Dieta in timpul sarcinii influenteaza dezvoltarea organelor copilului dumneavoastra, dezvoltarea creierului, greutatea la nastere, sanatatea mintala si sanatatea pe termen lung. In plus, o dieta echilibrata si sanatoasa in timpul sarcinii poate imbunatati si sanatatea mamei, facand-o mai putin susceptibila la afectiuni precum preeclampsia, diabetul gestational si depresia postnatala.
Consumul de alimente bogate in fier, calciu, iod, acid folic, colina, vitamina C, vitamina K, cupru si seleniu este extrem de important in timpul sarcinii.
Consumul de alimente bogate in fier, calciu, iod, acid folic, colina, vitamina C, vitamina K, cupru si seleniu este extrem de important in timpul sarcinii.
Mai mult ca oricand, in acest moment al vietii este necesara acordarea unei atentii sporite asupra produselor pe care le consumati.
Ceea ce mancati in timpul sarcinii afecteaza sanatatea bebelusului. Acesta depinde de alimentele pe care le consumati pentru a-si primi caloriile, proteinele, vitaminele, mineralele si lichidele.
De ce sa mancati din toate grupele alimentare? Deoarece dieta afecteaza multe aspecte ale sanatatii bebelusului, cum ar fi:
Dezvoltarea organelor: ceea ce mancati permite dezvoltarea inimii, a creierului, a plamanilor, ficatului, rinichilor, stomacului, intestinelor si sistemului nervos al bebelusului. Toate aceste organe si multe altele depind de nutrienti precum vitamina D si calciu pentru a se dezvolta corect.
Dezvoltarea creierului: Pe tot parcursul sarcinii, in special in ultimul trimestru, creierul bebelusului dumneavoastra va continua sa se dezvolte. Acest lucru necesita un aport adecvat de proteine, acizi grasi omega-3 si alti nutrienti vitali.
Greutatea la nastere: Consumul redus de alimente hranitoare poate duce la o greutate mica la nastere, afectand asadar si sanatatea bebelusului dupa nastere. Consumul de prea multe calorii goale poate provoca probleme cu nasterea si o sansa mai mare de operatie cezariana.
Sanatatea mintala: Cercetarile arata ca dieta mamei si alimentatia postnatala pot avea un impact asupra sanatatii mintale a copilului. Intr-un studiu publicat in Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry, consumul mai mare de alimente nesanatoase in timpul sarcinii a prezis probleme emotionale si comportamentale in randul copiilor.
Obiceiuri alimentare sanatoase: Conform cercetarilor publicate in Journal of Law, Medicine and Ethics, alegerile alimentare in timpul sarcinii pot pregati etapa pentru acceptarea de catre sugar a alimentelor solide dupa nastere. Primele experiente ale unui bebelus cu arome au loc inainte de nastere, cand gusta si simte arome in lichidul amniotic. Studiile arata ca bebelusii prefera alimentele la care au fost expusi inainte in uter atunci cand incep diversificarea.
In plus, o dieta dezechilibrata, alaturi de consumul de bauturi ce contin alcool, poate conduce la probleme de sanatate, cum ar fi probleme digestive, oboseala, arsuri la stomac si crampe. Cercetarile publicate in Journal of Perinatal Education indica faptul ca nivelurile inadecvate de nutrienti in timpul primului trimestru de sarcina al mamei, cand embrionul si placenta sufera un proces de diviziune celulara rapida, pot predispune copilul la diverse afectiuni. Deficientele de nutrienti in timpul sarcinii pot duce la unele probleme majore de sanatate, cum ar fi anemia, o deficienta de fier care provoaca un nivel scazut de celule rosii din sange si preeclampsia, hipertensiune arteriala care poate duce la complicatii ale sarcinii.
Concluzii
O dieta sanatoasa in sarcina va va ajuta sa preveniti diabetul gestational si travaliul prematur. In plus, va permite sa va recuperati mai usor dupa nastere. Cercetarile arata ca anumite deficiente de micronutrienti pot contribui la dezvoltarea depresiei postpartum, in special nivelurile scazute de vitamina D, zinc si seleniu.
O dieta sanatoasa in sarcina va va ajuta sa preveniti diabetul gestational si travaliul prematur. In plus, va permite sa va recuperati mai usor dupa nastere. Cercetarile arata ca anumite deficiente de micronutrienti pot contribui la dezvoltarea depresiei postpartum, in special nivelurile scazute de vitamina D, zinc si seleniu.
Asadar, alimentele hranitoare si cu multe beneficii pentru gravide sunt urmatoarele:
- Peste (somon, dorada, salau, pastrav, etc)
- Fructe si legume (avocado, salata verde, broccoli, tomate, varza, spanac, verdeturi, etc.)
- Produse lactate (lapte, branza, iaurt, sana, chefir, smantana. Evitati branzeturile moi, cu mucegai, nepausterizate).
- Proteine (fasole boabe, naut, oua, carne, mazare, linte)
- Carbohidrati (cartofi, paste, orez, mei, fulgi de ovaz, etc)
- Carbohidrati (cartofi, paste, orez, mei, fulgi de ovaz, etc)
Foto: pixabay.com
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori
Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!