Probele de ADN pot permite stabilirea cu acuratete ridicata a culorii parului unei persoane, o noua tehnica in acest sens fiind dezvoltata cu succes de cercetatorii olandezi.
Pana in prezent, doar culoarea ochilor unei persoane putea fi determinata cu ajutorul unor probe de sange, sperma, saliva sau celule tegumentare.
Cu ajutorul tehnicii descrise, marti, in revista Human Genetics, de acum inainte va fi posibil sa se determine cu o precizie de peste 90% daca o persoana avea parul roscat sau negru si cu o precizie de aproximativ 80% daca parul sau este blond ori saten.
Noul procedeu este capabil chiar sa diferentieze diversele nuante prezente in cadrul unor culori apropiate (de exemplu saten deschis sau blond).
Studiul a fost coordonat de Manfred Kayer, profesor de medicina legala si specialist in biologia moleculara la Centrul medical Erasmus din Rotterdam.
Pentru acest studiu, medicii olandezi au utilizat ADN-ul catorva sute de europeni - culoarea parului acestora fiind deja cunoscuta - si au incercat sa evidentieze influenta anumitor gene. In urma analizelor lor, cercetatorii au identificat 13 markeri ADN, pe 11 gene, care sunt legati de culoarea parului unei persoane.
Oamenii de stiinta considera ca un test ADN va putea fi pus la punct in curand, acesta fiind util pentru politisti in diverse anchete.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid privind aplicarea dreptului la educatie pentru copiii cu dizabilitati din Romania
De ce copiii cu dizabilitati sunt marginalizati sau chiar exclusi intr-o forma sau alta din sistemul national de educatie Nu e suficient ca acesti copii duc deja o lupta cumplita cu ei insisi De ce trebuie sa duca inca una cu autoritatile cu institutii indiferente care de fapt sunt obligate prin lege sa le faciliteze accesul la educatie ...
Oferta Speciala
valabila 48h

de
SuntFericita.roRedactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.