SuntFericita cauta meniu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum sa gatesti dovleceii: 4 retete simple, gustoase si rapide

de Alina Ilie la 2025-09-11
Cum sa gatesti dovleceii: 4 retete simple, gustoase si rapide
Usor de gatit, cu o textura fina si un gust delicat, dovlecelul poate fi folosit intr-o multime de retete, de la supe si salate pana la preparate consistente la cuptor sau pe gratar. In plus, dovlecelul este prietenos cu silueta, avand foarte putine calorii, dar si o multime de nutrienti benefici – fibre, vitamine din complexul B, vitamina C si minerale precum potasiul si magneziul.


Iti propunem patru retete diferite, echilibrate si usor de realizat: o supa-crema catifelata, o salata mediteraneana, dovlecei umpluti si chiftelute fragede cu ierburi aromatice.

Supa-crema de dovlecei cu busuioc si parmezan

O supa usoara, aromata si eleganta, perfecta atat pentru pranz, cat si pentru o cina rapida. Se prepara in mai putin de 30 de minute si poate fi servita atat calda, cat si rece.
 
Ingrediente:
 
  • 3 dovlecei medii
  • 1 ceapa alba
  • 2 catei de usturoi
  • 1 cartof mic (pentru textura)
  • 750 ml supa de legume sau apa
  • 2 linguri de ulei de masline extravirgin
  • Sare si piper dupa gust
  • Un buchet mic de busuioc proaspat
  • 30 g parmezan ras (sau grana padano)
  • O lingura de smantana lichida (optional, pentru un plus de finete)
 
Mod de preparare:
 
Spala dovleceii si taie-i in rondele. Nu e nevoie sa-i cureti de coaja, pentru ca aceasta adauga culoare si nutrienti. Intr-o cratita, caleste ceapa tocata si usturoiul zdrobit in ulei de masline, pana devin translucide.
 
Adauga dovleceii si cartoful cubulete, amesteca timp de cateva minute, apoi toarna supa de legume fierbinte.
 
Fierbe la foc mediu 15–20 de minute, pana cand legumele sunt fragede. Mixeaza totul cu blenderul pana obtii o crema fina. Adauga sare, piper si frunzele de busuioc.
 
Serveste cu parmezan ras deasupra si, daca doresti, cu o lingurita de smantana lichida.
 
Aceasta supa este extrem de versatila: poti adauga menta in loc de busuioc, poti inlocui parmezanul cu branza de capra sau poti servi supa rece, ca un fel de gazpacho verde.

Salata calda de dovlecei cu branza feta si masline

O reteta mediteraneana simpla, perfecta ca garnitura pentru friptura sau ca fel principal usor. Combinatia dintre dovlecei, feta sarata si masline aduce un echilibru intre prospetime si intensitate.
 
Ingrediente:
 
  • 2 dovlecei mari
  • 150 g branza feta
  • 100 g masline kalamata
  • 1 ardei rosu
  • 2 linguri ulei de masline
  • Zeama de la ½ lamaie
  • Sare si piper
  • O mana de patrunjel proaspat tocat
 
Mod de preparare:
 
Taie dovleceii felii subtiri pe lungime si frige-i pe o tigaie grill pana capata urme frumoase de gratar. Ardeiul rosu se coace la fel, apoi se taie fasii.
 
Amesteca dovleceii si ardeiul cu branza feta sfaramata, maslinele si patrunjelul.
 
Stropeste totul cu ulei de masline si zeama de lamaie.
 
Aceasta salata este gata in 15 minute si poate fi servita alaturi de lipie calda sau bruschette. Daca vrei o varianta mai consistenta, adauga quinoa fiarta sau naut.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de respiratie stravechi chinezesti


Tehnicile de respiratie secrete iti dezvaluie cea mai puternica forma de vindecare vazuta vreodata Acestea te pot ajuta sa elimini durerea sa previi atacurile de cord si sa tratezi astmul Toate acestea sunt mentionate intr-un manuscris antic care nu a fost niciodata vazut de catre lumea occidentala Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de...

Oferta Speciala
valabila 48h

Dovlecei umpluti la cuptor cu carne si orez

O mancare traditionala reinterpretata, dovleceii umpluti sunt perfecti pentru mesele in familie. Umplutura este suculenta, iar dovlecelul copt devine dulce si fraged.
 
Ingrediente:
 
  • 4 dovlecei mai mari
  • 300 g carne tocata (vita sau amestec vita-porc)
  • 100 g orez
  • 1 ceapa
  • 2 rosii bine coapte
  • 2 linguri ulei
  • 2 linguri pasta de rosii
  • Sare, piper, cimbru, marar proaspat
  • 200 ml supa sau apa
 
Mod de preparare:
 
Taie dovleceii in jumatate pe lungime si scoate miezul cu o lingurita, pastrand forma de barcuta. Fierbe orezul pe jumatate. Amesteca orezul cu carnea, ceapa tocata si condimentele. Umple dovleceii cu acest amestec.
 
Asaza-i intr-o tava unsa cu ulei. Toarna deasupra sosul facut din rosii pasate, pasta de rosii si supa.
 
Coace la 180°C timp de 40–45 de minute.
 
Rezultatul: dovlecei fragezi, umplutura suculenta si un sos aromat perfect de servit cu paine proaspata sau cu iaurt.

Chiftelute de dovlecei cu ierburi aromatice

Aceste chiftelute sunt alternativa ideala la cele clasice din carne. Sunt usoare, pufoase si potrivite atat ca aperitiv, cat si ca garnitura.
 
Ingrediente:
 
  • 3 dovlecei medii
  • 2 oua
  • 80 g faina
  • 50 g branza telemea sau cascaval ras
  • 2 catei de usturoi
  • Un buchet mic de marar si patrunjel
  • Sare si piper
  • Ulei pentru prajit
 
Mod de preparare:
 
Da dovleceii pe razatoarea mare, sareaza-i si lasa-i la scurs 15 minute. Stoarce-i bine de apa. Amesteca dovleceii cu ouale, faina, branza, verdeata si usturoiul tocat.
 
Formeaza chiftelute mici si prajeste-le in ulei incins pana devin aurii.
 
Scoate-le pe servetel absorbant si serveste-le cu iaurt grecesc sau tzatziki.
 
Se pot coace si la cuptor, pentru o varianta mai light. Sunt excelente si reci, la pachet sau picnic.
 
Cele patru retete prezentate – supa-crema cu busuioc, salata calda cu feta, dovleceii umpluti si chiftelutele aromate – arata cat de variate pot fi preparatele cu dovlecei.
 
Indiferent daca iti doresti un fel rapid pentru o zi aglomerata sau o masa consistenta de weekend, dovlecelul se adapteaza perfect. Mai mult, poate fi combinat cu aproape orice: carne, branzeturi, leguminoase sau alte legume de sezon.

de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

    Cele mai citite articole

    Exercitiile fizice si intense sunt importante pentru a-ti mentine o silueta impecabila, insa ...
    Rujul rosu este cel mai de efect accesoriu pe care il poti purta atunci cand vrei sa te ...
    Vara este anotimpul in care cu totii cautam metode naturale si placute pentru a ne racori si ...
    Slabeste rapid
    si scapa de toxine!
    Iti oferim un Raport Special GRATUIT
    "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
    Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
    Adauga mai jos adresa ta de email
    si primesti Raportul Gratuit
    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016