Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum poate fi prevenit infarctul?

de SuntFericita.ro la 2021-02-15
Cum poate fi prevenit infarctul?
Cea mai frecventa cauza de deces la nivel mondial este cardiopatia ischemica, afectiune cunoscuta si sub denumirea de boala coronariana. In acelasi timp, aceasta boala este cea mai frecventa cauza a infarctului miocardic acut. Organizatia Mondiala a Sanatatii a estimat ca, in 2016, un procent de 31% din totalul deceselor de pe intregul glob a avut la baza o boala cardiovasculara. Din totalul deceselor de cauza cardiovasculara, 85% au avut loc in urma infarctului de miocard. 


Infarctul de miocard apare atunci cand o portiune a inimii nu mai primeste sange, din cauza unei obstructii in arterele coronare care o iriga. Blocajul poate fi o depunere de grasimi sau un cheag de sange. Acest lucru duce la moartea celulelor si, nu de putine ori, la decesul pacientului. Iata cum poate fi prevenit infarctul.

Diagnosticarea si tratarea precoce a afectiunilor cardiace

Cel mai important aspect este stabilirea diagnosticului de boala cardiovasculara, in timp util. De cele mai multe ori, ateroscleroza nu produce semne evidente, in stadiu incipient. Ateroscleroza apare in momentul in care pe peretii vaselor de sange se depun, progresiv, grasimi (placi de aterom), ingustand canalul acestora. Cardiopatia ischemica este un tip de ateroscleroza care afecteaza arterele coronare ale inimii. 

 

De obicei, semnele cardiopatiei ischemice apar abia dupa ce placile de aterom ocupa peste 60% din lumenul arterelor. Asadar, o metoda de prevenire a infarctului este consultul medical de rutina, care se realizeaza anual. Acesta ajuta la identificarea timpurie a bolilor cardiovasculare.

 

Odata ce bolile cardiovasculare care cresc riscul de infarct sunt depistate, se iau masurile terapeutice necesare. Medicul va recomanda medicatia adecvata, pentru a scadea acest risc. 

 

Simptomele bolii coronariene, care trebuie sa te trimita la medic, sunt:

 

  • Durere sau apasare in piept, la efort, care poate iradia spre brat, umar, gat
  • Dificultati de respiratie la efort
  • Transpiratii 
  • Stare de oboseala generala

Angioplastia cu balon si stent

Pentru pacientii diagnosticati cu o cardiopatie ischemica, cea mai rapida si eficienta metoda de tratament este angioplastia coronariana cu balon si stent. Procedura este minim-invaziva si presupune largirea canalului arterial stenozat (ingustat) cu ajutorul unui balonas si unui stent. Balonul este umflat in interiorul vasului cu scopul de a-l dilata, iar stentul se monteaza pe peretii arterei, pentru a mentine vasul de sange deschis. Stentul este un dispozitiv cilindric gol (un tub) de mici dimensiuni, metalic sau resorbabil, care ramane fixat in vasul de sange. 

 

Procedura se realizeaza prin abord vascular, fara incizii. Dupa efectuarea unei mici intepaturi, medicul introduce, prin reteaua de artere, tuburi foarte subtiri, pana la inima. Prin aceste tuburi, el introduce instrumentele necesare tratamentului, totul fiind ghidat cu ajutorul razelor X. Pacientii care au nevoie pot efectua angioplastia coronariana la Monza Ares, la recomandarea medicului.

Imbunatatirea stilului de viata

Alimentatia si sportul sunt foarte importante in ceea ce priveste preventia infarctului miocardic. De fapt, alimentatia nesanatoasa, fumatul si sedentarismul sunt principalele cauze ale aterosclerozei. Prin urmare, riscul de infarct de miocard poate fi diminuat prin urmatoarele masuri:


 

  • Miscare zilnica – minim 30 de minute de activitate fizica, zilnica (mers pe jos, jogging, inot, mers cu bicicleta, dans, exercitii fizice, sporturi de performanta).
  • Renuntarea la fumat
  • Limitarea consumului de alcool
  • Limitarea consumului de zahar – evitarea dulciurilor si a sucurilor din comert, dar si a produselor de patiserie si cofetarie 
  • Evitarea produselor fast-food.
  • Evitarea gatirii prin prajire in ulei – se recomanda fierberea, gatirea la aburi, coacerea sau gatirea la gratar. 
  • Evitarea produselor procesate industrial – mezelurile, snacksurile, branza topita, semi-preparatele sunt bogate in zahar si grasimi saturate sau trans,  nesanatoase. 
  • Cresterea consumului de fructe si legume proaspete.
  • Cresterea consumului de peste si scaderea consumului de carne rosie.
  • Cresterea consumului de grasimi vegetale, sanatoase pentru inima – nuci, alune, fistic, arahide, migdale, caju, seminte (de in, floarea-soarelui, dovleac, chia), uleiuri vegetale extravirgine (de masline, de in, de rapita). Acestea trebuie sa fie crude, neprajite. Pestele gras (macrou, somon, ton, hering, sardine) este, de asemenea, bogat in grasimi sanatoase. 
  • Consum de lactate semi-degresate.
  • Inlocuirea cerealelor rafinate cu variantele integrale.
  • Consum optim de apa (6-8 pahare pe zi).


 

Asadar, infarctul de miocard poate fi prevenit prin tratarea timpurie a bolilor cardiovasculare si prin modificarea stilului de viata, in sens pozitiv. Mergi, anual, la medic pentru investigatii si adopta un stil de viata sanatos!

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 3 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

    Cele mai citite articole

    Grasimea de la nivelul abdomenului este inamicul numarul unu al femeilor care isi doresc o talie de ...
    Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
    Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
    Slabeste rapid si scapa de toxine!
     
    Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume
    Citeste zilnic GRATUIT totul
    despre sanatate, frumusete, stil!
     
    Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016