Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum sa reduci zaharul din dieta: In ce alimente se ascunde?

de Alina Ilie la 2024-10-02
Cum sa reduci zaharul din dieta: In ce alimente se ascunde?
Zaharul adaugat in alimentatie a devenit o preocupare majora in ultimii ani, pe masura ce cercetarile arata legaturi clare intre consumul excesiv de zahar si probleme de sanatate, cum ar fi obezitatea, diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare si chiar unele forme de cancer. In mod surprinzator, zaharul nu se gaseste doar in deserturi sau dulciuri, ci este adesea ascuns in alimente la care nu ne-am astepta.


Zaharul poate fi gasit in mod natural in multe alimente, cum ar fi fructele, laptele si legumele. Totusi, zaharul adaugat este cel care cauzeaza cele mai multe probleme de sanatate. Acesta se adauga la alimentele procesate pentru a le imbunatati gustul, textura sau durata de conservare.
 
Exista mai multe tipuri de zahar adaugat, inclusiv zahar alb, brun, siropuri (cum ar fi siropul de porumb bogat in fructoza) si melasa. Consumul excesiv de zahar poate duce la o crestere rapida a glicemiei, ceea ce forteaza pancreasul sa produca mai multa insulina. Acest ciclu poate, in timp, contribui la rezistenta la insulina si, in final, la diabet.
 

Alimente care ascund zahar
 

Multe alimente aparent sanatoase contin cantitati surprinzatoare de zahar adaugat. Iata cateva exemple:
 
a) Bauturile racoritoare si sucurile de fructe
Bauturile racoritoare, inclusiv cele „dietetice”, sunt o sursa majora de zahar adaugat. Chiar si sucurile naturale de fructe, care nu contin zahar adaugat, pot avea un continut ridicat de zaharuri naturale, ceea ce poate creste rapid nivelul glicemiei.
 
b) Iaurturile indulcite
Multe iaurturi cu arome, promovate ca fiind sanatoase, pot contine pana la 20-30 de grame de zahar pe portie. Este important sa verifici eticheta si sa alegi iaurturi naturale.
 
c) Cerealele pentru micul dejun
Majoritatea cerealelor sunt pline de zahar. Chiar daca acestea sunt comercializate ca fiind bogate in fibre sau imbogatite cu vitamine si minerale, continutul ridicat de zahar poate anula beneficiile nutritionale.
 
d) Produsele de panificatie si biscuitii
Painea alba, produsele de patiserie si chiar unele sortimente de paine integrala pot contine zahar. Biscuitii, chiar si cei care sunt promovati ca fiind „pentru dieta”, pot contine zaharuri ascunse sub forme diverse, cum ar fi siropul de porumb sau glucoza.
 
e) Sosurile si dressing-urile
Sosuri precum ketchup-ul, sosurile de barbecue, dressingurile pentru salata si chiar unele sortimente de mustar contin adesea cantitati mari de zahar adaugat. Acestea sunt folosite pentru a spori gustul si pentru a prelungi termenul de valabilitate al produsului.
 
f) Alimentele „sanatoase” procesate
Multe batoane proteice, smoothie-uri imbuteliat sau gustari „bio” pot contine zahar sub forma de miere, sirop de agave sau alti indulcitori. Chiar daca sunt percepute ca alternative mai sanatoase, ele pot avea un impact negativ asupra nivelului de zahar din sange.
 
g) Produsele lactate indulcite
Desi laptele simplu contine lactoza, un zahar natural, produsele lactate indulcite (lapte cu ciocolata, shake-uri din lapte) pot avea zahar adaugat, crescand continutul total de zaharuri din alimentatie.
 

Cum sa identifici zaharul ascuns pe etichete
 

Zaharul poate aparea sub mai multe denumiri pe etichetele alimentare, ceea ce poate face dificil sa-l identifici. Cateva exemple includ:
 
  • Sirop de porumb bogat in fructoza
  • Suc de trestie evaporat
  • Glucoza
  • Fructoza
  • Dextroza
  • Sirop de artar
  • Melasa
     
Atunci cand citesti etichetele, este important sa fii atent la toate aceste denumiri, deoarece ele indica prezenta zaharului adaugat.
 

Cum sa reduci consumul de zahar
 

Reducerea consumului de zahar nu inseamna ca trebuie sa renunti complet la dulciuri, ci sa faci alegeri mai informate si sa ajustezi treptat obiceiurile alimentare. Iata cateva strategii utile:
 
a) Inlocuieste zaharul cu alternative mai sanatoase
In loc sa folosesti zahar rafinat, poti opta pentru indulcitori naturali, cum ar fi stevia.
 
b) Renunta la bauturile indulcite
Inlocuirea sucurilor si a bauturilor racoritoare cu apa, ceaiuri neindulcite sau apa infuzata cu fructe este o modalitate simpla de a reduce consumul de zahar. Poti, de asemenea, sa iti prepari propriile sucuri naturale acasa, utilizand doar fructe proaspete si apa.  Iata Top 15 smoothie-uri care te detoxifiaza si te ajuta sa slabesti sanatos! >>
 
c) Alege fructe proaspete in loc de dulciuri
Atunci cand ai pofta de ceva dulce, incearca sa consumi fructe proaspete. Acestea contin fibre si vitamine, care ajuta la moderarea absorbtiei zaharului in sange. Bananele, merele, fructele de padure sau perele pot fi alternative excelente pentru dulciurile procesate.
 
d) Gateste acasa
Atunci cand prepari mesele acasa, ai control complet asupra ingredientelor si poti evita adaugarea zaharului inutil. Incearca sa prepari deserturi si gustari fara zahar adaugat, utilizand ingrediente precum fructele uscate, semintele de chia sau iaurtul natural.
 
e) Verifica etichetele produselor
De fiecare data cand cumperi un produs ambalat, verifica cu atentie eticheta pentru a vedea cat zahar contine. Chiar si alimentele care par sanatoase pot contine zahar ascuns. Incearca sa alegi produse care au cat mai putin zahar adaugat sau care utilizeaza indulcitori naturali.
 
f) Adopta o dieta bogata in fibre si proteine
Fibrele si proteinele ajuta la mentinerea unui nivel stabil al glicemiei si reduc pofta de dulciuri. Include in dieta ta alimente precum legumele, cerealele integrale, leguminoasele, nucile si semintele.

Foto: pixabay.com

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori


Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

    Cele mai citite articole

    Grasimea de la nivelul abdomenului este inamicul numarul unu al femeilor care isi doresc o talie de ...
    Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
    Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
    Slabeste rapid si scapa de toxine!
     
    Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume
    Citeste zilnic GRATUIT totul
    despre sanatate, frumusete, stil!
     
    Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016