Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu: Jumatate dintre copiii romani traiesc in saracie

de SuntFericita.ro la 2016-07-01
Studiu: Jumatate dintre copiii romani traiesc in saracie
Pentru viitorul celor 96 de milioane de copii din Europa Centrala si de Est si din Asia Centrala este absolut esential ca fiecare copil in parte sa beneficieze de o sansa corecta in viata, arata studiul global UNICEF, Starea copiilor lumii 2016.


Acest raport UNICEF - O sansa corecta pentru fiecare copil - evidentiaza progresele remarcabile inregistrate pana acum la nivel global in beneficiul copiilor. Raportul releva insa si faptul ca, 69 de milioane de copii isi vor pierde viata din cauze care pot fi prevenite, 167 de milioane de copii vor trai in saracie, iar 750 de milioane de femei vor fi casatorite de la varste fragede pana in 2030 in cazul in care lumea nu va acorda o sansa reala copiilor celor mai defavorizati.

In majoritatea tarilor din Uniunea Europeana, sansele copiilor sa ajunga in saracie sunt mai mari decat in cazul adultilor, Europa de Est confruntandu-se cu cele mai mari riscuri in acest sens. De exemplu, in Bulgaria si in Romania, rata de saracie in randul copiilor este aproape de doua ori mai mare decat in randul adultilor. Copiii din mediul rural sunt expusi riscului de saracie in mai mare masura decat cei din mediul urban. In Romania, 50 la suta dintre copiii din mediul rural traiesc in gospodarii la risc de saracie, comparativ cu 15 la suta dintre copiii din mediul urban.

Copiii din comunitati marginalizate, mai ales populatia de etnie roma de pe intreg teritoriul Europei, se confrunta cu inechitati serioase la capitolul sanatate. Unu din cinci copii romi din Bosnia si Hertegovina, respectiv unu din patru in Serbia, sufera de intarzieri de dezvoltare moderata sau acuta. Un studiu UNICEF arata ca, in Romania, 45% dintre copiii de etnie roma nu beneficiaza de vaccinare gratuita acordata de Ministerul Sanatatii prin Programul National de Imunizare fie din cauza refuzului vaccinarii fie din cauza lipsei de informare/ educatie a mamei sau din cauza deficientelor in ceea ce priveste serviciile de sanatate primare.

"In ultimii 25 de ani Romania a obtinut progrese semnificative in ceea ce priveste promovarea si respectarea drepturilor copiiilor. Asa cum arata raportul Starea Copiilor lumii, in continuare este nevoie de angajament politic, de resurse si de vointa colectiva. Toate studiile arata ca cei mai vulnerabili copii din Romania sunt din zone rurale, familii roma, din comunitati sarace si copiii cu dizabilitati. Pentru a imbunatati in mod concret viata lor, lucram cu autoritatile romane si cu societatea civila pentru a ne asigura ca fiecare copil are acces la servicii de baza de calitate in sanatate, educatie si protectia copilului. Facem apel la cresterea investitiei in copii, care este o investitie in viitorul Romaniei", a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF in Romania.

In regiune, 12 milioane de adolescenti se afla in afara sistemului de educatie, cei din familiile cele mai sarace si cei care apartin minoritatilor etnice si lingvistice inscriindu-se in categoria cu cel mai mare risc de parasire timpurie a scolii. In Romania, unu din cinci copii cu varsta intre 15 si 18 ani care nu merg la scoala este de etnie roma. Un studiu UNICEF arata ca un an in plus de scoala creste veniturile cu 8-9%, reduce riscul de a deveni somer cu 8% si cel de aparitie a unor probleme grave de sanatate cu 8,2%.

Saracia, lipsurile si absenta serviciilor de baza la nivelul comunitatii reprezinta factori determinanti ai institutionalizarii copiilor. Aproximativ 1,3 milioane de copii la nivelul intregii regiuni cresc in sistemul de ingrijire a statului: jumatate dintre ei in institutii de tip rezidential care le pot afecta sanatatea, dezvoltarea si perspectivele de viitor. In ultimii 25 de ani, Romania a reusit sa reduca numarul copiilor aflati in institutii, dar rata copiilor aflati in institutii a ramas practic la fel in ultimii 15 ani. Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Adoptie a inceput sa implementeze un nou proiect pentru a reduce semnificativ numarul copiilor din marile institutii in urmatorii cinci ani.

Multe tari din regiune cauta solutii la aceste probleme, adesea cu sprijin si indrumare din partea UNICEF si a partenerilor sai, in vederea dezvoltarii protectiei sociale a copiilor. Spre exemplu, in Belarus, Croatia, Romania si Serbia au inceput sa apara programe de asigurari de sanatate subventionate de stat adresate grupurilor vulnerabile si menite sa asigure copiilor asistenta medicala gratuita. In fosta Republica Macedonia, Romania si Ucraina, mediatorii scolari si sanitari ii ajuta pe cetatenii vulnerabili, inclusiv pe cei de etnie roma, sa acceseze diverse servicii.

Datorita progreselor in lumea tehnologiei digitale si mobile si a altor inovatii, copiii vulnerabili si familiile la risc de separare au putut beneficia mai usor de servicii de sprijin. De exemplu, UNICEF in Romania foloseste in cadrul proiectului model Pachetul Minim de Servicii aplicatia Aurora, un instrument ce ajuta profesionistii de la nivelul comunitatii sa identifice, inregistreze si sa administreze cazurile copiilor vulnerabili si ale familiilor lor. De asemenea, aplicatia genereaza date la nivel local si judetean care ajuta decidentii sa prioritizeze resursele si politicile publice. Pachetul Minim de Servicii si aplicatia Aurora sunt testate in judetul Bacau. Pana acum peste 19,000 copii vulnerabili si femei au fost identificati si primesc servicii de sanatate, educatie si protectia copilului.   
Potrivit raportului Starea copiilor lumii 2016, atingerea nivelului de echitate in randul tuturor copiilor reprezinta o chestiune ce tine de prioritati si de recunoasterea importantei morale si strategice a investitiei in cei mai vulnerabili copii. Aceasta inseamna a alege:

- Desfiintarea barierelor si blocajelor, inclusiv a normelor sociale, care impiedica copiii sa beneficieze de sprijinul de care au nevoie si le obstructioneaza accesul la oportunitati si servicii vitale.   
- Transpunerea angajamentelor in actiuni prin politici, programe si alocari bugetare bazate pe echitate menite sa imbunatateasca viata categoriilor celor mai defavorizate, precum copiii cu dizabilitati, copiii din familiile de etnie roma si copiii din familiile sarace. Aceasta presupune inclusiv imbunatatirea si extinderea interventiilor de protectie sociala destinate copiilor vulnerabili.
- Reorientarea modului in care guvernele si donatorii finanteaza demersurile de formulare a politicilor care vizeaza copiii astfel incat acestea sa deserveasca mai bine cele mai excluse categorii.
- Asumarea angajamentului de a pune capat situatiilor de conflict si violenta care afecteaza copiii, inclusiv copiii refugiati sau migranti care au fost nevoiti sa fuga din calea razboaielor, conflictelor si greutatilor economice.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate


Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta  in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Cele mai citite articole

Grasimea de la nivelul abdomenului este inamicul numarul unu al femeilor care isi doresc o talie de ...
Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016