Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tu stiai astea despre unghii?

Tu stiai astea despre unghii?
Cu exceptia unei manichiuri ocazionale, a unei unghii rupte sau a uneia incarnate, majoritatea nu prea avem o relatei stransa cu unghiile noastre. Dar ele au o existenta mai complicata decat ne-am putea imagina, in primul rand, sunt mai mult decat partea pe care o dam cu oja, lama cornoasa sau patul unghiei, caci are si o radacina zimtata. Partea alba de la baza unghiei, cea mai vizibila la degetele mari, se cheama lunula si este ultimul fragment al radacinii.


1. Unghiile cresc, in medie, 3,5 milimetri pe luna. La mana dominanta, unghiile tind sa creasca mai repede. Unghiile de la picioare in schimb cresc, in medie, 1,6 milimetri pe luna, conform Academiei Americane de Dermatologie.
2. Punctele albe de pe unghii nu arata ca ai o deficienta de calciu. Acesta este un mit des intalnit. Se mai spune ca ele ar indica o deficienta de zinc. Adevarul este ca aceste pete sunt des intalnite si sunt inofensive, fara a indica vreo deficienta vitaminica. Se prea poate sa fie semne ale unei traume anterioare asupra lamei cornoase sau asupra matricei (radacina acoperita de cuticula). La fel cum o bucata de plastic capata zone albe daca o indoi, la fel se intampla si cu unghia.
3. Unghiile sunt facute din acelasi „material” ca parul. Si parul, si unghiile sunt facute din cheratina. Ceea ce inseamna ca alimentele care sunt bune pentru par sunt bune si pentru unghii. Orienteaza-te deci spre o dieta bogata in vitamine, fructe si legume cu antioxidanti, proteine si minerale.
4. Unghiile barbatilor cresc mai repede decat ale femeilor. Cu exceptia perioadei sarcinii.
5. Unghiile separa primatele de mamifere. In vreme ce majoritatea mamiferelor au gheare care sa le ajute sa indeplineasca diverse activitati, unghiile apar la primate (si oamenii intra in aceasta actegorie) pentru a le distinge de restul grupului. Oamenii de stiinta cred ca primatele si-au pierdut ghearele si s-au ales cu unghii pentru a se ajuta la locomotie. Desi ghearele sunt excelente pentru apucare si pentru catarare in copaci cu trunchiul gros, ele pot fi un enajuns in cazul primatelor mai mari care vor sa apuce crengute in cautare de fructe.
6. Rontaitul unghiilor se cheama onicofagie. Este un tic nervos. Cam jumatate dintre copiii cu varste intre 10 si 18 ani isi rod unghiile, dar majoritatea se opresc pe la 30 de ani. Desi este un obicei in mare nevinovat, poate duce la infectii ale pilii si afectiuni ale patului unghiei.
7. Trebuie sa-ti lasi unghiile „sa respire” intre manichiuri. Este nevoie de oxigen care sa patrunda la radacina unghiei. Daca acoperi unghia tot timpul, aceasta nu av mai avea putere sa lupte cu infectiile. Oja usuca, asa ca manichiurizarea permanenta face unghia mai putin flexibila si mai sensibila.
8. Unghiile sunt ferestrele coprului tau. Dermatologii pot spune multe doar uitandu-se la unghiile tale. Daca au o coloratie albastrie, semnaleaza boala de plamani. Capilarele din cuticule spun ca suferi de o boala autoimuna. Daca observi deci ceva in neregula sau neobisnuit, cum ar fi pete maroniu inchis pe cuticule, acompaniate de o dara pe intregul pat al unghiei (melanoma), du-te la dermatolog pentru ajutor.
9. Unghiile cresc mai repede vara decat iarna. Diferitele momente ale anului, dar si varsta, genele si inca alti factori conditioneaza viteza de crestere a unghiilor.
10. Stresul iti afecteaza unghiile. Pe langa faptul ca este insotit de rosul unghiilor, stresul cronic inhiba cresterea unghiilor, caci abate energia si nutrientii corpului.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori


Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 3.25 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre unghii

Cele mai citite articole

Dincolo de aroma sa reconfortanta si gustul placut, ceaiul verde a fost asociat cu multiple ...
Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
O alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale, este cruciala pentru mentinerea ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0