SuntFericita cauta meniu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Alimente pentru memorie si concentrare la copii: Ce sa incluzi in meniul zilnic

de Alina Ilie la 2025-04-09
Alimente pentru memorie si concentrare la copii: Ce sa incluzi in meniul zilnic
Fiecare parinte isi doreste ce e mai bun pentru copilul sau – iar dincolo de dragoste si educatie, unul dintre cele mai valoroase daruri pe care i le putem oferi este o alimentatie care sa-i sustina dezvoltarea mentala. Creierul copiilor este in continua dezvoltare, iar acest proces necesita un aport constant de nutrienti esentiali. Un copil hranit corect are sanse mai mari sa fie atent in clasa, sa retina mai usor informatiile si sa fie echilibrat din punct de vedere emotional.


Orice parinte isi doreste ca propriul copil sa fie atent la scoala, sa retina usor informatiile si sa invete cu placere. Ne dorim sa-i vedem curiosi, implicati, increzatori in propriile forte – iar cand lucrurile nu par sa mearga, cautam solutii. Carti, metode, activitati extrascolare… dar de multe ori uitam de un aspect esential: ce mananca.

Micul dejun: startul pentru o zi buna

Daca exista un moment in care alimentatia conteaza enorm, acela este dimineata. 
Ce putem pune in farfurie la prima ora? Ceva simplu, dar nutritiv:
 
  • un ou fiert cu o felie de paine integrala si cateva felii de castravete
  • o portie de ovaz cu lapte si fructe (afine, banane, mere)
  • un sandvis cu pasta de avocado si branza
  • un iaurt grecesc cu nuci si miere
 
Nu trebuie sa fie ceva sofisticat. Important e sa combinam proteine, grasimi sanatoase si carbohidrati complecsi, ca energia sa se elibereze lent, constant.
 

Grasimile bune hranesc neuronii

Anumite grasimi sunt esentiale pentru dezvoltarea creierului. Mai ales omega-3, un acid gras care joaca un rol cheie in functionarea sinapselor – acele conexiuni dintre neuroni care ne ajuta sa gandim clar si sa retinem eficient.
 
Pestii grasi (somon, macrou, sardine), semintele de in, nucile si uleiul de masline sunt surse excelente. Daca pestele nu e pe lista de preferinte a copilului, poti incepe cu o tartina cu pasta de ton sau adauga putin somon afumat intr-un wrap cu legume.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate


Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima  Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...

Oferta Speciala
valabila 48h

Nucile si semintele - gustari pentru concentrare

Nucile, migdalele, alunele, semintele de dovleac sau de floarea-soarelui sunt adevarate pachete de nutrienti pentru creier. Contin vitamina E (care protejeaza celulele neuronale), zinc, magneziu si grasimi sanatoase. Pot fi oferite ca gustare, presarate in iaurt, sau incluse in batoane facute in casa.
 
De exemplu, o gustare buna intre mese ar putea fi:
 
  • un mar feliat cu unt de arahide
  • o mana de mix de nuci si stafide
  • un smoothie cu lapte vegetal, banana si seminte de chia
 
Astfel de combinatii ofera energie si ajuta la mentinerea unei stari de calm.

Fructele de padure

Afinele, zmeura, coacazele, murele – toate sunt bogate in antioxidanti care ajuta la protejarea celulelor creierului si imbunatatesc memoria. Se pot adauga in cereale, in iaurt sau in clatite facute in casa. Sunt o alternativa excelenta la dulciurile procesate si, in plus, sunt adorate de cei mici pentru culoare si gust.
 

Verdeturile si legumele

E adevarat ca legumele nu sunt mereu vedetele in farfuria unui copil, dar sunt esentiale pentru sanatatea creierului. Spanacul, broccoli, varza kale, salata verde – toate contin fier, acid folic si vitamina K, care sustin circulatia si oxigenarea creierului.
 
Nu trebuie sa le punem sub forma de salata „plictisitoare”. Le putem adauga in omlete, in supe-crema, in paste sau chiar in chiftelute de legume. Copiii sunt mult mai deschisi cand nu simt ca sunt „fortati” sa manance ceva, ci cand gustul e bun si prezentarea e prietenoasa.

Cerealele integrale

Ovazul, quinoa, orezul brun, painea integrala – toate ofera carbohidrati complecsi, care elibereaza energie treptat si ajuta la mentinerea glicemiei stabile. Asta inseamna mai putine fluctuatii de energie si o capacitate mai buna de concentrare. In loc de cornuri sau covrigi, putem alege:
 
  • paine integrala cu unt si miere
  • paste integrale cu legume si branza
  • terci de ovaz cu fructe
 
Copiii se obisnuiesc repede cu gustul cerealelor integrale, mai ales daca sunt introduse treptat si combinate cu ingrediente familiare.

Hidratare

Apa este esentiala pentru functionarea creierului. Chiar si o usoara deshidratare poate afecta concentrarea, memoria si starea de spirit. E important ca cei mici sa aiba mereu acces la apa si sa fie incurajati sa bea constant, nu doar cand le e sete.
 
In locul sucurilor din comert, putem oferi:
 
  • apa plata cu felii de fructe (lamaie, portocala, castravete)
  • smoothie-uri cu lapte vegetal si fructe
  • ceaiuri din plante usoare, neindulcite
 

Mesele conteaza si dincolo de nutrienti

Un aspect adesea trecut cu vederea este contextul in care mananca un copil. Mesele luate impreuna, intr-un mediu calm, fara graba, influenteaza nu doar digestia, ci si relatia copilului cu mancarea. Si da, asta contribuie indirect si la performantele scolare. Un copil relaxat, inteles si sustinut se simte mai increzator, mai curios si mai deschis catre invatare.
 
Un copil care nu mananca suficient sau care mananca haotic poate avea dificultati in a se concentra, devine mai iritabil, mai obosit, mai putin motivat. In schimb, un copil care primeste nutrientii de care are nevoie va invata mai usor, va avea o stare de spirit mai echilibrata si mai multa energie pentru tot ce are de facut intr-o zi.

de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Cele mai citite articole

Memoria si concentrarea sunt doua aspecte fundamentale ale functionarii cognitive, iar antrenarea ...
Calitatea machiajului, a obiectelor sau accesoriilor pe care le purtam ne poate ajuta sa obtinem un ...
Caderea parului este o problema cu care se confrunta multi oameni, indiferent de varsta sau sex. ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016