Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum poate salva terapia de cuplu o casnicie

de SuntFericita.ro la 2016-01-28
Cum poate salva terapia de cuplu o casnicie
Durata medie a unei casatorii in Romania este de 13 ani, iar in ultimii ani, divortul apare cu frecventa cea mai mare in randul barbatilor si femeilor din grupa de varsta 35 - 39 de ani, potrivit ultimelor statistici.


In aceste conditii, intrebarea principala ramane: de unde apar problemele in cuplu?

Formarea unui cuplu presupune intalnirea a doua persoane diferite, cu istorii de viata diferite. La inceput exista, in general, o perioada in care fiecare partener da tot ceea ce are mai bun, vrea sa impresioneze, isi doreste sa dezvolte relatia. In timp, contextul in care cei doi au inceput relatia se schimba (apare un copil, se schimba locul de munca etc.), deci se ivesc alte tipuri de experiente carora cuplul trebuie sa le faca fata. Orice modificare mobilizeaza la fiecare dintre ei anumite calitati, sau anumite “umbre”. Ele nu au putut fi vazute la inceput, cand nu au existat factori declansatori, sau au fost vazute, dar nu li s-a dat prea mare atentie. Insa orice tip de experienta, daca este abordata cu discernamant si bune intentii, aduce cu siguranta o clarificare, o schimbare, o evolutie.

"Intr-o relatie, ambii parteneri trebuie sa faca fata, in timp, anumitor schimbari - orice legatura este dinamica, evolueaza, se transforma!
De exemplu, pentru a face o prajitura se urmeaza o reteta, in care se pun o lista de ingrediente, in anumite proportii, iar rezultatul este in consecinta. Daca vrem alt gust sau alta aroma trebuie sa modificam reteta initiala - fie schimbam ingredientele, fie cantitatile si astfel rezulta o alta prajitura, diferita de cea initiala. La fel se intampla si intr-o relatie. Facand aceleasi lucruri vom ajunge la acelasi rezultat. Daca vrem sa schimbam rezultatul, atunci trebuie sa modificam aportul nostru in relatie!", explica Anca Kosina, psiholog si psihoterapeut in cadrul Centrului Medical ProVita - Diagnostic si tratament.

Comunicare in cuplu poate intra in impas din diverse motive, de exemplu:

- se activeaza orgolii, traume anterioare, temeri sau sabloane educationale diferite.
- comoditatea unuia dintre parteneri, ce determina in prima faza supraresponsabilizarea celuilalt si de aici apar oboseala, lipsa timpului pentru indeplinirea propriilor nevoi, frustrari.
- gelozia. Gelozia este de fapt o frica si in acest caz ar trebui identificate cauzele mai profunde ale acestei frici.
- infidelitatea unuia dintre parteneri. Si aici lucrurile sunt mai complicate! A fost un eveniment  sau un intreg proces? Ce anume pare sa fi provocat totul? a existat un factor intern sau extern, care a determinat anumite actiuni, o anumita motivatie? Care ar putea fi consecintele si ce pret este pregatit fiecare sa plateasca, acum sau pe termen lung?

Acesta este momentul in care ar trebui sa se apeleze la ajutorul unui psiholog,  ca mediator.

"O terapie de cuplu nu isi propune nici sa impace, nici sa desparta. Se pleaca de la premiza ca, atunci cand partenerii vin la terapie, exista deja un blocaj de comunicare in cuplu. Scopul terapiei este de a ajuta fiecare partener sa constientizeze ce se intampla in prezent, cum s-a ajuns in acest impas si ce se poate face. Este nevoie insa de sinceritate si dorinta autentica de schimbare, din partea ambilor parteneri", adauga psihologul Anca Kosina.
 
Uneori un cuplu vine la terapie, dar unul din parteneri, spune "Vreau ca relatia sa fie mai buna, dar sa se schimbe el/ ea", sau "Imi doresc sa fac schimbari, dar nu acum!". Iar in cazul cel mai dificil se manifesta o ambivalenta - pe de-o parte se spune ca se doreste o schimbare, dar pe de alta parte se refuza orice actiune ce ar putea provoca schimbarea (intarzierea sau amanarea sedintelor de terapie, argumente sau justificari pentru lipsa deciziilor, se cauta vinovati in afara etc.).

Acestea sunt momente delicate ale terapiei, in care de multe ori apare dorinta de abandon, pentru ca se ating de fapt subiecte grele, rigiditati rationale, tipare educationale sau pur si simplu din comoditate. Este nevoie de perseverenta, iar aici se vede dorinta autentica de a salva sau imbunatati relatia.
    
"In concluzie, in urma unei terapii de cuplu, vor putea fi clarificate anumite aspecte, se vor putea constientiza cauze profunde ale unor  blocaje, se pot pune in miscare parghii actionale si resurse poate neconstientizate sau uitate. Ce anume se va intampla in timpul terapiei si la final este insa decizia fiecarui partener. Deciziile apartin in totalitate celor doi parteneri!", incheie psiholog Anca Kosina.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate


Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta  in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 3.86 din 5 - 11 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre cuplu

Cele mai citite articole

Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016