Conform unor cercetatori britanici, riscul de a dezvolta afectiuni cardiace si de a suferi un infarct este mai ridicat in cazul persoanelor care se uita la televizor mai mult de 2 ore pe zi.
Studiul s-a desfasurat pe o perioada de 4 ani, timp in care 4.512 de voluntati scotieni au completat zi de zi fisele de studiu, cu numarul de ore petrecute in fata televizorului, calculatorului sau consolelor de jocuri.
In intervalul de 4 ani cat a durat studiul, 325 de persoane au decedat, dintre care 215 ca urmare a unui atac de cord.
Coroborand datele despre cazurile de deces cu datele referitoare la timpul de inactivitate, obtinute din fisele de studiu, cercetatorii au tras concluzia ca, in comparatie cu respondentii care isi petreceau sub 2 ore pe zi in fata televizorului si calculatorului, rata de mortalitate a voluntarilor ce-si petreceau, in afara programului de serviciu, mai mult de 4 ore pe zi in fata unui ecran a fost cu 48% mai ridicata.
Volumul activitatilor fizice desfasurate in afara locuintei nu a influentat, in cadrul grupului de studiu, riscul de aparitie a unui infarct. Conform autorilor studiului, singurul element care a contat a fost timpul petrecut de o persoana care ramane fizic inactiva in fata unui ecran.
"Multi oameni au obiceiul ca atunci cand se intorc de la lucru sa aprinda televizorul si sa ramana asezati sau lungiti in fata ecranului timp de mai multe ore. Este practic si usor de facut", a afirmat Emmanuel Stamatakis, expert in sanatate publica la University College din Londra.
"Acest obicei este daunator pentru inima si pentru sanatatea noastra in general", a mai spus acelasi cercetator, care indeamna autoritatile sa ii incurajeze pe oameni sa fie activi in afara orelor de lucru.
O campanie de sanatate publica in acest sens este cu atat mai necesara, cu cat "cei mai multi dintre adulti isi petrec in zilele noastre o parte importanta din zi in mijloacele de transport sau ramanand asezati in fata unui birou sau a unui computer", au declarat autorii studiului.
De ce “statul la televizor/calculator” creste riscul de infarct?
Petrecerea timpului in acest mod reprezinta probabil cea mai periculoasa forma de sedentarism, deoarece implica o pozitie statica vicioasa ce este mentinuta mai mult timp. O astfel de pozitie favorizeaza formarea cheagurilor de sange, deteriorarea vaselor de sange si, de-asemenea, o respiratie superficiala. Cu cat numarul de ore petrecute in acest mod creste si cu cat ridicarea si miscarea sunt mai rare, cu atat riscul este mai ridicat. Diferenta dintre “statul la birou” si statul acasa, la televizor/PC, este ca, in cel de-al doilea caz, ne miscam mai rar, fiind mai “absorbiti” de activitatea desfasurata. In plus, fiecare ora suplimentara de nemiscare in pozitia sezut, fata de orele petrecute in acest fel la birou, aduce un risc mult si din ce in ce mai ridicat. Pozitia orizontala (specifica odihnei/somnului) este o pozitie neutra, care nu contribuie la deterioratea sistemului circulator.
In afara de pozitia nociva, calculatorul (de ale carui ecran si unitate stam la o distanta foarte mica) implica si alte dezavantaje, care contribuie si ele la degradarea sanatatii utilizatorilor: radiatiile electromagnetice si saracirea aerului de oxigen.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de respiratie stravechi chinezesti
Tehnicile de respiratie secrete iti dezvaluie cea mai puternica forma de vindecare vazuta vreodata Acestea te pot ajuta sa elimini durerea sa previi atacurile de cord si sa tratezi astmul Toate acestea sunt mentionate intr-un manuscris antic care nu a fost niciodata vazut de catre lumea occidentala Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de...
Oferta Speciala
valabila 48h
de
SuntFericita.roRedactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 2 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"