SuntFericita cauta meniu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se face siropul de soc: reteta traditionala, beneficii si tot ce trebuie sa stii

de Alina Ilie la 2025-05-15
Cum se face siropul de soc: reteta traditionala, beneficii si tot ce trebuie sa stii
Florile de soc, delicate si parfumate, sunt utilizate pentru a prepara siropuri, ceaiuri, gemuri si alte produse. Siropul de soc este una dintre cele mai indragite delicii naturale pe care le putem prepara in perioada de primavara si inceput de vara, cand florile de soc infloresc, raspandind un parfum fin si dulceag.


Siropul de soc este un concentrat lichid dulce, obtinut prin infuzarea florilor de soc in apa cu zahar, care poate fi consumat ca bautura racoritoare, poate fi folosit ca baza pentru cocktailuri sau deserturi, sau chiar ca remediu natural in sezonul rece.
 
Acest sirop are o aroma florala subtila si un gust echilibrat intre dulce si acrisor. Este foarte popular in special in lunile de primavara si inceputul verii, cand florile de soc sunt proaspete.

Proprietati si beneficii ale florilor de soc

Siropul de soc nu este doar o bautura racoritoare extrem de gustoasa, ci si un remediu natural folosit din vechime pentru proprietatile sale. Este cunoscut ca ajuta la intarirea sistemului imunitar, la calmarea simptomelor de raceala si gripa, la reducerea inflamatiilor si la stimularea proceselor de detoxifiere ale organismului. Consumat cu moderatie, siropul de soc este un adevarat elixir floral, plin de vitamine si antioxidanti, care poate inlocui cu succes bauturile carbogazoase.

Ingrediente pentru siropul de soc

Pentru o reteta clasica de sirop de soc, vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
 
  • Flori de soc proaspete: aproximativ 20-30 de flori (in functie de cat sirop vrei sa faci)
  • Apa: aproximativ 1,5 – 2 litri
  • Zahar: 1,5 kg (se poate ajusta dupa gust)
  • Lamaie: sucul de la 2-3 lamai (pentru aciditate si conservare)
  • Optional: acid citric – pentru o conservare mai buna si mentinerea culorii

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori


Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cum se face siropul de soc pas cu pas

Pentru a face sirop de soc, in primul rand trebuie sa stii cum sa alegi florile potrivite. Acestea trebuie sa fie proaspete, albe, pline si parfumate.
 
Dupa ce ai strans florile necesare, in general cam 20-30 de inflorescente pentru o cantitate decenta de sirop, urmeaza sa le pui intr-un vas mare. Se toarna apa fierbinte peste florile de soc, apoi se adauga sucul proaspat stors de la doua-trei lamai. Lamaia are rolul de a stabiliza culoarea siropului si de a-i oferi o nota placuta acrisoara, dar si de a ajuta la conservare. Dupa ce ai amestecat bine toate ingredientele, vasul se acopera cu un prosop curat sau cu capac si se lasa la infuzat intre 24 si 48 de ore, la temperatura camerei. Acest timp este necesar pentru ca florile sa elibereze in apa toate aromele si uleiurile volatile care dau farmec siropului.
 
Dupa perioada de infuzare, lichidul se strecoara cu grija folosind o sita fina sau o panza de tifon, pentru a indeparta resturile florilor si orice impuritati. Lichidul limpede obtinut se pune la fiert impreuna cu zaharul. Cantitatea de zahar este aproximativ egala cu volumul de lichid, dar poate fi ajustata dupa gust: unii prefera un sirop mai dulce, altii mai putin. Se amesteca constant pana cand zaharul se dizolva complet, fara a lasa siropul sa dea in clocot puternic, pentru a nu altera aroma delicata. Daca doresti, poti adauga putin acid citric, care ajuta la mentinerea gustului si culorii siropului pe termen lung.
 
Dupa ce siropul este gata, se toarna fierbinte in sticle sterilizate, care se inchid ermetic. Este important ca sticlele sa fie bine spalate si sterilizate pentru a preveni fermentarea sau mucegaiul. Odata racit, siropul se pastreaza in frigider sau intr-un loc racoros, ferit de lumina. Acest sirop poate rezista chiar si cateva luni daca este pastrat corect.

Pentru un plus de savoare, in timpul infuziei poti experimenta adaugand frunze de menta, cateva felii de ghimbir sau chiar un baton de scortisoara, care dau o aroma interesanta si un plus de prospetime.

Cum se consuma siropul de soc

Siropul de soc este foarte versatil:
 
  • Se dilueaza cu apa plata sau minerala.
  • Poate fi folosit in cocktailuri sau limonade.
  • Se poate adauga in deserturi: iaurt, clatite, inghetata.
  • Se foloseste ca remediu natural, cate o lingura dizolvata in apa calda, pentru calmarea racelilor.
 
Cu putina rabdare si ingrediente simple, poti obtine un produs gustos, parfumat si plin de beneficii. Este un mod minunat de a valorifica florile de soc, atat din punct de vedere culinar, cat si terapeutic.

de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

    Cele mai citite articole

    De multe ori ne trezim tarziu, suntem pe graba si nu apucam sa mancam un mic dejun sanatos, care sa ...
    Grasimea de pe abdomen este inamicul numarul unu al siluetei. Toate femeile isi doresc sa scape ...
    Stilul vestimentar iti poate evidentia foarte usor trasaturile, mai ales daca este ales corect, cu ...
    Slabeste rapid
    si scapa de toxine!
    Iti oferim un Raport Special GRATUIT
    "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
    Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
    Adauga mai jos adresa ta de email
    si primesti Raportul Gratuit
    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016