Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sevrajul nicotinic – ce este si cum se manifesta

de SuntFericita.ro la 2022-08-31
Sevrajul nicotinic – ce este si cum se manifesta
Sevrajul nicotinic, recunoscut ca boala de DSM-IV, este definit ca totalitatea simptomelor care apar la oprirea aportului de nicotina dupa o utilizare indelungata.


Cauza este simpla: fiind un drog in adevaratul sens al  cuvantului, tutunul perturba functionarea creierului, generand o dependenta atat fizica, cat si psihica.
 
Manifestarile sevrajului sunt multiple si difera in functie de persoana – exista fumatori care nu au avut nici unul din simptomele sevrajului nicotinic, dupa cum exista si persoane care „incearca” forme severe. Din fericire, ele sunt trecatoare – au un punct culminant la aproximativ 48 - 72 de ore pentru ca apoi sa scada treptat in trei sau patru saptamani.
 
Astfel, dupa ce am renuntat la fumat putem experimenta diverse senzatii:
 
a) Cu coloratura psihica
 
- Nevoia acuta de a fuma ("imi cere organismul", "as da orice pentru o tigara!").
 
Este cel mai frecvent si mai tipic simptom de sevraj nicotinic. Se datoreaza scaderii concentratiei de nicotina din sange. Se manifesta prin episoade de scurta durata (1 - 3 minute), aparent fara o motivatie deosebita, ce pot surveni chiar la cateva luni dupa renuntarea la fumat. Intensitatea depinde de gradul de dependenta nicotinica dar si de factori de ordin psihic precum toleranta la stres si durere, motivatie, contextul social, dependenta de gest etc.
 
Senzatia de nevoie provocata de nevoia de drog scade in intensitate si practic dispare dupa 2 - 3 saptamani.
 
AMELIORARE/REZOLVARE: Plan de actiune, rabdare, intelegerea cauzei, medicatie specifica (bupropion).
 
- Nervozitate, iritabilitate, anxietate ("n-am astampar").
 
Substantele inhalate prin fumul de tutun afecteaza intregul sistem nervos central, iar nervozitatea provocata de lipsa acestor substante poate dura cateva zile. In plus, absenta ritualului, ticului, obiceiurilor induce o stare de nervozitate, anxietate, "stare de rau" care poate dura chiar luni, in functie de capacitatea de adaptare a persoanei. 
 
AMELIORARE/REZOLVARE: planul de actiune, tehnicile de relaxare precum respiratia profunda sau un program de exercitii pot diminua aceste efecte. In cazuri extreme se poate administra un calmant usor – dar doar cu acordul medicului.
 
- Frustrare sau furie, depresie.
 
De multe ori apar la cei care nu s-au pregatit suficient inainte de a face Marele Pas ori care nu au un motiv personal suficient de puternic. In plus, absenta drogului poate determina diverse astfel de simptome. Durata depinde de perioada de acomodare si acceptare a fostului fumator la noile conditii.
 
AMELIORARE/REZOLVARE: rememorarea motivului pentru care a renuntat la tigari, gandurile pozitive, observarea castigurilor rezolva pe timp lung aceste probleme. Pe termen scurt, medicatia specifica prescrisa de medic poate fi de folos.
 
b) De natura biologica
 
- Ameteli ocazionale, dureri de cap ("am capul greu").
 
Multe persoane mentioneaza aceste efecte iar cauza rezida in faptul ca in urma renuntarii la fumat concentratia oxigenului din sange creste ca urmare a disparitiei monoxidului de carbon din sange. In plus, ca urmare a absentei nicotinei (substanta puternic vasoconstrictoare), se produce o crestere a fluxului de sange catre creier, ceea ce poate provoca uneori migrene.
 
Ametelile pot aparea o data sau de doua ori pe zi, in prima saptamana si dureaza in mod normal o secunda sau doua.
 
AMELIORARE/ REZOLVARE: plan de actiune, simptomatice daca sunt prea intense.
 
- Senzatie de foame.
 
Acest simptom apare la multi dintre fostii fumatori care remarca faptul ca au tendinta de a manca mai mult decat inainte. Explicatiile sunt multiple: revenirea la normal a centrului foamei si satietatii, revenirea la normal a metabolismului, inlocuirea gestului de a fuma cu cel de a manca. In plus, absorbtia hranei imbunatatindu-se, o
data cu renuntarea la fumat poate aparea cresterea in greutate.
 
- Constipatie.
 
In lipsa nicotinei dar si, uneori, a disturbarii ritualului matinal, mobilitatea intestinala poate scadea pentru o scurta perioada atunci cand se reduce consumul de tutun. Acest simptom dureaza rareori mai mult de o saptamana.
 
AMELIORARE/ REZOLVARE: realizarea unui alt ritual, remedii naturale, medicamente (daca absenta scaunului se prelungeste prea mult).
 
- Tremor.
 
Se poate observa faptul ca mainile si degetele capata un tremur usor care e probabil sa se mentina pe durata mai multor saptamani.
 
- Transpiratie.
 
Aceasta este o alta reactie similara tremurului, care va disparea dupa o perioada.
 
Baile calde frecvente pot ajuta la disparitia acestor doua efecte.
 
- Bradicardia si scaderea tensiunii arteriale.
 
Apar din cauza lipsei nicotinei (care produce tahicardie si cresterea tensiunii arteriale) si pot explica o parte din celelalte simptome. Valorile sunt cele normale pentru persoana respectiva.
 
- Tuse.
 
Pe masura ce cilii cailor aeriene isi revin si incep sa se refaca, ei incep sa curete arborele bronsic si sa inlature flegma, cauzand astfel o accentuare a tusei care va dura cateva saptamani. In plus, printre aditivii adaugati in tigari, se regasesc si unii care produc o usoara bronhodilatatie, mascand o eventuala boala subiacenta. 
 
In aceste cazuri, renuntarea la tigari "demasca" o boala – bronsita cronica – ce necesita prezentarea de urgenta la medicul specialist.
 
AMELIORARE/ REZOLVARE: este necesara prezentarea la medic pentru a diferentia o boala de revenirea la normal a cailor aeriene.
 
- Tulburari ale somnului.
 
Unii fumatori se plang de faptul ca le este foarte greu sa adoarma. Realitatea este ca in urma renuntarii la fumat creste cantitatea de energie acumulata in organism, de aceea faptul ca ne trezim la 5 dimineata nu este neaparat un semn de insomnie ci doar un semn ca suntem suficient de odihniti.
 
AMELIORARE/ REZOLVARE: activitate fizica pentru consumul energiei precum si masuri de igiena a somnului

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei


Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.75 din 5 - 4 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

    Cele mai citite articole

    Grasimea de la nivelul abdomenului este inamicul numarul unu al femeilor care isi doresc o talie de ...
    Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
    Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
    Slabeste rapid si scapa de toxine!
     
    Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume
    Citeste zilnic GRATUIT totul
    despre sanatate, frumusete, stil!
     
    Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016