Persoanele care se tatueaza cu "henna neagra" pot suferi alergii grave, din cauza colorantilor adaugati plantei, in unele cazuri reactiile pot fi violente, fiind necesara interventia medicala de urgenta sau chiar spitalizarea, atentioneaza specialistii din Ministerul Sanatatii (MS).
Reactiile alergice grave pot aparea din cauza colorantilor adaugati plantei de henna, care dau culoarea neagra. Simptomele apar dupa cateva zile si se manifesta prin mancarimi, roseata, pete, pustule sau chiar decolorarea permanenta a pielii si cicatrici, se arata intr-un comunicat de miercuri al Ministerului Sanatatii.
Potrivit medicilor specialisti din MS, persoanele care utilizeaza produsul "henna neagra" pot dobandi o sensibilitate permanenta la aceasta substanta si pot dezvolta dermatita de contact alergica. In aceste cazuri, reactiile pot fi violente, cateodata necesitand interventie medicala de urgenta si chiar spitalizare.
Medicii spun ca aceste efecte se pot limita la zona tatuajului, la zona din apropierea acestuia sau se pot raspandi pe tot corpul. De aceea, orice persoana care prezinta o reactie de iritare sau cu aparitie de pustule la o pata neagra de pe corp trebuie sa mearga imediat la medic si sa spuna daca i s-a aplicat pe piele un tatuaj cu "henna neagra".
"Trebuie retinut ca sensibilitatea si poli-sensibilitatea sunt procese ireversibile si determina vulnerabilitatea organismului pentru toata viata", au precizat medicii specialisti.
Incepand cu anul 2008, Ministerul Sanatatii a avertizat populatia cu privire la posibilitatea aparitiei unor reactii adverse dupa utilizarea tatuajelor cu "henna neagra".
Comisia Europeana si statele Uniunii Europene au avertizat asupra riscurilor aplicarii de tatuaje temporare cu "henna neagra" si despre dificultatea de a controla circuitele de distribuire a produselor si locurile in care se aplica tatuajele.
Tatuajele cu "henna neagra" se practica in Romania, ca si in Europa, mai ales in timpul verii.
Specialistii sustin ca artistii care le practica migreaza de la un eveniment in aer liber la altul, in special in zonele frecventate de turisti. Tatuajele temporare cu "henna neagra" sunt cel mai frecvent oferite turistilor, adolescentilor, tinerilor, celor aflati pe plaje, in statiuni sau la targuri si sunt foarte populare, deoarece culoarea neagra place mai mult decat nuanta naturala a plantei henna.
Deoarece reactia alergica sub forma de pustule apare la 3-12 zile de la aplicare, majoritatea turistilor pleaca si nu revin in locul respectiv pentru a demonstra efectele tatuajelor cu "henna neagra".
"Exista astfel situatii in care artistii continua sa afecteze alti oameni, neconstientizand efectele grave pe care le provoaca. Avand in vedere sezonalitatea fenomenului, Ministerul Sanatatii din Romania continua, alaturi de alte state europene, aceasta campanie si trage un semnal de alarma asupra riscurilor la care se supun cei care utilizeaza tatuajele temporare cu henna neagra", a conchis sursa citata. SURSA: Mediafax
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h

de
SuntFericita.roRedactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.