Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sfatul psihologului: Din ce motiv apar neintelegerile in cuplu si cum le rezolvam

de SuntFericita.ro la 2016-07-26
Sfatul psihologului: Din ce motiv apar neintelegerile in cuplu si cum le rezolvam
Cele mai multe dintre cupluri aleg sa se desparta din cauza epuizarii conflictuale, nicidecum din cauza ca iubirea dintre ei s-ar fi stins, sunt de parere psihologii. Astfel, in opinia acestora, motivele principale pentru care mergem pe drumuri diferite sunt strans legate de barierele pe care le impunem in relatie.


“De multe ori intram intr-o relatie spunandu-ne in sinea noastra Trebuie sa fie bine, trebuie sa fiu fericit, trebuie sa … Acel trebuie devine laitmotivul pentru care noi nu mai putem sa fim noi, iar din dorinta noastra de a fi la prezumtivele standarde dorite de partener, suntem dispusi sa facem schimbari majore in viata noastra, timp in care ne pierdem pe noi, devenim nefericiti, neimpliniti. Atunci apar neintelegerile in cuplu, apar certurile si, inevitabil, despartirile. Acestea din urma nu apar din cauza ca atractia dintre cei doi s-ar fi epuizat, ci din cauza conflictelor”, este de parere psihoterapeutul Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.
 
Iubirea adevarata apare dupa implinirea nevoilor de baza si deschiderea sufletului

Relatiile incep prin atractii erotice puternice si nevoia de siguranta. Cei doi comunica  si se inteleg. Odata satisfacute aceste nevoi bazale, relatia se consuma sau trece la un nivel superior. Iubirea adevarata apare abia dupa ce am consumat eroticul, crede specialistul. “Daca relatia ramane doar la nivel sexual, aceasta nu poate creste. In acesta etapa scoatem doar ce este bun in noi si ne aratam calitatile. Celalalt vede cat suntem de grozav, de perfect, de iubitor. Ne controlam emotiile negative si impulsurile. Suntem in competitie cu ce dorim sa se vada si ce suntem in realitate. Este etapa in care oferim si avem asteptari. Daca  nu primim cu masura cu care daruim, incepem cu reprosurile. Relatia devine un troc, dau si cer. Comunicarea in cuplu devine greoaie, apar conflictele, cu timpul si epuizarea partenerilor. La acest nivel, conexiunea sufletelor este greoaie, nu exista iubire neconditionata. O relatie in care cerem si demonstram, se transforma in competitie, apare implicit castigatorul si perdantul, dar de cele mai multe ori vorbim de doi perdanti. O relatie in care cei doi sunt in competitie este un teren fertil pentru schimbul identitatii psihologice. Cand barbatul este agresiv, femeia devine din punct de vedere psihologic, copil. Cand femeia este forta familiei, preia rolul barbatului si automat el devine copil sau femeia casei. Oricum ar fi, cei doi sunt pe rand agresor si agresat”, afirma psihologul.
 
Atragem parteneri conform scenariului de viata cunoscut


Suntem milioane de barbati si femei si suntem atrasi de persoanele care ne trasmit acel „aha, el/ea este!”. La nivel de camp inconstient, partenerul ales este pe tiparul relational cunoscut de creier, mentioneaza psihologul Verdi. Acea parte componenta, care nu trebuie sa fie neaparat una fizica, este pe aceeasi frecventa cu tot ceea ce suntem la acel moment, iar programul neuronal il recunoaste. “Partenerul ales oglindeste perfect tot ceea ce continem, relatia cu el scoate din noi tot ce avem bun sau mai putin bun. Relatia de cuplu se  transforma conform scenariul de viata cunoscut, copiind relatia parentala. Ca parteneri, ne manifestam exact cum am vazut la parintii nostri. Cand relatiile ajung la monotonie sau conflicte interminabile, cei doi hotarasc separarea. Consideram ca daca plecam din relatie, viata noastra se va schimba in bine. Intram  in  alte relatii ca sa ne vindecam de cele  vechi  sau  fugim de relatii pe care nu le-am incheiat, iar acolo nu mai putem creste. Atribuim noii relatii rolul de salvator, crezand ca vom fi de data aceasta fericiti.  Nimic mai fals. Istoria se va repeta. Noul partener  implineste nevoile  nesatisfacute  de fostul partener, devine confesorul, salvatorul.  Noua relatie este o relatie tampon, nicidecum ideala. Daca nu se vindeca motivul pentru care nu a mers relatia din care am plecat, procedam identic in orice relatie vom intra. Cata vreme nu manifestam adultul din punct de vedere psihologic, ducem in relatii competitie, conflicte, lupta de-a soarecele si pisica, pana obosim si o luam de la capat”, afirma psihologul Maria Verdi.
 
Cum putem ajunge la o relatie armonioasa si longeviva?

Specialistul afirma ca, in relatiile armonioase si longevive, cei doi parteneri sunt conectati la nivelul trupului, al mintii, al sufletului si al spiritului „Intr-o relatie de cuplu matura fiecare este atent la el si la ce aduce el in cuplu. Comunicarea verbala si nonverbala sunt foarte importante. Cei doi se asculta, spun ce simt, ce nevoi au, se respecta, se apreciaza reciproc fara teama. Nu deleaga responsabilitatea asupra celuilalt. Nu cauta un vinovat.  Ei stiu ca in relatie nu avem nevoie de mecanisme de aparare, pentru ca partenerul nu este prezent acolo pentru a ne distruge. Sunt atenti la limbajul lor de iubire si la cel al partenerului.  Partenerii stabili emotional cresc impreuna in relatie stiind ca, daca fiecare isi face jumatatea, intregul prinde radacini. Intr-o relatie fericita, cu potential longeviv, te simti bine cu tine, nu este cazul sa demonstrezi nimic, nu ai nevoie sa te aperi. O relatie fericita se construieste zilnic, cu bucurie, cu responsabilitate, fara lamentari. O astfel de relatie scoate din noi si binele si raul. Intr-o relatie care te creste, este firesc sa spui ce te framanta. Nu pentru ca ai nevoie de sfaturi, ci pentru ca nu esti judecat. Esti ascultat, sustinut. In astfel de relatie te transformi in cea mai buna varianta a ta. Totul se transforma constient, cu asumare”, crede psihologul Verdi.

Specialistul spune ca putem ajunge la acea relatie daca vom incepe sa constientizam ca emotiile negative nu au legatura cu partenerul, ci cu ce simtim in legatura cu tot ce vine de la el. “Emotiile negative sunt rodul gandurilor negative, ale mentalului care se apara. Nu suntem in cuplu sa ne aparam, ci sa iubim, sa daruim, sa ne implinim prin relatie. Invatam ca zidurile puse in relatie  produc blocajele, iubirea nu se manifesta in suflete inchise. Nemultumirea este un mare pericol, astfel incat invatam sa daruim neconditionat. Uimitor, vom primi inzecit. Ne dam voie sa simtim, ne dam voie sa cunoastem partenerul asa cum este el si nu cum vrem noi sa fie. Vom gasi multe lucruri minunate. Ne dam voie sa apreciem, sa admiram, sa fim atenti, afectuosi, ne surprindem si ne reinventam zilnic. Ducem permanent relatia la momentul inceputului”, conchide psihologul psihoterapeut Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei


Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 3.87 din 5 - 19 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Cele mai citite articole

Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016