Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Efectele lipsei de incredere: cum sa ai incredere in tine pentru a cladi relatii sanatoase cu cei din jur

de Sunt Fericita la 2020-08-19
Efectele lipsei de incredere: cum sa ai incredere in tine pentru a cladi relatii sanatoase cu cei din jur
Nu te nasti cu lipsa increderii in tine, ci o preiei in decursul vietiii. Parintii sunt fundamentul unei gandiri sanatoase pentru copiii lor, de aceea atentia, protectia si sustinerea sunt esentiale pentru cei mici. Nathaniel Branden, psiholog de profesie, a fost printre primii specialisti care a sustinut faptul ca cele mai multe probleme mintale sunt cauzate de lipsa increderii in sine.


Psihologii privesc stima de sine ca fiind, de fapt, nivelul crescut prin certitudine al omului in raport cu propriile talente, capacitati sau abilitati. Atunci cand crezi in tine ai succes, nu-i asa?

De-a lungul vietii, increderea in sine poate fi subminata de diferite situatii traumatizante, precum lipsa atentiei parintilor, divortul, pierderea unui loc de munca etc. Toate acestea isi pot pune amprenta in relatiile de prietenie sau de iubire pe care le ai cu ceilalti.

 

In articolul de azi discutam despre cum recunoastem stima de sine scazuta si modalitati prin care poti sa lucrezi asupra acesteia in sens pozitiv. Daca inveti sa ti-o educi, vei invata sa te respecti si sa te iubesti. In acelasi timp, vei putea avea relatii frumoase si sanatoase cu oamenii din jur.

Recunoaste manifestarile diferite ale lipsei de incredere

Atunci cand te compari cu altii si te desconsideri, frustrarile si angoasele care te guverneaza nu te lasa sa te privesti obiectiv. Sentimentul de inferioritate te acapareaza si inevitabil ai parte de esecuri, de cele mai multe ori pe o baza negativa a respectului de sine.

 

Sunt trei moduri diferite prin care stima de sine scazuta se manifesta, anume:
 

  • sindromul victimei – in fata confruntarilor, individul considera ca este complet neajutorat si lipsit de aparare. Acesta are mereu nevoie de altii pentru a-l indruma, deci pentru a-l salva din fata greutatilor vietii, avand parerea ca este mereu marginalizat si desconsiderat.
  • sindromul impostorului – individul in cauza prezinta un sentiment de superioritate, dar acesta este de fapt o masca pentru a-si camufla lipsa de incredere. Este guvernat de perfectionism, o trasatura extrema cu care isi conduce viata pe plan familial si profesional, dar care este, in realitate, doar o iluzie cu care isi ascunde anxietatea.
  • sindromul rebelului – persoana in cauza nu tine cont de regulile sociale. De cele mai multe ori persifleaza parerile celor din jur pentru a-si masca o imagine de sine scazuta.

 

Pretuieste-te, iubeste-te si respecta-te

Daca tu nu ai grija de tine, cum poti pretinde de la ceilalti sa o faca? Nu poti fi neglijenta cu aspectul fizic, deoarece traind in societate vei fi mereu judecata după aparente, fie ca esti de acord sau nu cu asta. Incepe prin a investi intr-o garderoba frumoasa care sa-ti puna in evidenta trasaturile corpului.

 

Achizitioneaza-ti rochite, fuste de dama sau bijuterii pretioase pe care sa le porti cu mandrie cand iesi in lume. Nu este nevoie sa cheltuiesti o avere pe haine, ci doar pe articole vestimentare pe care sa le combini usor. Sa ai mereu hainele curate si calcate, cu bun gust alese, nu este o dovada de trufie, ci de pretuire de sine.

 

O conditie fizica buna este o alta indatorire pe care o ai fata de tine. Daca nu iti place sa tragi de fiare, un curs de zumba, pilates sau cycling te poate ajuta sa iti mentii silueta. Nutritionistii sunt de parere ca pentru un corp frumos alimentatia conteaza in proportie de 80%, iar sportul restul de 20%. Asa ca renunta la obiceiurile alimentare nesanatoase, precum sucuri acidulate, dulciuri in exces, patiserie sau paine la fiecare masa.

 

Un aspect ingrijit face minuni pentru increderea in sine. Ai nevoie doar de perseverenta si constientizare.

Renunta la dialogul intern negativ

Nu sunt suficient de desteapta”, „Nu sunt frumoasa”, „Sunt grasa”, „Am nasul mare”, „Nu ma descurc sa conduc masina”. Acestea sunt cateva dintre afirmatiile negative pe care le derulezi in fiecare zi in minte. La cat bagaj energetic negativ emani, te mai intrebi de ce te afli in depresie sau ai stari de panica ori nereusite?

 

Persoanele lipsite de incredere ajung sa creada ca nu merita să fie iubite, cultivand de cele mai multe ori relatii toxice. Vei atrage in viata ta ceea ce gandesti. Nu vei fi niciodata implinita cu un partener care sa te valideze daca nu incerci sa rupi acest ciclu nociv.

 

Nu este niciodata prea tarziu sa o iei de la capat, iar daca simti ca trebuie sa faci o schimbare in viata ta, apeleaza la un psihoterapeut care sa te ghideze spre mai bine in viata ta. Invata sa filtrezi cu raspundere oamenii potriviti de cei toxici, iar cu timpul, dezvoltandu-ti inteligenta emotionala, vei face acest lucru instinctiv.

 

Este în regula sa ai indoieli, insuccese, altfel nu ai reusi niciodata sa evoluezi. Lectiile vietii pot fi dure, dar necesare pentru maturitatea ta emotionala. Stima de sine se invaÈ›a, asa ca renunta la frustrari si indecizii, luand hotararea suprema de a fi propria stapana a vietii tale. Asta inseamna sa te apreciezi cinstit si sa dezvolti relatii cu oameni care merita pe de-a-ntregul sa faca parte din viata ta.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
7 Secrete japoneze pentru dezvoltare personala


Vrei sa schimbi in bine un aspect din viata ta Vrei sa te dezvolti in plan personal Vrei sa cresti ranadamentul echipei pe care o conduci Totul e posibil acum Foloseste disciplina japoneza Kaizen Principiile ei extrapolate in absolut toate domeniile vietii te ajuta sa te organizezi mai bine sa-ti planifici anumite activitati sa incluzi...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4 din 5 - 5 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

    Cele mai citite articole

    Dincolo de aroma sa reconfortanta si gustul placut, ceaiul verde a fost asociat cu multiple ...
    Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
    O alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale, este cruciala pentru mentinerea ...
    Slabeste rapid si scapa de toxine!
     
    Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
     
    Citeste zilnic GRATUIT totul
    despre sanatate, frumusete, stil!
     
    Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
    0