In primul rand, ce este intoleranta la gluten?
Intolerantele alimentare reprezinta noile boli ale acestui deceniu si fac scopul unor lungi dezbateri la nivel mondial. Odata cu trecerea timpului, ce alegem sa mancam a inceput sa ne preocupe din ce in ce mai mult. Desi este adevarat ca aceasta boala este des intalnita in randul populatiei, mai nou insa ea a devenit un trend, oamenii adoptand dieta fara gluten din cauza opiniilor personale si nu datorita unor dovezi medicale care sa-i ateste ca purtatori ai acesteia.
Lumea medicala este impartita in doua cand vine vorba despre ideea de a renunta sau nu la alimentele ce contin gluten, insa recomandat ar fi sa nu excludem din dieta acest grup alimentar daca nu este cu adevarat nevoie, pentru ca si la nivelul lor se gasesc o serie de nutrimente de care putem beneficia.
Intoleranta la gluten se mai gaseste descrisa in literatura si sub numele de boala celiaca, enteropatie glutenica, sprue celiac, sprue nontropical etc. si este o boala autoimuna ce poate aparea la persoanele cu o predispozitie genetica, caz in care ingestia de gluten va duce la afectarea mucoasei intestinului subtire. Se estimeaza ca aceasta boala are o incidenta de un caz la 100 de locuitori la nivel mondial.
Se intalneste cel mai des la copiii intre 2 si 15 ani sau la adultii intre 25 si 45 ani, dar aceasta prevalenta inalta nu exclude diagnosticarea sau aparitia bolii la o cu totul alta varsta. Se intalneste in aceeasi masura la sexul feminin si la sexul masculin.
Nu este singura situatie in care ingestia de gluten determina aparitia de simptome digestive. O alta situatie in care se intampla acest lucru este aceea in care, desi corpul nostru reactioneaza negativ la ingestia de gluten, atunci cand suntem testati pentru aceasta boala, rezultatele sunt negative. Aceasta boala poarta numele de sensibilitate la gluten non-celiaca. Nu se stie exact ce procent din populatia generala sufera de aceasta patologie, insa se considera ca este mai des intalnita decat boala celiaca.
Ce este glutenul?
Glutenul este un complex de proteine gasit intr-o multitudine de alimente. El face parte din compozitia mai multor tipuri de cereale, printre care se numara:
● Graul – cel mai des consumat
● Orzul
● Secara
Cele doua proteine ce intra in compozitia glutenului sunt glutenina si gliadina. Gliadina este insa responsabila de majoritatea efectelor negative pe care le poate avea glutenul asupra corpului uman. Cand faina obtinuta din cerealele bogate in gluten este amestecata cu apa, proteinele din gluten formeaza o retea lipicioasa cu aceasta, ce va avea o consistenta asemanatoare cu cea a lipiciului. Aceasta caracteristica confera elasticitate aluatului si totodata ii ofera posibilitatea sa creasca atunci cand este lasat la dospit, inainte de a fi prelucrat termic.
Asa cum am spus mai sus, enteropatia glutenica, sau boala celiaca ia nastere atunci cand sistemul nostru imun nu mai recunoaste proteinele din gluten si le ataca considerand ca ele nu apartin organismului uman. Din cauza acestui fapt, sistemul imun provoaca leziuni la nivelul mucoasei intestinale, iar prin aceste leziuni boala celiaca poate determina ulterior multiple complicatii. Avand in vedere ca terenul de absorbtie al sistemului digestiv este afectat, persoana in cauza poate suferi de anemie, de malabsorbtia anumitor componente alimentare.
Sa nu uitam ca boala celiaca s-a dovedi a avea un determinism genetic, astfel ca persoanele care au una sau mai multe rude de gradul intai ce sufera de aceasta boala au un risc crescut de a dezvolta aceasta patologie. Lasata netratata, ea poate duce la o serie de grave probleme de sanatate, inclusiv la alte patologii ale sistemului imun, cum ar fi diabet, scleroza multipla, dermatita, dar si infertilitate, dezvoltare deficitara, anemie, avort spontan etc.
