Dieta in timpul sarcinii influenteaza dezvoltarea organelor copilului dumneavoastra, dezvoltarea creierului, greutatea la nastere, sanatatea mintala si sanatatea pe termen lung. In plus, o dieta echilibrata si sanatoasa in timpul sarcinii poate imbunatati si sanatatea mamei, facand-o mai putin susceptibila la afectiuni precum preeclampsia, diabetul gestational si depresia postnatala.
Consumul de alimente bogate in fier, calciu, iod, acid folic, colina, vitamina C, vitamina K, cupru si seleniu este extrem de important in timpul sarcinii.
Consumul de alimente bogate in fier, calciu, iod, acid folic, colina, vitamina C, vitamina K, cupru si seleniu este extrem de important in timpul sarcinii.
Mai mult ca oricand, in acest moment al vietii este necesara acordarea unei atentii sporite asupra produselor pe care le consumati.
Ceea ce mancati in timpul sarcinii afecteaza sanatatea bebelusului. Acesta depinde de alimentele pe care le consumati pentru a-si primi caloriile, proteinele, vitaminele, mineralele si lichidele.
De ce sa mancati din toate grupele alimentare? Deoarece dieta afecteaza multe aspecte ale sanatatii bebelusului, cum ar fi:
Dezvoltarea organelor: ceea ce mancati permite dezvoltarea inimii, a creierului, a plamanilor, ficatului, rinichilor, stomacului, intestinelor si sistemului nervos al bebelusului. Toate aceste organe si multe altele depind de nutrienti precum vitamina D si calciu pentru a se dezvolta corect.
Dezvoltarea creierului: Pe tot parcursul sarcinii, in special in ultimul trimestru, creierul bebelusului dumneavoastra va continua sa se dezvolte. Acest lucru necesita un aport adecvat de proteine, acizi grasi omega-3 si alti nutrienti vitali.
Greutatea la nastere: Consumul redus de alimente hranitoare poate duce la o greutate mica la nastere, afectand asadar si sanatatea bebelusului dupa nastere. Consumul de prea multe calorii goale poate provoca probleme cu nasterea si o sansa mai mare de operatie cezariana.
Sanatatea mintala: Cercetarile arata ca dieta mamei si alimentatia postnatala pot avea un impact asupra sanatatii mintale a copilului. Intr-un studiu publicat in Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry, consumul mai mare de alimente nesanatoase in timpul sarcinii a prezis probleme emotionale si comportamentale in randul copiilor.
Obiceiuri alimentare sanatoase: Conform cercetarilor publicate in Journal of Law, Medicine and Ethics, alegerile alimentare in timpul sarcinii pot pregati etapa pentru acceptarea de catre sugar a alimentelor solide dupa nastere. Primele experiente ale unui bebelus cu arome au loc inainte de nastere, cand gusta si simte arome in lichidul amniotic. Studiile arata ca bebelusii prefera alimentele la care au fost expusi inainte in uter atunci cand incep diversificarea.
In plus, o dieta dezechilibrata, alaturi de consumul de bauturi ce contin alcool, poate conduce la probleme de sanatate, cum ar fi probleme digestive, oboseala, arsuri la stomac si crampe. Cercetarile publicate in Journal of Perinatal Education indica faptul ca nivelurile inadecvate de nutrienti in timpul primului trimestru de sarcina al mamei, cand embrionul si placenta sufera un proces de diviziune celulara rapida, pot predispune copilul la diverse afectiuni. Deficientele de nutrienti in timpul sarcinii pot duce la unele probleme majore de sanatate, cum ar fi anemia, o deficienta de fier care provoaca un nivel scazut de celule rosii din sange si preeclampsia, hipertensiune arteriala care poate duce la complicatii ale sarcinii.
Concluzii
O dieta sanatoasa in sarcina va va ajuta sa preveniti diabetul gestational si travaliul prematur. In plus, va permite sa va recuperati mai usor dupa nastere. Cercetarile arata ca anumite deficiente de micronutrienti pot contribui la dezvoltarea depresiei postpartum, in special nivelurile scazute de vitamina D, zinc si seleniu.
O dieta sanatoasa in sarcina va va ajuta sa preveniti diabetul gestational si travaliul prematur. In plus, va permite sa va recuperati mai usor dupa nastere. Cercetarile arata ca anumite deficiente de micronutrienti pot contribui la dezvoltarea depresiei postpartum, in special nivelurile scazute de vitamina D, zinc si seleniu.
Asadar, alimentele hranitoare si cu multe beneficii pentru gravide sunt urmatoarele:
- Peste (somon, dorada, salau, pastrav, etc)
- Fructe si legume (avocado, salata verde, broccoli, tomate, varza, spanac, verdeturi, etc.)
- Produse lactate (lapte, branza, iaurt, sana, chefir, smantana. Evitati branzeturile moi, cu mucegai, nepausterizate).
- Proteine (fasole boabe, naut, oua, carne, mazare, linte)
- Carbohidrati (cartofi, paste, orez, mei, fulgi de ovaz, etc)
- Carbohidrati (cartofi, paste, orez, mei, fulgi de ovaz, etc)
Foto: pixabay.com
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de respiratie stravechi chinezesti
Tehnicile de respiratie secrete iti dezvaluie cea mai puternica forma de vindecare vazuta vreodata Acestea te pot ajuta sa elimini durerea sa previi atacurile de cord si sa tratezi astmul Toate acestea sunt mentionate intr-un manuscris antic care nu a fost niciodata vazut de catre lumea occidentala Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h

Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
