SuntFericita cauta meniu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dermatita atopica si alimentatia: Ce sa mananci si ce sa eviti

de Alina Ilie la 2025-09-12
Dermatita atopica si alimentatia: Ce sa mananci si ce sa eviti
Dermatita atopica, cunoscuta si sub denumirea de eczema atopica, este o afectiune inflamatorie cronica a pielii care afecteaza milioane de oameni la nivel global. Factorii genetici, imunologici si de mediu au un rol semnificativ in aparitia si evolutia bolii. Insa, unul dintre cele mai frecvente subiecte de interes este legatura dintre dermatita atopica si alimentatie.


In acest articol vom analiza modul in care dieta poate influenta simptomele, ce alimente pot declansa pusee, ce rol are alimentatia preventiva si ce recomandari exista pe baza studiilor actuale.

Ce este dermatita atopica?

Dermatita atopica este o boala inflamatorie cronica a pielii caracterizata prin:
 
  • mancarime intensa;
  • uscaciune cutanata;
  • leziuni eritematoase (rosii), uneori cu secretii;
  • episoade recurente de pusee si remisiuni.
 
Boala apare frecvent in copilarie, dar poate persista si la varsta adulta. Ea este adesea asociata cu alte afectiuni atopice, cum ar fi astmul bronsic sau rinita alergica.
 

Care este legatura dintre dermatita atopica si alimentatie?

Legatura dintre dermatita atopica si alimentatie este complexa si nu este aceeasi pentru toti pacientii. Exista cateva aspecte esentiale:
 
Alergiile alimentare: o parte dintre pacienti, in special copiii mici, pot prezenta reactii cutanate la anumite alimente (lapte, oua, grau, arahide, soia, peste, fructe de mare). Totusi, nu toti cei cu dermatita atopica au alergii alimentare.
 
Inflamatia sistemica: dieta bogata in alimente ultraprocesate, zahar si grasimi saturate poate accentua inflamatia din organism, ceea ce agraveaza simptomele.
 
Deficitul de nutrienti: lipsa unor nutrienti esentiali (vitamina D, acizi grasi omega-3, zinc) poate afecta sanatatea pielii si capacitatea acesteia de a se reface.
 
Microbiomul intestinal: alimentatia influenteaza flora intestinala, care are un rol central in reglarea sistemului imunitar. Dezechilibrele de la acest nivel pot contribui la intensificarea simptomelor dermatitei.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid privind aplicarea dreptului la educatie pentru copiii cu dizabilitati din Romania


De ce copiii cu dizabilitati sunt marginalizati sau chiar exclusi intr-o forma sau alta din sistemul national de educatie Nu e suficient ca acesti copii duc deja o lupta cumplita cu ei insisi De ce trebuie sa duca inca una cu autoritatile cu institutii indiferente care de fapt sunt obligate prin lege sa le faciliteze accesul la educatie ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Alergiile alimentare si dermatita atopica: Cum se manifesta?

La unele persoane cu dermatita atopica, expunerea la un aliment alergen poate provoca:
  • inrosirea rapida a pielii;
  • prurit intens;
  • eczeme acute;
  • simptome digestive (varsaturi, diaree, dureri abdominale);
  • in cazuri severe, reactii anafilactice.
 
Ce alimente sunt cel mai frecvent implicate?
 
  • Laptele de vaca si produsele lactate;
  • Ouale;
  • Arahidele si alunele de copac;
  • Graul si glutenul;
  • Soia;
  • Pestele si fructele de mare.
 
Este important de mentionat ca nu toate cazurile de dermatita atopica sunt agravate de alimente, iar testarea si eliminarea alimentelor trebuie facute doar la recomandarea medicului alergolog sau dermatolog.
 

Alimente care pot ameliora simptomele

  • Peste gras (bogat in omega-3);
  • Fructe si legume proaspete (antioxidanti naturali);
  • Seminte si nuci (in lipsa alergiilor);
  • Alimente fermentate (iaurt, chefir, kimchi);
  • Ulei de masline extra-virgin;
  • Cereale integrale.

Alimente care pot agrava dermatita atopica

Desi nu exista o lista universal valabila, unele alimente sunt mai frecvent incriminate:
 
  • Alimente ultraprocesate (fast-food, snacksuri);
  • Produse bogate in zahar rafinat;
  • Bauturi carbogazoase;
  • Carne procesata (mezeluri, carnati);
  • Grasimi trans si uleiuri rafinate.
 
Studiile recente au aratat o legatura stransa intre echilibrul florei intestinale si sanatatea pielii. Un microbiom divers si sanatos poate reduce riscul de inflamatii cutanate. Dieta bogata in fibre (legume, fructe, cereale integrale) si alimente fermentate sprijina aceasta diversitate.

de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

    Cele mai citite articole

    Exercitiile fizice si intense sunt importante pentru a-ti mentine o silueta impecabila, insa ...
    Rujul rosu este cel mai de efect accesoriu pe care il poti purta atunci cand vrei sa te ...
    Vara este anotimpul in care cu totii cautam metode naturale si placute pentru a ne racori si ...
    Slabeste rapid
    si scapa de toxine!
    Iti oferim un Raport Special GRATUIT
    "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
    Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
    Adauga mai jos adresa ta de email
    si primesti Raportul Gratuit
    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016