In cartea „Observandu-i pe englezi“, scriitoarea Kate Fox nota ca in orice tranzactie marunta precum cumpararea unui ziar, exista vreo trei „va rog“ si doua „multumesc“ – si asta este un minimum. Ei da, englezii (si putine alte nationalitati) sunt teribil de politicosi, dar ce e rau in asta?
Zilnic trebuie sa interactionam cu o multime de oameni, si putina politete ar trebui sa fie un lucru bun. Jucatorii dupa reguli isi pastreaza bunele maniere intotdeauna. Si daca nu stii ce sunt bunele maniere, atunci avem o problema.
Probabil crezi ca ai deja bune maniere. Majoritatea dintre noi credem asta. Totusi, cu cat esti mai grabit si cu cat esti mai stresat, cu atat mai mult iti scapa unele maniere. Toti vom admite, daca suntem cinstiti, ca uitam sa ne exprimam corespunzator multumirea pentru ceva cand suntem epuizati de viata; sau ca simtim o tentatie enorma sa ne bagam in fata cuiva neputincios, cand ne grabim sa prindem trenul.
Oricat de grabit si stresat esti (si aplicarea regulilor ar diminua asta) ar trebui intotdeauna sa faci efortul de a arata aceste bune maniere:
? sa stai la coada fara sa te impingi
? sa faci complimente oamenilor cand e nevoie (si cand merita, n-are rost sa complimentezi nejustificat si nemeritat)
? sa nu-ti bagi nasul unde nu e treaba ta
? sa-ti tii promisiunile
? sa pastrezi un secret
? sa mentii eticheta de baza la masa (ei bine, stii astea, fara coate, fara discutii cu gura plina, sa nu-ti umpli gura, sa nu te joci cu mancarea)
? sa nu tipi la cei care-ti stau in cale
? sa-ti ceri scuze cand esti in calea altcuiva
? sa fii civilizat
? sa nu injuri sau sa profanezi
? sa deschizi usa altcuiva
? sa stai la o parte cand este inghesuiala
? sa raspunzi cand ti se vorbeste
? sa spui „buna dimineata“ si alte cuvinte de salut
? sa multumesti oamenilor cand au avut grija de tine sau au facut ceva pentru tine
? sa fii ospitalier
? sa respecti obiceiurile altor comunitati
? sa nu te repezi la ultima bucata de prajitura
? sa fii curtenitor si fermecator
? sa oferi bautura musafirilor si sa-i conduci la usa pentru a-ti lua «la revedere».
Indiferent cate interactiuni ai zilnic cu oamenii, nu neglija bunele maniere. Nu te costa nimic, in schimb pot genera multa bunavointa si pot face viata mult mai placuta.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h

de
SuntFericita.roRedactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.