Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce poti face ziua pentru a dormi mai bine noaptea

de SuntFericita.ro la 2024-08-26
Ce poti face ziua pentru a dormi mai bine noaptea
Energia, productivitatea, echilibrul emotional si chiar greutatea sunt influentate de calitatea somnului. Cu toate acestea, multi dintre noi nu reusesc sa aiba parte de somnul de care au nevoie, nici chiar atunci cand timpul alocat somnului este suficient.


Vestea buna este ca ai mult mai mult control asupra calitatii somnului tau decat crezi. Asa cum modul in care te simti in timpul zilei depinde adesea de cat de bine dormi noaptea, la fel si remediul pentru dificultatile de somn poate fi adesea gasit in rutina zilnica.


Iata cateva sfaturi de care sa tii cont in timpul zilei pentru a putea obtine un somn linistit in timpul noptii.

Pastreaza sincronizarea cu ciclul natural somn-veghe al organismului

Sincronizarea cu ciclul natural somn-veghe al organismului este una dintre cele mai importante strategii pentru a dormi mai bine. Daca mentii un program optim de somn-veghe, te vei simti mult mai odihnita si plina de energie decat daca dormi acelasi numar de ore, dar in momente diferite.


In acelasi timp, construieste-ti treptat un ritual de seara care sa includa demachierea, o lectura usoara, un moment de relaxare in care aplici crema de corp hidratanta si incearca sa respecti acest program in fiecare seara. Astfel ii transmiti organismului semnale ca esti pregatita sa pasesti in lumea viselor.

Evita sa dormi mult in weekend

Cu cat difera mai mult programul de somn dintre weekend si zilele lucratoare, cu atat simptomele de jetlag se vor agrava. Daca trebuie sa te recuperezi dupa o noapte pierduta, opteaza pentru un somn scurt in timpul zilei in loc sa dormi pana tarziu. Acest lucru iti permite sa-ti recuperezi energia fara a perturba ritmul natural somn-veghe.


Totusi, daca ai probleme in a adormi sau a dormi noaptea, somnul pe timpul zilei poate inrautati lucrurile. Limiteaza siestele la 15-20 de minute in prima parte a dupa-amiezii.

Incepe ziua cu un mic dejun sanatos

Printre multe alte beneficii pentru sanatate, un mic dejun echilibrat te poate ajuta sa-ti sincronizezi ceasul biologic, anuntandu-ti organismul ca este timpul sa te trezesti si sa incepi ziua. 


Pe de alta parte, daca sari peste peste micul dejun, poti intarzia ritmul glicemiei, ceea ce poate reduce energia si iti poate creste nivelul de stres, factori care pot perturba somnul.

Combate somnolenta de dupa cina

Daca ti se face somn cu mult inainte de ora de culcare, ridica-te de pe canapea si da curs unei activitati usor stimulative, cum ar fi sa speli vasele, sa suni un prieten sau sa pregatesti hainele pentru a doua zi. Daca te lasi prada somnului, s-ar putea sa te trezesti mai tarziu in timpul noptii si sa ai probleme in a adormi la loc.

Evita ecranele cu 1-2 ore inainte de culcare

Lumina albastra emisa de telefon, tableta sau televizor este un puternic factor perturbator. Poti minimiza impactul folosind dispozitive cu ecrane mai mici sau reducand luminozitatea.


Totodata, evita sa adormi cu televizorul. Nu numai ca lumina de la televizor suprima melatonina, dar multe programe sunt mai degraba stimulante decat relaxante. Incearca, in schimb, sa asculti muzica sau carti audio.

Antreneaza-ti corpul chiar si cateva minute pe zi

Persoanele care fac miscare in mod regulat adorm mai repede noaptea, dorm mai bine si se simt mai putin somnoroase in timpul zilei. De asemenea, exercitiile fizice regulate amelioreaza simptomele insomniei si ale apneei in somn si maresc timpul petrecut in etapele de somn profund si odihnitor.


Daca nu esti o fire sportiva si nu obisnuiesti sa te faci antrenamente regulat, chiar si cateva exercitii de corectare a posturii sau de inviorare se pun la socoteala pentru imbunatatirea calitatii somnului.


Asadar, stabilirea unor obiceiuri sanatoase de somn, cunoscute sub numele de „igiena somnului”, ne pot ajuta sa adormim mai repede, sa avem un somn linistit, sa stimulam sanatatea generala si modul in care ne simtim in timpul zilei.


Sursa foto: shutterstock.com


Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate


Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta  in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Cele mai citite articole

Cunoscuta initial ca o arta martiala originara din China, Tai Chi este o practica extrem de ...
Grasimea de la nivelul abdomenului este inamicul numarul unu al femeilor care isi doresc o talie de ...
Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016