SuntFericita cauta meniu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Retete cu prune: 3 moduri de a le gati acasa

de Alina Ilie la 2025-08-14
Retete cu prune: 3 moduri de a le gati acasa
Dincolo de consumul lor ca fructe crude, prunele pot fi baza unor deserturi, sosuri sau garnituri care adauga culoare si textura oricarui meniu. Pentru deserturi, alege fructe coapte, dar ferme, ca sa isi pastreze forma la coacere. Pentru sosuri, poti folosi si prune mai moi sau usor supracoapte, deoarece se vor transforma intr-o pasta fina.


Avantajul lor este ca pot fi consumate proaspete, dar se preteaza si la o multime de metode de conservare si gatire. In plus, sunt accesibile ca pret, bogate in vitamine si fibre, si au o dulceata naturala care se potriveste atat in preparate dulci, cat si in cele sarate.

Tarta rustica cu prune si migdale

Ingrediente (6-8 portii)
 
  • 250 g faina alba
  • 125 g unt rece, taiat cuburi
  • 2 linguri zahar
  • 1 praf de sare
  • 50 ml apa rece
  • 500 g prune coapte, taiate pe jumatate
  • 4 linguri zahar brun
  • 2 linguri fulgi de migdale
  • 1 lingura amidon
  • 1 ou batut (pentru uns)
 
Pasi de preparare
 
Amesteca faina, sarea si zaharul, apoi incorporeaza untul cu varfurile degetelor pana obtii un amestec nisipos. Adauga apa rece, formeaza o bila, acopera cu folie si pune la frigider 30 de minute.
 
Intinde aluatul, asaza prunele in centru, presara zaharul brun, amidonul si fulgii de migdale. Pliaza marginile spre interior, unge cu ou batut.
 
Coace la 180°C timp de 35-40 minute, pana crusta devine aurie.
 
Truc: Adauga cateva picaturi de extract de migdale in umplutura pentru un parfum intens.

Galuste cu prune (gomboti)

Ingrediente (12 bucati)
 
  • 500 g cartofi fainosi
  • 150 g faina alba
  • 1 ou
  • 12 prune mici, fara samburi
  • 100 g pesmet
  • 50 g unt
  • 3 linguri zahar
  • 1 lingurita scortisoara
 
Mod de preparare
 
Fierbe cartofii in coaja, curata-i si paseaza-i fin. Lasa sa se raceasca. Amesteca piureul cu oul si faina pana obtii un aluat moale, dar modelabil.
 
Imbraca fiecare pruna in aluat si formeaza bile. Fierbe galustele in apa clocotita cu putina sare; sunt gata cand se ridica la suprafata.
 
Rumeneste pesmetul in unt, amesteca cu zahar si scortisoara, apoi tavaleste galustele.
 
Truc: Pune in locul samburelui un cubulet de zahar sau putina scortisoara.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate


Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta  in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...

Oferta Speciala
valabila 48h

Compot de prune

Ingrediente (pentru 8 borcane de 500 ml):
 
  • 4 kg prune intregi, coapte, dar ferme
  • 1,5 litri apa
  • 500-700 g zahar (dupa preferinta)
  • Condimente optionale: 4 batoane de scortisoara, 8 cuisoare
 
Mod de preparare
 
Spala bine prunele, indeparteaza coditele. Aranjeaza fructele intregi in borcane sterilizate.
 
Fierbe apa cu zaharul si condimentele, pana se dizolva complet zaharul.
 
Toarna siropul fierbinte peste prune, lasand 1 cm liber pana la gura borcanului. Inchide ermetic si fierbe borcanele 20 minute la bain-marie.
 
Truc: Pentru un gust mai intens, foloseste prune de soiuri dulci-acrisoare, nu doar foarte dulci.

de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

    Cele mai citite articole

    Exercitiile fizice si intense sunt importante pentru a-ti mentine o silueta impecabila, insa ...
    Rujul rosu este cel mai de efect accesoriu pe care il poti purta atunci cand vrei sa te ...
    Corectorul este produsul special creat pentru a te ajuta sa ascunzi imperfectiuni precum roseata, ...
    Slabeste rapid
    si scapa de toxine!
    Iti oferim un Raport Special GRATUIT
    "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
    Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
    Adauga mai jos adresa ta de email
    si primesti Raportul Gratuit
    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016