ce iti spun ele. Acest lucru determina dezvoltarea de celule noi in diferite parti ale creierului.
Invata ceva nou
Nu inceta niciodata sa inveti. Procesul de invatare ajuta la prevenirea dementei cu debut precoce. Nu trebuie sa mergi neaparat la cursuri, ci doar sa gasesti modalitati de a te educa pe subiecte care te intereseaza. Poate ti-ai dorit mereu sa vorbesti italiana sau poate vrei sa gatesti mai bine. Exista cursuri online gratuite pentru aproape orice, asa ca profita si invata, macar din cand in cand, ceva nou.
Citeste
Cititul are beneficii extraordinare asupra creierului. Chiar daca cercetarile din domeniu nu au dovedit inca in mod concludent ca lectura previne aparitia unor boli degenerative precum Alzheimer, exista studii care arata ca persoanele in varsta care citesc in fiecare zi isi mentin si isi imbunatatesc functia cognitiva a creierului.
Incearca ceva nou in fiecare zi
De fiecare data cand faci ceva nou sau intr-un mod diferit, creierul tau formeaza noi conexiuni neuronale. Nu este nevoie sa faci ceva foarte complicat. Te poti bucura de aceleasi efecte si atunci cand faci lucruri foarte simple, cum ar fi sa te speli pe dinti tinand periuta in mana stanga (daca dreapta e mana ta dominanta) sau sa incerci un nou traseu de la birou spre casa.
Sa acorzi atentie sanatatii creierului este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru tine insati si efectele se vad in timp. Incearca si tu activitati precum cele mentionate anterior pentru a-ti imbunatati concentrarea, memoria si agilitatea mentala, indiferent de varsta.
Sursa foto: Pexels.com
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
valabila 48h
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!