Cauzele constipatiei la copii
Alimentatia copilului joaca un rol esential in mentinerea armoniei sistemului digestiv. Un regim alimentar sarac in fibre poate fi o cauza majora a constipatiei la copii. Fibrele alimentare sunt esentiale pentru reglarea scaunului, iar lipsa acestora din alimentatie poate conduce la o digestie lenta si dificila. Alimentele procesate, care sunt adesea preferate de copii pentru gustul lor atractiv, sunt de obicei sarace in fibre si bogate in grasimi si zaharuri. In contrast, fructele si legumele, care sunt surse bogate de fibre, sunt deseori neglijate.
Schimbarile in rutina zilnica a copilului pot fi, de asemenea, un factor declansator pentru constipatie. Inceperea gradinitei, schimbarea programului de somn sau calatoriile, de exemplu, pot induce un stres emotional la copil care poate avea ca efect secundar constipatia.
Retentia fecala reprezinta o alta cauza frecventa a constipatiei la copii. Uneori, cei mici pot evita defecarea din cauza disconfortului asociat cu aceasta, ceea ce poate duce la un cerc vicios in care scaunul devine din ce in ce mai dur si mai dificil de eliminat. In cazuri rare, unele boli (ex: megacolonul congenital idiopatic sau boala Hirschsprung) pot fi cauze ale constipatiei.
Cum se trateaza constipatia la copii?
Tratamentul constipatiei la copii este un proces care necesita multa rabdare si implicare din partea parintilor. Ce anume presupune acesta depinde de varsta copilului.
Pentru copiii cu varsta de peste 4 ani, se recomanda stabilirea unui program de „sedere” pe toaleta: 5-10 minute, dupa mese, cand are crampe abdominale ori cand se observa pozitii retentive. Este foarte util sa se noteze ritmul defecatiilor intr-un jurnal si sa se stabileasca un sistem de recompense pentru evacuarile reusite.
Regimul alimentar are un rol foarte important in tratarea constipatiei la copii. Acesta trebuie adaptat varstei copilului, dar este esential sa se asigure o hidratare adecvata si un consum corespunzator de fibre alimentare. Mierea de albine, prunele, perele, painea integrala si legumele precum conopida, varza sau prazul sunt eficiente in combaterea constipatiei. Se recomanda in schimb evitarea alimentelor care o pot agrava, cum sunt morcovii, bananele, orezul fiert sau dulciurile.
In cazul in care constipatia persista sau se agraveaza, este esential sa se consulte un medic pediatru sau un gastroenterolog pediatru. Atunci cand este necesar, medicul poate recomanda utilizarea uleiurilor minerale, supozitoarelor de glicerina, medicamentelor laxative si a altor produse farmacologice. Este foarte important de retinut ca astfel de produse se administreaza doar la indicatia medicului si conform instructiunilor acestuia. Clisma poate fi luata in considerare doar in cazul constipatiei cronice.
Alte remedii pentru constipatie
Un remediu eficient in prevenirea si tratarea constipatiei la copii este consumul regulat de iaurt si utilizarea de probiotice. Acestea contribuie la refacerea florei intestinale, favorizand astfel obtinerea unui scaun mai putin dur si mai usor de eliminat.
Un alt remediu il reprezinta consumul de alimente bogate in fibre. In situatia in care dieta copilului nu include suficiente fibre, se pot utiliza preparate pe baza de fibre alimentare. Acestea, luate impreuna cu o cantitate suficienta de lichide, faciliteaza eliminarea scaunului.
Nu in ultimul rand, nu trebuie sa uitam ca miscarea este esentiala in prevenirea si tratarea constipatiei. Exercitiile fizice stimuleaza miscarile intestinale si pot avea un efect pozitiv asupra tranzitul intestinal.
Constipatia la copii este o problema frecvent intalnita, dar tratabila. Prin adoptarea unei alimentatii sanatoase, a unui stil de viata activ si prin colaborarea cu medicul, iti poti ajuta copilul sa aiba un tranzit intestinal sanatos si sa se simta mai bine!
Disclaimer: Acest articol are scop informativ si nu inlocuieste consultul medical. Pentru un diagnostic corect si un tratament adecvat, adreseaza-te unui medic!
Surse:
https://www.medlife.ro/articole-medicale/constipatia-la-copii-cauze-simptome-tratament
https://www.medlife.ro/articole-medicale/clisma-administrare-si-cand-este-recomandata
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de respiratie stravechi chinezesti
Tehnicile de respiratie secrete iti dezvaluie cea mai puternica forma de vindecare vazuta vreodata Acestea te pot ajuta sa elimini durerea sa previi atacurile de cord si sa tratezi astmul Toate acestea sunt mentionate intr-un manuscris antic care nu a fost niciodata vazut de catre lumea occidentala Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de...
valabila 48h
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!