Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Concediu crestere copil. Drepturile salariatei

Concediu crestere copil. Drepturile salariatei
Drepturile salariatelor insarcinate sunt de multe ori nestiute sau chiar trecute cu vederea de catre angajatori. Necunoscand aceste drepturi, viitoarele mamici nu pot beneficia de anumite gratuitati sau facilitati la care ar avea acces daca ar avea informatii despre legislatia muncii.


Persoanele ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 ianuarie 2011 beneficiaza de drepturile prevazute de OUG 111/2010 (modificata prin OUG 124/2011), in timp ce persoanele care au nascut pana la data de 31 decembrie 2010 inclusiv beneficiaza de drepturile reglementate de OUG 148/2005.
Printr-o cerere puteti solicita angajatorului dreptul la concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 1 an, 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani.
Pentru a beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului pana la 2 ani, respectiv a copilului cu handicap pana la 3 ani, persoana care solicita acest drept trebuie sa fi realizat timp de 12 luni (cu un an anterior nasterii copilului) venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.
Cine poate beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului?
Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului parintii copilului, precum si una dintre persoanele care au adoptat copilul, carora li s-a incredintat copilul in vederea adoptiei sau care au copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta, precum si persoana care a fost numita tutore.
In timpul concediului de crestere copil, salariata nu poate fi concediata, cu exceptia situatiilor de faliment sau reorganizare judiciara.
Perioada in care salariata a beneficiat de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului constituie perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie si reprezinta vechime in serviciu si in specialitate.
In clublegislatiamuncii.ro puteti afla mai multe detalii despre concediul de crestere copil sau alte drepturi ale salariatei insarcinate.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei


Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre codul fiscal

Cele mai citite articole

Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016