Intr-un studiu recent realizat pe 373 de cupluri noi s-a constatat, de exemplu, ca cuplurile care au tipat unul la celalalt, au manifestat dispret reciproc sau au oprit conversatia despre o problema in primul an de casatorie au fost mai predispuse sa divorteze pe parcursul urmatorilor 16 ani de casatorie.
Care sunt cele patru comportamente "apocaliptice" intr-o relatie?
1. Dispret
Dispretul, un amestec virulent de furie si dezgust, este mult mai toxic decat simpla frustrare sau negativitate. Este vorba despre a vedea partenerul ca fiind inferior, mai degraba decat ca fiind un egal. Dispretul este atat de puternic fiindca nu mai ai nicio legatura cu nevoile si emotiile partenerului tau.
Daca te simti in permanenta mai destept, mai bun sau mai sensibil decat partenerul, este mai putin probabil sa vezi opiniile sale ca valide, dar, mai important, esti mult mai putin dispus sa incerci sa te pui in locul lui, pentru vedea o situatie din perspectiva lui.
2. Critica
Ca si dispretul, critica implica transformarea unui comportament (ceva ce a facut partenerul) intr-o declaratie despre caracterul sau..
Sa spunem ca partenerul are un obicei urat de a-si lasa castronul de cereale folosit in dormitor.
Astepti pana cand se intoarce acasa ca sa ii spui ca acest comportament te deranjeaza si ii sugerezi ca ar putea pune castronul in chiuveta sau masina de spalat vase? Sau te gandesti: "De ce sunt intr-o relatie cu o persoana care abandoneaza castronul pe unde nimereste prin casa?"
De-a lungul timpului, aceste diferente personale se adauga, alimentand resentimente si dispret.
3. Comportamentul defensiv
Daca te afli in mod regulat in rolul de victima in situatii dificile cu partenerul tau, s-ar putea sa ai un comportament defensiv.
Daca intarziati la un eveniment, de exemplu, esti primul care spune: "Nu a fost vina mea!" cand ajungi in sfarsit? Sau te gandesti inainte de a acuza cealalta persoana, realizand ca probabil nu ar fi trebuit sa faci o baie de 2 ore cand aveai doar o ora sa te pregatesti?
Asumarea responsabilitatii pentru rolul avut intr-o situatie dificila poate fi inconfortabila, dar adesea este ceea ce impiedica o situatie proasta sa escaladeze, spune Gottman.
4. Ignorare
Stii cand va incepe o discutie in contradictoriu. Simti cum iti creste frecventa cardiaca si vocea devine putin mai puternica. Dar in momentul in care lucrurile incep sa se incalzeasca, scoti telefonul, pleci sau pur si simplu ignori partenerul?
Blocarea conversatiei poate fi la fel de toxica pentru o relatie ca si dispretul, deoarece te impiedica sa abordezi problema de baza.
Discutiile aprinse cu partenerul sunt opusul unui moment bun. Dar aceste situatii temporar inconfortabile sunt de multe ori locul in care puteti realiza multe despre propriul comportament si rezolva problemele potential daunatoare.
Este important sa retii ca afisarea ocazionala a oricaruia dintre aceste comportamente - sau chiar toate - este complet normala.
Atunci cand aceste comportamente negative se intampla atat de frecvent incat inlocuiesc interactiunile pozitive cu partenerul, pot fi motive de ingrijorare.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 4 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!