Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

'De dor de sufletul lui Andersen', o comoara literara ascunsa. Descopera texte unice din arhiva personala a poetului Nichita Stanescu!

de Sunt Fericita la 2024-04-15
'De dor de sufletul lui Andersen', o comoara literara ascunsa. Descopera texte unice din arhiva personala a poetului Nichita Stanescu!
Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, (re)descoperite dupa decenii! Este vorba despre texte pastrate de autor in arhiva sa personala, texte pe care sotia sa (Dora Stanescu) a fost de acord sa le publice intr-un volum, la peste 40 de ani de la disparitia poetului.


Titlul volumului este cel pe care Nichita Stanescu insusi l-a scris pe coperta dosarului in care a strans respectivele texte: De dor de sufletul lui Andersen – cu referire la povestitorul danez
Hans Christian Andersen, pentru ca, asa cum vei vedea, cele mai multe dintre aceste texte sunt de fapt mici poezii/basme/fabule, care se incadreaza perfect in universul copilariei, fara sa aiba insa ca destinatari doar copiii.
 
Vei recunoaste imediat stilul inconfundabil al lui Nichita, cu alaturari total surprinzatoare de cuvinte in ritmuri jucause, care creeaza, per ansamblu, o combinatie scanteietoare de suprarealism, absurd si umor.
 
Volumul De dor de sufletul lui Andersen este, fara exagerare, o comoara care ofera mostre din creativitatea artistica debordanta a celui considerat cel mai mare poet roman din perioada postbelica. ...citeste detalii aici >>
 
IMPORTANT!
Ilustratiile volumului sunt realizate chiar de nepoata poetului, Clara Vasilescu. Desenate in tuse dadaiste, desprinse parca din visele profunde ale unui copil, aceste ilustratii constituie ele insele un element de atractie si, prin doza lor de fantastic, absurd si neprevazut, formeaza perechi perfecte cu textele poetului. Putem vorbi, asadar, despre un volum de familie: Nichita Stanescu si nepoata lui. Iata mai jos cateva extrase.
 
O seama dintre textele care alcatuiesc prezenta editie sunt selectate din volumul Carte de citire, carte de iubire, scris de Nichita Stanescu in colaborare cu Gheorghe Tomozei (editura Facla, 1980), altele, foarte putin cunoscute, au aparut pe filele efemere ale unor calendare de perete si în Almanahuri ale copiilor din anii ’70-’80. Lor li se adauga unele texte originale, pastrate de autor in arhiva personala. 
 
Prin alcatuirea sa, volumul De dor de sufletul lui Andersen prilejuieste o intalnire proaspata si spectaculoasa cu Nichita Stanescu, intalnire insotita de emotia descoperirii textelor care au avut o circulatie foarte restransa si a ineditelor – un mic tezaur, care a stat ascuns vreme de decenii. 
 
 

3 lucruri de stiut despre Nichita Stanescu

 
 
1) Nichita Stanescu (1933-1983) este unul dintre cei mai importanti scriitori de limba romana, din categoria rara a inovatorilor de limbaj poetic, distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor (de 4 ori) si cu
Premiul international „Johann Gottfried von Herder”.
 
2) In 1980, scriitorul suedez Arthur Lundkvist l-a propus Academiei Suedeze pentru includerea pe lista candidatilor la Premiul Nobel pentru Literatura, Nichita Stanescu fiind nominalizat alaturi de nume mari precum Max Frisch, Jorge Borges sau Leopold Sedar Senghorn.
 
3) Versul preferat al lui Nichita Stanescu era din Mihai Eminescu.
- Ce poem iti place mai mult?, l-a intrebat amicul Aurelian T. Dumitrescu.
- „Oda in metru antic”, i-a raspuns Nichita, pentru ca incepe cu cel mai frumos vers care s-a scris vreodata in limba romana: „Nu credeam sa-nvat a muri vreodata”. 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Revolutia Menopauzei


Descopera alternativa naturala fara medicamente Poti duce din nou o viata normala Cercetatorii au descoperit ca ADN-ul personal determina modul in care corpul tau metabolizeaza estrogenul precum si cat de mult vei suferi la menopauza si cat de mult vei fi afectata de efectele sale de lunga durata Unul din cei mai recunoscuti doctori...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

    Cele mai citite articole

    In cautarea unei diete echilibrate si sanatoase, fulgii de ovaz sunt un aliat de nadejde pentru cei ...
    Candidoza vaginala este o infectie cauzata de ciuperca Candida albicans. Conform Organizatiei ...
    Cu stilul de viata agitat si presiunile zilnice, activitatea fizica poate fi adesea pusa in plan ...
    Slabeste rapid si scapa de toxine!
     
    Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
     
    Citeste zilnic GRATUIT totul
    despre sanatate, frumusete, stil!
     
    Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
    0