Pe de-o parte este de inteles nevoia de timp liber a parintelui din societatea actuala, majoritatea fiind ocupati cu munca, proiecte care ii solicita deja foarte mult, oboseala s.a.m.d. Cu toate acestea, prin acest gest de a lasa copilul in fata unui ecran (televizor, laptop, tableta ori telefon), nevoile copilului ajung sa nu mai fie implinite. Chiar daca la inceput poate fi interesant si atractiv pentru copil sa isi petreaca timpul pe telefon, ori in fata unui ecran, la un moment acesta devine constient de nevoia de atentie din partea parintelui si va cauta sa o obtina. Copilul poate incepe sa se simta neglijat, respins, abandonat, uitat ori neimportant in ochii parintilor sai daca nevoia acestuia de conexiune va fi ignorata”, afirma psihologul Andra Tanasescu.
Specialistul afirma ca, inacest context, micutii au tendinta de a adopta doua tipuri de comportamente:
1. Va face tot posibilul sa primeasca atentia si afectiunea din partea parintilor.
In aceasta situatie, care este pe de-o parte ceva mai buna, copilul incepe sa se manifeste in diferite feluri, avand intentia de a capta atentia celor care il ingrijesc (parinti, bunici, etc). Poate incepe sa tipe foarte tare cand se joaca, sa alerge prin casa ori sa sparga lucruri. In aceasta etapa copilul va folosi tot ce-i sta la indemana pentru a atrage atentia si a primi ceea ce are nevoie. “Este deosebit de important sa realizam ca un copil nu are cunostinte despre modurile pe care le folosim noi, ca adulti, pentru a exprima ce simtim. Va alege, asadar, orice metoda crede el ca poate atrage atentia cel mai bine. Comportamentele unui copil „rau”, „obraznic”, cum sunt descrise de cele mai multe ori, sunt de fapt incercari ale acestuia de a ne transmite ca are nevoi neimplinite. Sunt doar moduri prin care el cere atentia si iubirea parintilor sai. Acum este momentul cel mai important in care sa-i oferi atentie si rabdare copilului, sa faci ce-ti spune si sa-i oferi timpul si rabdarea de care are nevoie”, explica psihologul Andra Tanasescu.
2. Se va interioriza si se va inchide in el.
In momentul in care ”strigatele” copilului nu sunt auzite, acesta va inceta sa mai comunice. Se va inchide, va reprima toate sentimentele si trairile si va inceta sa mai caute atentia parintelui. Problema care apare este ca, desi nu mai cauta implinirea acestor nevoi in cadrul familiei, va cauta moduri prin care sa o faca in afara acesteia. Cand vine vorba despre a-si alege o persoana ori un grup cu care sa-si petreca timpul, daca nu primeste un model de comportament sanatos in familie, va intra intr-un anturajul care il va atrage, de unde va invata comportamente ori obiceiuri nesanatoase, se va implica in activitati ilegale etc.
“Toate aceste sentimente interioare nemanifestate, pe care le traieste copilul, vor avea repercusiuni la maturitate, unde copilul devenit adult va continua sa adopte comportamente si obiceiuri nesanatoase, prin care sa-si satisfaca nevoile neimplinite in copilarie. Astfel, vedem adulti implicandu-se in relatii toxice, apeland la droguri, alcool si alte mijloace care mai degraba fac rau decat bine. Adictiile, comportamentele agresive, dependenta de substante, de jocuri ori chiar de persoane, atasamente intense fata de anumite obiceiuri, instabilitatea emotionala si chiar gelozia pot fi doar unele dintre simptomele pe care le manifesta un adult atunci cand, in copilarie, nu i-au fost implinite nevoile primare”, declara psihologul Andra Tanasescu.
Cum putem evita aceasta situatie?
Specialistul crede ca ruptura brusca si totala de tehnologie nu va rezolva problema, ci chiar o va acutiza. Copiii din ziua de azi au nevoie de un calendar de activitati, de un program in care sa descopere noi hobby-uri, noi metode de divertisment decat cele oferite de mediul virtual. Mai mult decat atat, trebuie sa invete sa iubeasca si viata din mediul offline si sa creeze un echilibru intre cele doua lumi.
“Copilul nu are capacitatea de a lua singur decizii benefice pentru dezvoltarea lui psiho-emotionala, de aceea ghidajul parintilor este vital in tot acest proces. Parintii ii pot diversifica meniul de divertisment, nu trebuie sa il oblige sa renunte la obiceiurile vechi, ci trebuie sa-i ofere si alternative. Ii poate arata cum se juca el in copilarie, il poate duce mai des in parc, la iarba verde, intr-o expeditie pe munte, la un picnic. Il poate inscrie intr-un club sportiv, unde sa faca mai multa miscare si sa invete sa socializeze si fata in fata, astfel inca sa ii oferim un echilibru in viata lui.
Cum pentru copil este important ca parintele sa fie prezent in viata lui, la fel si parintele simte nevoia sa aiba copilul alaturi, sa simta incredere si deschidere din partea acestuia. Mai devreme sau mai tarziu, orice parinte isi doreste sa faca parte din viata copilului, asa cum un copil simte nevoia ca parintii sa fie implicati in viata si dezvoltarea sa. Oferiti atentie si grija copiilor, petreceti timp de calitate cu ei, faceti lucruri impreuna si asigurati-le in acest fel o dezvoltare sanatoasa si posibilitatea de a-si crea un viitor frumos, in care sa fie impliniti si fericiti ca adulti”, conchide psihologul Andra Tanasescu.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori
Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 2 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!