Avantajul lor este ca pot fi consumate proaspete, dar se preteaza si la o multime de metode de conservare si gatire. In plus, sunt accesibile ca pret, bogate in vitamine si fibre, si au o dulceata naturala care se potriveste atat in preparate dulci, cat si in cele sarate.
Tarta rustica cu prune si migdale
Ingrediente (6-8 portii)
- 250 g faina alba
- 125 g unt rece, taiat cuburi
- 2 linguri zahar
- 1 praf de sare
- 50 ml apa rece
- 500 g prune coapte, taiate pe jumatate
- 4 linguri zahar brun
- 2 linguri fulgi de migdale
- 1 lingura amidon
- 1 ou batut (pentru uns)
Pasi de preparare
Amesteca faina, sarea si zaharul, apoi incorporeaza untul cu varfurile degetelor pana obtii un amestec nisipos. Adauga apa rece, formeaza o bila, acopera cu folie si pune la frigider 30 de minute.
Intinde aluatul, asaza prunele in centru, presara zaharul brun, amidonul si fulgii de migdale. Pliaza marginile spre interior, unge cu ou batut.
Coace la 180°C timp de 35-40 minute, pana crusta devine aurie.
Truc: Adauga cateva picaturi de extract de migdale in umplutura pentru un parfum intens.
Galuste cu prune (gomboti)
Ingrediente (12 bucati)
- 500 g cartofi fainosi
- 150 g faina alba
- 1 ou
- 12 prune mici, fara samburi
- 100 g pesmet
- 50 g unt
- 3 linguri zahar
- 1 lingurita scortisoara
Mod de preparare
Fierbe cartofii in coaja, curata-i si paseaza-i fin. Lasa sa se raceasca. Amesteca piureul cu oul si faina pana obtii un aluat moale, dar modelabil.
Imbraca fiecare pruna in aluat si formeaza bile. Fierbe galustele in apa clocotita cu putina sare; sunt gata cand se ridica la suprafata.
Rumeneste pesmetul in unt, amesteca cu zahar si scortisoara, apoi tavaleste galustele.
Truc: Pune in locul samburelui un cubulet de zahar sau putina scortisoara.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Compot de prune
Ingrediente (pentru 8 borcane de 500 ml):
- 4 kg prune intregi, coapte, dar ferme
- 1,5 litri apa
- 500-700 g zahar (dupa preferinta)
- Condimente optionale: 4 batoane de scortisoara, 8 cuisoare
Mod de preparare
Spala bine prunele, indeparteaza coditele. Aranjeaza fructele intregi in borcane sterilizate.
Fierbe apa cu zaharul si condimentele, pana se dizolva complet zaharul.
Toarna siropul fierbinte peste prune, lasand 1 cm liber pana la gura borcanului. Inchide ermetic si fierbe borcanele 20 minute la bain-marie.
Truc: Pentru un gust mai intens, foloseste prune de soiuri dulci-acrisoare, nu doar foarte dulci.

Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
