Greata poate fi provocata de ceva ce ai mancat, de o infectie virala, de stres, oboseala, anxietate sau chiar de o simpla raceala. Este o reactie comuna si in timpul sarcinii, in primele luni, dar si in caz de rau de miscare sau migrene. Oricare ar fi cauza, senzatia e aceeasi: un nod in stomac, o stare de rau general, uneori urmata de varsaturi.
Cand apare greata, primul instinct este sa nu mai mananci nimic. Corpul pare ca respinge orice idee de hrana. Dar, paradoxal, tocmai alimentatia potrivita – atent aleasa, in cantitati mici si cu grija – poate fi una dintre cele mai eficiente metode de a calma stomacul. Asta, desigur, daca stii ce sa alegi.
Asadar, ce poti manca atunci cand ai greata? Ce alimente te ajuta sa te simti mai bine, fara sa agraveze disconfortul?
Ce poti manca atunci cand ai greata?
Ghimbirul – aliatul numarul unu in lupta cu greata
Sa incepem cu cel mai cunoscut remediu natural: ghimbirul. Este folosit de mii de ani in medicina traditionala chineza si indiana pentru calmarea tulburarilor digestive. Contine substante active precum gingerolul, care au efecte dovedite asupra reducerii greturilor, mai ales in cazurile de sarcina, rau de miscare sau dupa anumite tratamente medicamentoase. Il poti consuma sub forma de ceai, ras proaspat in apa fierbinte, sau sub forma de capsule, dropsuri ori chiar infuzat in apa cu miere si lamaie. Incearca sa-l consumi in cantitati mici la inceput, ca sa vezi cum il tolerezi.
Bananele – blande cu stomacul, bune pentru energie
Bananele sunt dulci, moi, usor de digerat si pline de potasiu – un mineral care ajuta la reechilibrarea organismului, mai ales daca ai vomitat. Sunt una dintre cele mai sigure alegeri cand nu poti manca nimic altceva. Poti incepe cu cateva felii subtiri, iar daca le tolerezi, poti continua cu o banana intreaga sau un piure fin, fara adaosuri.
Orezul alb – simplu, eficient, linistitor
Orezul alb fiert, fara sare, ulei sau condimente, este ideal atunci cand stomacul tau are nevoie de calm. E usor, neutru la gust si nu solicita sistemul digestiv. Mananca-l in portii mici, cald, nu fierbinte, eventual alaturi de putin morcov fiert. Poate parea banal, dar pentru un stomac sensibil, aceasta simplitate e exact ceea ce trebuie.
Painea prajita si biscuitii simpli
Cand stomacul se revolta, alimentele uscate pot fi mai bine tolerate. O felie de paine alba prajita, fara unt, fara nimic, poate ajuta la absorbtia excesului de acid gastric. La fel si biscuitii simpli, tip crackers sau cei pentru bebelusi – usor sarati, crocanti, neutri. Mesteca incet, respira adanc si incearca sa observi cum reactioneaza corpul tau.
Supa de legume – hidratare, saruri si putin confort
Cand greata e insotita de slabiciune, e semn ca organismul tau are nevoie de lichide si saruri. O supa clara, strecurata, fara grasimi sau condimente, este excelenta. Iti hidrateaza corpul, aduce ceva nutrienti usor asimilabili si nu irita mucoasa stomacala. Bea-o cu lingurita, pe indelete, nu te grabi.
Cartofii – fierti sau copti, dar simpli
Cartofii sunt un alt aliment bland, care ofera energie fara sa forteze digestia. Nu-i combina cu grasimi sau lactate. Fie ii fierbi si ii zdrobesti usor cu o furculita, fie ii coci in coaja si le extragi miezul. Daca tolerezi, poti adauga un praf de sare.
Merele coapte sau piureul de mere
Merele crude pot fi uneori prea acide, dar coapte devin moi, dulci si usor de digerat. Sunt bogate in pectina, care poate ajuta la calmarea stomacului. Daca le coci si apoi le pasezi, obtii un desert usor, natural si reconfortant. Nu adauga zahar sau scortisoara – cel putin nu la inceput.
Apa cu lamaie sau putina miere
Hidratarea e esentiala cand te simti rau. Daca apa simpla nu-ti place, incearca sa o imbunatatesti cu o felie subtire de lamaie sau o lingurita de miere. Lamaia ofera un gust proaspat, iar mierea aduce o usoara doza de energie. Important e sa bei lichide incet, in cantitati mici, dar dese.
Iaurtul simplu – cu prudenta
Pentru unii oameni, iaurtul poate calma stomacul datorita probioticelor. Dar nu este tolerat de toti in astfel de episoade. Daca vrei sa-l incerci, alege un iaurt simplu, fara zahar sau arome, si incepe cu o lingurita. Daca observi ca-ti face bine, poti continua.
Ceaiurile calmante – un ritual care face bine
Ceaiul de menta este excelent pentru greata. La fel si cel de musetel. Ambele au efecte linistitoare asupra sistemului digestiv si nervos. Se beau calde, nu fierbinti, in inghitituri mici. Ceaiul rooibos este o alta optiune – nu contine cofeina si are un gust dulceag, natural. E bine sa eviti ceaiurile foarte acide sau puternice, cum ar fi cel verde sau negru.
Ce ar fi bine sa eviti
Cand ai greata, sunt si alimente care pot agrava starea. E bine sa stai departe de:
- Grasimi (prajeli, branzeturi grase, mezeluri)
- Mancaruri picante sau condimentate
- Dulciuri (ciocolata, produse de patiserie)
- Lactate grase si greu digerabile
- Sucuri carbogazoase sau cu cofeina
- Alcool, in orice cantitate
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cateva sfaturi practice
Mananca putin si des – nu forta stomacul cu mese mari.
- Stai intr-o pozitie verticala dupa ce mananci – nu te intinde imediat.
- Evita mirosurile puternice – parfumuri, mancare gatita intens, detergenti.
- Aeriseste camera – aerul curat face minuni.
- Asculta-ti corpul – daca un aliment nu-ti face bine, nu insista cu el.

Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
