Ce sunt bolile cardiovasculare?
Bolile cardiovasculare sunt un grup de patologii care afecteaza inima si vasele de sange si includ:
- Boala cardiaca ischemica - afecteaza vasele de sange care hranesc inima;
- Boala cerebrovasculara - afecteaza vasele de sange care hranesc creierul;
- Boala arteriala periferica - afecteaza vasele de sange care hranesc membrele superioare si inferioare;
- Boala cardiaca reumatismala - afecteaza muschiul si valvele inimii;
- Boala cardiaca congenitala - malformatii care afecteaza structura inimii;
- Tromboza venoasa profunda si embolia pulmonara - formarea unor cheaguri de sange care blocheaza fluxul sanguin.
Cum pot fi prevenite bolile cardiovasculare?
Adoptarea unui stil de viata sanatos
Alimentatia joaca un rol extrem de important in mentinerea unei stari de sanatate optime si are, de asemenea, un rol cheie in prevenirea bolilor cardiovasculare. O Dieta echilibrata ar trebui sa contina cat mai putine alimente procesate si sa fie bogata in legume, fructe, cereale integrale si carne de buna calitate.
In plus, este recomandat sa includem activitatea fizica in viata noastra de zi cu zi, fie ca vorbim despre mersul pe jos sau despre antrenamentul de forta.
Fumatul este unul dintre cei mai importanti factori de risc, iar abandonarea acestui obicei poate scădea considerabil riscul cardiovascular.
Tratamentul medicamentos
In cazul prezentei unor factori de risc precum hipertensiunea arteriala sau hipercolesterolemia, poate fi necesara instituirea unui tratament medicamentos chiar si in absenta unei boli cardiovasculare diagnosticate.
Cum pot fi tratate bolile cardiovasculare?
Tratamentul medicamentos
Medicamentele utilizate pentru preventia bolilor cardiovasculare pot fi utilizate si in tratamentul acestora, scopul fiind acela de a controla factorii de risc care au condus la instalarea bolii cardiovasculare. Cele mai utilizate clase de medicamente sunt antihipertensivele, hipocolesterolemiantele (statinele) si antiagregantele plachetare (aspirina in doze mici).
Proceduri de cardiologie interventionala
In cazul pacientilor diagnosticati cu forme avansate de boala cardiaca ischemica in care este sever afectata circulatia sangelui prin vasele care hranesc inima, se poate recurge la proceduri de cardiologie interventionala precum angioplastia coronariana in Cluj.
Aceasta procedura presupune introducerea unui cateter lung la nivelul unui vas de sange de la nivelul unui membru, care este ulterior ghidat pana la nivelul vasului de sange afectat de ateromatoza. La locul respectiv va fi amplasat un stent care se mentina lumenul vasului deschis pentru ca sangele sa poata circula normal.
Tehnica folosita minimizeaza traumatismul, scade riscul de infectare si durata de recuperare post-interventionala.
In concluzie, bolile cardiovasculare sunt patologiile responsabile de cel mai mare numar de decese la nivel mondial, insa pot fi prevenite eficient sau tratate ulterior prin tratament medicamentos sau tehnici interventionale ce permit o recuperare rapida.
Surse informative
“Cardiovascular Diseases (CVDs).” World Health Organization, World Health Organization, 17 May 2017, www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/cardiovascular-diseases-(cvds).
Welch, Ashley, et al. “Treatment and Prevention of Heart Disease: Everyday Health.” EverydayHealth.com, 21 May 2018, www.everydayhealth.com/heart-disease/treatment-prevention/.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
De dor de sufletul lui Andersen - Nichita Stanescu
Texte cu o circulatie foarte restransa si texte inedite ale poetului Nichita Stanescu – un mic tezaur care a stat ascuns vreme de decenii Volumul contine si un corp de texte originale recoltate din arhiva personala a autorului de sotia sa Comoara a fost pastrata de autor intr-un dosar pe coperta caruia a scris De dor...
valabila 48h
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!