Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce trebuie sa stii despre rujeola

de Viorica Ghinea la 2017-07-31
Ce trebuie sa stii despre rujeola
Rujeola sau pojarul este o boala infectioasa virala acuta, contagioasa, cauzata de virusul rujeoli. Se transmite atunci cand o persoana infectata tuseste sau stranuta. Simptomele rujeolei apar, de obicei, in 10-12 zile de la expunerea la virus.


Potrivit unui comunicat al Directiei de Sanatate Publica Cluj, in colectivitati de copii (crese, gradinite) sunt cazuri de imbolnavire sub varsta de 2 ani si chiar sub 1 an, ceea ce impune introducerea vaccinarii antirujeolice sub varsta de 1 an, in caz de epidemie.

Contagiozitatea boli este foarte mare, transmiterea se face pe cale aerogena. Receptivitatea fata de acest virus este foarte mare, in special daca mama nu este imuna.  A doua imbolnavire nu se produce decat in cazuri exceptionale. Rujeola aparuta in primele trei luni de sarcina poate provoca malformatii congenitale la fat.

Virusul rujeolic este putin rezistent in mediul extern, mai ales la temperaturi ridicate. Virusul rujeolic nu este sensibil la antibiotice, de aceea nu se recomanda tratament cu antibiotice fara indicatie medicala.

Simptomele apar de obicei la 10-12 zile de la contactul cu virusul si la inceput pot fi confundate cu o raceala obisnuita: secretii nazale, tuse si febra mica. Pe masura ce boala progeseaza si in special intre a treia si a saptea zi de la debut, temperatura creste pana la 39-41 grade, iar pe corp apare o eruptie caracteristica reprezentata de pete rosii care persista de la 4 la 7 zile. Contagiozitatea exista de la aparitia catarului pana la 4 zile post eruptiv.

Pot apare complicatii care pot afecta aproape orice organ, cum ar fi: encefalita, pneumonia interstitiala sau infectii ale urechii, diareea severa si deshidratarea secundara.

Vaccinul este indicat pentru vaccinarea simultana rujeolica, urliana si rubeolica incepand cu varsta de 12 luni. In circumstante speciale, vaccinul poate fi administrat incepand cu varsta de 9 luni. Vaccinarea impotriva bolilor contagioase si periculoase, ca rujeola, este o prioritate nationala. Vaccinul ROR reprezinta o solutie sigura, disponibila si eficienta pentru a proteja viata si sanatatea copiilor.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate


Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima  Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 3.9 din 5 - 5 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre rujeola

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre pojar

Cele mai citite articole

Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
O alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale, este cruciala pentru mentinerea ...
In fiecare etapa a vietii, femeile se confrunta cu schimbari hormonale semnificative, iar una ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0