In continuare, vei descoperi trei retete care arata cat de versatila este hrisca si cum o poti integra usor in alimentatia ta de zi cu zi.
Mic dejun energizant cu hrisca si fructe
Un mic dejun sanatos iti poate seta tonul pentru intreaga zi, iar hrisca este o alegere excelenta pentru a-ti oferi energie constanta, fara fluctuatii bruste ale glicemiei.
Ingrediente (2 portii)
- 100 g hrisca (nefiarta)
- 250 ml apa sau lapte vegetal (migdale, ovaz, soia)
- 1 lingura seminte de chia sau in
- 1 lingurita miere sau sirop de artar
- Fructe proaspete: afine, capsuni, banana (aprox. 150 g in total)
- Un praf de scortisoara
- Optional: nuci, migdale sau alune maruntite
Mod de preparare
Spala hrisca sub jet de apa rece pentru a indeparta orice impuritati si pentru a-i reduce gustul amar. Pune hrisca intr-o cratita, adauga apa sau laptele vegetal si fierbe la foc mic timp de 10-12 minute, amestecand ocazional. Daca preferi o textura mai cremoasa, lasa sa fiarba putin mai mult si adauga lichid suplimentar.
Dupa ce este fiarta, ia de pe foc si adauga semintele de chia/in, mierea si scortisoara.
Pune terciul de hrisca in boluri si decoreaza cu fructele alese si nucile maruntite.
Pentru o aroma mai intensa, poti gati hrisca direct in lapte de cocos.
Salata satioasa de hrisca cu legume si feta
Aceasta salata este perfecta pentru pranz sau cina, fiind bogata in proteine, fibre si grasimi sanatoase. Este satioasa, dar usoara, si se poate servi atat calda, cat si rece.
Ingrediente (4 portii)
- 200 g hrisca
- 400 ml apa
- 1 ardei rosu
- 1 ardei galben
- 1 dovlecel mic
- 150 g branza feta
- 2 linguri ulei de masline extravirgin
- Zeama de la ½ lamaie
- Sare si piper dupa gust
- Verdeata proaspata: patrunjel, busuioc sau coriandru
Mod de preparare
Fierbe hrisca in apa cu putina sare timp de 12-15 minute, pana cand absoarbe tot lichidul. Las-o la racit cateva minute. Taie ardeii si dovlecelul cubulete si soteaza-i rapid intr-o tigaie cu o lingura de ulei de masline, timp de 4-5 minute, pana devin usor crocanti.
Intr-un bol mare, amesteca hrisca fiarta cu legumele, branza feta sfaramata, uleiul de masline si zeama de lamaie.
Potriveste de sare si piper si adauga verdeata tocata fin.
Sfaturi si variatii
Poti adauga rosii cherry, porumb dulce sau masline pentru mai multa culoare si gust.
Pentru o varianta vegana, inlocuieste feta cu tofu marinat.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate
Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Sarmale cu hrisca si ciuperci – varianta vegana
O reinterpretare a clasicelor sarmale romanesti, aceasta reteta foloseste hrisca si ciuperci in loc de carne, rezultand un preparat hranitor, aromat si prietenos cu dieta pe baza de plante.
Ingrediente (aprox. 20-25 de sarmale)
- 200 g hrisca
- 300 g ciuperci champignon sau pleurotus
- 1 ceapa mare
- 2 morcovi
- 2 linguri ulei
- 1 varza murata (foi mari, intregi)
- 500 ml suc de rosii sau bulion
- 1 lingurita boia dulce
- 1 lingurita cimbru
- Sare si piper dupa gust
- Frunze de dafin
Mod de preparare
Clateste hrisca si fierbe-o 5-6 minute (nu complet, deoarece se va gati si in sarmale). Toaca ciupercile, ceapa si morcovii marunt. Soteaza-le in ulei pana se inmoaie.
Amesteca hrisca semi-fiarta cu legumele sotate, boiaua, cimbrul, sarea si piperul. Ia cate o foaie de varza, pune o lingura de compozitie si ruleaza strans.
Asaza sarmalele intr-o oala, alternand cu frunze de dafin. Toarna sucul de rosii peste ele si adauga apa cat sa le acopere.
Fierbe la foc mic aproximativ 1,5-2 ore.
Sfaturi si variatii
Pentru un gust mai intens, adauga putin usturoi si ciuperci uscate rehidratate. Poti coace sarmalele la cuptor in loc sa le fierbi, pentru o aroma usor afumata.
Se servesc cu smantana vegetala sau iaurt de soia pentru un plus de cremozitate.

Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
