Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce inseamna un stil de viata sanatos? Iata obiceiurile care iti protejeaza sanatatea

de SuntFericita.ro la 2020-08-27
Ce inseamna un stil de viata sanatos? Iata obiceiurile care iti protejeaza sanatatea
In ultimii ani, asistam la o crestere importanta a incidentei obezitatii si bolilor metabolice. Aceste patologii sunt factori majori de risc pentru dezvoltarea unei boli cardiovasculare cu potential fatal, insa, afectiunile metabolice nu sunt, intotdeauna, simptomatice.


Desi, de cele mai multe ori, putem identifica simptomele diabetului, cresterea colesterolului in sange nu produce simptome evidente. Din acest motiv, preventia acestor patologii, prin adoptarea unui stil de viata sanatos, este vitala.

Alimentatia echilibrata 

Mancarea reprezinta aspectul central al vietii noastre, iar calitatea si cantitatea alimentelor pe care le consumam influenteaza, in mod direct, starea de sanatate. Iata cateva comportamente alimentare care te pot tine departe de boli.

Creste consumul de fructe si legume

Fructele si legumele sunt surse importante de vitamine si minerale pe care corpul nostru nu le poate sintetiza, dar de care are nevoie pentru a putea functiona corespunzator. In plus, fructele si legumele au un continut crescut de fibre cu efecte benefice asupra organismului. Printre acestea:

  • Ajuta la evitarea aparitiei constipatiei;
  • Amelioreaza controlul glicemic;
  • Scade colesterolul din sange si riscul cardiovascular;
  • Previn cancerul de colon.

 

Pentru a beneficia de toate aceste efecte, specialistii recomanda sa consumam zilnic 2 portii de fructe si cel putin 5 portii de legume, preferabil in forma cruda si nu sub forma de sucuri.

Ai grija sa ai un aport crescut de fibre

Consumul de cereale integrale (paine integrala, paste integrale, orez integral, ovaz) reprezinta o alta modalitate prin care putem creste aportul de fibre. Pe langa efectele benefice prezentate mai sus, consumul alimentelor integrale confera o senzatie de satietate prelungita, comparativ cu alimentele rafinate precum painea alba sau orezul alb. In plus, cerealele integrale sunt bogate in vitamine din complexul B necesare pentru mentinerea sanatatii sistemului muscular, nervos si reproductiv.

Leguminoasele, precum mazarea, lintea, fasolea si nautul, sunt o alta sursa importanta de fibre avand, in plus, si un continut crescut de proteine.

Scade aportul de grasimi saturate

Grasimile saturate sunt regasite in alimente precum unt, untura, ulei de cocos, smantana, slanina, carne grasa sau pielea carnii de pui. Consumul crescut de alimente bogate in grasimi saturate este direct asociat cu cresterea nivelului colesterolului in sange si a riscului de a dezvolta o boala cardiovasculara. Specialistii recomanda limitarea aportului de grasimi saturate astfel: inlocuieste untura cu uleiurile vegetale (de masline, de floarea soarelui), indeparteaza pielea de carnea de pasare, alege smantana cu 12% grasime in loc de 20% grasime.

Elimina alimentele procesate

Alimentele procesate au o densitate calorica foarte mare si sunt sarace, din punct de vedere nutritional. Ele ne ofera multe calorii intr-un volum mic, au un procent important de grasimi saturate sau zahar si cantitati extreme de mici de vitamine si minerale. In categoria alimentelor procesate care ar trebui consumate doar ocazional intra alimentele de tip fast-food (burger, pizza, etc) si dulciurile.

Evita consumul de alcool

Consumul de alcool, chiar si in cantitati mici, produce, in timp, o serie de modificari la nivelul organismului care conduc la instalarea unor patologii cardiovasculare, hepatice, psihice sau canceroase. De aceea, Societatea Europeana de Cardiologie recomanda limitarea consumului de alcool la cel mult 10 g de alcool pe zi, acesta fiind echivalentul a 250 ml bere 5%, 100 ml vin 12% sau 30 ml bautura spirtoasa 40%.

Combate sedentarismul

Efectuarea unei activitati fizice regulate contribuie la mentinerea unei greutati optime si la dezvoltarea masei musculare, oferind, in acelasi timp, o stare de buna dispozitie. Integrarea treptata a sportului in viata cotidiana poate incepe de la alegerea scarilor in detrimentul liftului, deplasarea cu bicicleta/trotineta sau chiar pe jos in locul transportului cu autobuzul sau masina, plimbari zilnice de cel putin 30 de minute.

Renunta la fumat

Fumatul are numeroase efecte nocive asupra sanatatii, fiind un factor major de risc pentru boli cardiovasculare sau cancer. Din fericire, avem la dispozitie o serie de interventii care faciliteaza renuntarea la acest viciu:

  • Consilierea psihologica 
  • Programele specializate 
  • Terapia substitutiva cu nicotina (guma masticabila, spray, plasturi) 
  • Terapia medicamentoasa 

 

O alimentatie echilibrata insotita de efectuarea zilnica a unei activitati fizice si evitarea consumului de alcool si a fumatului sunt cele mai importante aspecte ale unui stil de viata sanatos. Includerea acestor obiceiuri in rutina ta zilnica va avea un impact pozitiv asupra starii tale de sanatate si te va tine departe de bolile metabolice si cardiovasculare.

 

Surse informative

Mach et al. 2019 ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias: lipid modification to reduce cardiovascular risk. The Task Force for the management of dyslipidaemias of the European Society of Cardiology (ESC) and European Atherosclerosis Society (EAS). European Heart Journal. 2020;41:111-188.

Griswold MG et al. Alcohol use and burden for 195 countries and territories, 1990-2016: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2016. The Lancet. 2018;392(10152):1015-1035.

Global Strategy for the Diagnosis, Management, and Prevention of Chronic Obstructive Pulmonary Disease. 2020 Report.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei


Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.38 din 5 - 8 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

    Cele mai citite articole

    Grasimea de la nivelul abdomenului este inamicul numarul unu al femeilor care isi doresc o talie de ...
    Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
    Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
    Slabeste rapid si scapa de toxine!
     
    Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume
    Citeste zilnic GRATUIT totul
    despre sanatate, frumusete, stil!
     
    Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016