In prezent, o mare parte a populatiei tarii se confrunta cu afectiuni complexe ale cavitatii bucale, iar printre cele mai periculoase astfel de probleme este parodontoza, cunoscuta si sub denumirile de parodontita, boala parodontala sau paradentoza.
Astfel, acest articol iti va prezenta cele mai importante detalii legate de aceasta afectiune, de la cauze, stagii ale evolutiei, efecte asupra corpului si etape de tratament parodontoza la cabinetul stomatologic in functie de evolutie.
Ce este si cum se manifesta boala parodontala?
Pana la diagnosticul precis, pacientul trece prin mai multe etape ale afectiunii, pornind de la forme usoare ce presupun disconfort local si mici neplaceri. Inceputul bolii este constatat atunci cand apar inflamari si infectii ale tesutului gingival ce cauzeaza gingivita. Aceasta forma incipienta a bolii poate fi anticipata de catre stomatolog, asadar daca nu ai trecut pragul cabinetului pana acum pentru prezentarea acestor simptome si pentru inceperea unui tratament parodontoza, va trebui sa te grabesti.
Acumularile de placa bacteriana si fumatul contribuie cel mai mult la aparitia acestei boli, motiv pentru care va trebui sa realizezi si o igienizare profesionala a cavitatii bucale. Aceasta cuprinde tehnici de periere profesionala si detartraj, proceduri accesibile numai intr-un cabinet stomatologic, care vor elimina depunerile de tartru si vor asigura o curatare optima a intregii danturi.
Cu toate acestea, inca vei fi expus riscului reaparitiei bolii, astfel incat este foarte important sa acorzi permanent atentie igienei dentare. Pentru a putea tine sub control sanatatea dintilor tai, pe langa tehnici de curatare si igienizare, specialistul in care ti-ai plasat increderea ti-ar putea recomanda inclusiv un tratament medicamentos.
Daca dintii tai par mai lungi decat de obicei, aceasta problema dentara deja a atins etapa retractiei gingivale, asadar trebuie sa te programezi de urgenta la cabinet pentru inceperea unui tratament pentru parodontoza.
Fiind deja in aceasta etapa, intarzierea tratamentului va duce la pierderi osoase si la slabirea stabilitatii dintilor tai. Acestia vor incepe curand sa se miste sau chiar sa se desprinda. In aceasta faza a bolii, medicul stomatolog iti va recomanda un tratament pentru parodontoza mai complex ce presupune periaj profesional, detartraj si Airflow, dar poate include si chiuretajul subgingival.
Ce este chiuretajul subgingival?
Aceasta tehnica stomatologica se realizeaza dupa detartraj si are rolul de a indeparta acumularile de infectie si tesut necrozat de sub gingie, fiind realizata la nivelul tuturor dintilor afectati. Dupa evaluarea complexitatii cazului, medicul specialist va decide ce tip de chiuretaj subgingival se impune: cel in camp inchis sau cel in camp deschis.
Prima modalitate de realizare a acestei proceduri implica o vizibilitate mai redusa, insa nu presupune incizia la nivelul gingiei, fiind recomandata in cazurile mai putin avansate. Cea de-a doua, pe de alta parte, va necesita o incizie pana la nivelul osului alveolar, necesara pentru a indeparta infectia existenta
Aceasta grava afectiune a cavitatii bucale este perpetuata de pungile infectioase aflate sub gingie, asadar zona respectiva trebuie sa fie curatata in profunzime in vederea unui tratament pentru parodontoza eficient. Tocmai de aceea, trebuie sa identifici si sa tratezi cat mai din timp aceasta problema, asadar recomandarea generala este sa vizitezi un cabinet sau o clinica stomatologica de cel putin 2 ori pe an.
Etapele avansate
Daca deja ai inceput sa pierzi dinti din cauza acestei afectiuni, urmarea unui tratament parodontoza va presupune analize medicale, tratament medicamentos si chirurgie regenerativa. Mai mult decat atat, pentru a recastiga sanatatea danturii si a organismului, va fi necesar sa inlocuiesti dintii pierduti cu implanturi dentare sau alte solutii protetice.
Indiferent de natura problemelor dentare cu care te confrunti sau stadiul in care acestea se afla, vino cu incredere la clinica stomatologica Dental Excellence! Specialistii clinicii au o experienta deosebita in tratarea celor mai complicate afectiuni si dispun de cele mai moderne mijloace de tratament!
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
valabila 48h
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!