Frigiderul este instrumentul modern de pastrare in stare proaspata a alimentelor, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul de la Institutul de Cercetari Alimentare si autorul cartii "Noua Ordine alimentar". Utilizarea acestuia trebuie facuta respectand regulile de igiena, temperaturile si timpii de conservare caracteristici, adauga specialistul in nutritie. Frigiderele au de regula doua zone de depozitare cu temperaturi diferite. Astfel, in zona de refrigerare temperatura trebuie sa fie in permanenta mai mica de patru grade, in caz contrar alimentele preparate se pot altera, deoarece microorganismele devin active la temperaturi ridicate. Daca temperatura nu este mai mare de patru grade, atunci alimentele se pot pastra intre doua si sapte zile, in functie de produs, spune prof. dr. Mencinicopschi. Cea de-a doua zona de depozitare este cea a congelatorului, in care temperatura trebuie sa fie in permanenta mai mica de - 18 grade Celsius.
Congelatorul asigura o pastrare intre trei si 24 de luni, in functie de aliment. O conditie esentiala pentru pastrarea alimentelor in parametri de siguranta, evitand deteriorarea si alterarea lor, este aceea de a verifica in permanenta temperaturile de refrigerare, subliniaza medicul nutritionist.
Recongelarea - factor de inmultire microbian?
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi atrage atentia asupra faptului ca orice aliment congelat nu se va recongela, deoarece inmultirea microbiana se reia cu rapiditate, iar alimentul devine periculos pentru organism. Cel mai indicat este sa punem in congelator legumele, fructe si carnea in pachetele mici, de cate o portie, pentru a nu fi nevoiei sa recongelam produsul. In acelasi timp, in compartimentul de refrigerare, alimentele vor fi depozitate conform indicatiilor existente, in asa fel incat fructele, legumele, hrana proaspata, carnea si produsele din carne, oua, untul sa fie stocate in zonele indicate. In nici un caz amestecate unele cu altele. Carnea proaspata nu va fi pusa niciodata deoasupra legumelor si fructelor, astfel evitndu-se contaminarea incrucisata. In plus, alimentele gatite nu se vor amesteca cu produsele proaspete. In caz contrar acestea se degradeaza si altereaza, fapt ce duce la aparitia problemelor grave de sanatate, avertizeaza prof. dr. Mencinicopschi.
Sursa: Gandul
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 4.75
din 5
- 2 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!