Semne si simptome datorate intolerantei la gluten:
● Disconfort abdominal
● Diaree
● Constipatie
● Oboseala
● Dureri de cap
● Manifestari neurologice de tipul depresiei
● Scadere in greutate
● Greata
● Varsaturi
● Balonare
De retinut insa ca nu toate persoanele cu boala celiaca manifesta simptome digestive. Un procent mare pot prezenta doar manifestari de tipul anemiei si oboselii.
Complicatii ale intolerantei la gluten:
1. Boli maligne:
● Limfom cu celule T asociat enteropatiei
● Adenocarcinom de intestin subtire
2. Jejunoileita ulcerativa
Ce alimente trebuie sa evitam atunci cand suntem diagnosticati cu intoleranta la gluten?
Graul − este cel mai des folosit in produse de panificatie si este totodata si cel mai des ingerat dintre cerealele incriminate de producerea acestei patologii. Orice aliment sau substanta care contine grau trebuie sa fie exclusa din dieta noastra. Cum putem face acest lucru? Evitand urmatoarele alimente:
● Paine
● Produse de panificatie
● Supe
● Paste
● Cereale
● Sosuri
● Dressinguri pentru salate etc.
Orzul − este al doilea tip de cereala care ne poate provoca neplaceri atunci cand vorbim de intoleranta la gluten. Acesta se gaseste cu precadere in:
● Malt
● Coloranti alimentari
● Supe
● Bere
● Drojdie
● Faina
● Extract de malt etc.
Secara − reprezinta o alta categorie de cereale ce sunt complet interzise in aceasta boala. Ea se gaseste in:
● Faina
● Cereale
● Bere etc.
Este important sa stim ca ovazul nu face parte din categoria cerealelor ce contin gluten, si ca acesta este unul dintre alimentele permise in aceasta situatie.
In enteropatia glutenica, sistemul imun nu reactioneaza fata de ovaz, astfel ca putem sa-l includem in dieta noastra. Trebuie sa avem grija sa consumam doar alimentele cu ovaz ce sunt etichetate ca fiind „gluten free“, putand avea loc contaminarea acestuia atunci cand este prelucrat alaturi de grau, secara sau orz.
Persoanele cu intoleranta la gluten pot totusi sa manifeste anumite simptome legate de ingestia de ovaz. Mai multe cauze sunt posibile, printre care: producerea unei intolerante alimentare, intoleranta fata de fibrele din dieta, malabsorbtie sau, mai rar, dezvoltarea unui raspuns imun asemanator cu cel ce determina enteropatia glutenica, dar de aceasta data indreptat spre molecula de ovaz. Decizia de a introduce ovazul in dieta noastra trebuie luata numai impreuna cu medicul specialist, acesta monitorizandu-ne pe intreaga perioada a dietei.
Cum diagnosticam intoleranta la gluten?
● Teste serologice − detectarea anticorpilor in sange
● Explorari imagistice endoscopice/radiologice care vor evidentia leziuni ale mucoasei intestinale
● Examenul histologic al intestinului subtire – daca la nivelul mucoasei intestinale a fost identificata o leziune, este bine ca medicul clinician sa preleveze o particica din aceasta pentru a fi analizata de catre medicul de laborator in detaliu.
Cum tratam intoleranta la gluten?
Singurul mod de a trata intoleranta la gluten este sa renuntam la acesta si sa excludem toate alimentele ce il contin din dieta noastra. Desi poate parea o varianta destul de simplu de abordat, glutenul face parte din compozitia unei multitudini de alimente, iar eliminarea acestora va fi destul de dificila, insa, prin intermediul acestei diete, simptomele sunt tinute sub control si sunt prevenite complicatiile.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 2 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!