Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noutati pentru cei care au PFA sau Intreprindere Individuala

de SuntFericita.ro la 2020-05-28
Noutati pentru cei care au PFA sau Intreprindere Individuala
Cea mai simpla modalitate prin care un viitor antreprenor poate demara un business este infiintarea unei societati economice de tip Persoana Fizica Autorizata sau Intreprindere Individuala. La noi in tara, acestea sunt cele mai populare tipuri de entitati juridice, fiindca sunt ideale pentru afaceri mici, costurile de constituire sunt reduse, iar procedura de infiintare, mai simpla. Iata de ce trebuie sa tii cont, daca ai deja sau planuiesti sa alegi una dintre cele doua forme juridice pentru desfasurarea activitatii economice.


Indemnizatie lunara de la stat

Epidemia de coronavirus a afectat puternic economia, iar micile afaceri au avut de suferit. Totusi, statul a luat in considerare perioada dificila prin care trec PFA-urile si Intreprinderile Individuale (II) si a decis sa le ofere o indemnizatie lunara, pe toata perioada starii de urgenta. 

Initial, prin OUG 30/2020, valoarea a fost plafonata la 2.230 de lei, egala cu salariul de baza minim brut pe tara pentru anul 2020. Ulterior, OUG 32/2020 a stabilit ca indiferent de veniturile lor, PFA si II vor beneficia de o indemnizatie fixa bruta, egala cu 75% din salariul mediu brut pe economie. Asadar, in conditiile unui castig salarial mediu brut de 5.429 de lei, rezulta ca indemnizatia lunara acordata din bugetul consolidat este de 4.071 de lei, suma fiind supusa impozitarii si platii contributiilor sociale conform legii. Indemnizatia se acorda acelor categorii de profesionisti care lucreaza ca PFA sau II, cum ar fi taximetristii, contabilii, comerciantii, intreprinzatorii, operatorii economici ori lucratorii in saloane de infrumusetare. 

Nu se stie ce va fi dupa ce starea de urgenta va trece si cati dintre profesionistii care exploateaza o astfel de entitate juridica se pot reintoarce in campul muncii in contextul situatiei epidemiologice, insa exista posibilitatea sa fie stabilite masuri suplimentare pentru sprijinul micilor antreprenori.
 

Deosebiri intre PFA si Intreprindere Individuala

In cazul acestor forme de organizare, nu exista deosebiri in ceea ce priveste organizarea contabilitatii sau obligatiile fiscale, iar diferentele dintre PFA si Intreprindere Individuala tin doar de natura juridica. Una dintre cele mai importante se refera la limita de angajati: in timp ce PFA poate avea maxim 3 angajati, o Intreprindere Individuala poate incadra in munca pana la 8 salariati. O noutate in acest sens o reprezinta o propunere legislativa ce presupune ca, in viitor, un PFA sa poata avea 5 lucratori, iar II, pana la 15 oameni.

Persoana Fizica Autorizata desfasoara orice forma de activitate economica permisa de lege, utilizand, in principal, forta sa de munca si poate alege cel mult 5 clase de activitati prevazute de codul CAEN. Intreprinderea individuala nu are personalitate juridica, este organizata de un intreprinzator persoana fizica si poate angaja terte persoane cu contract de munca, iar numarul activitatilor prevazute de codul CAEN poate ajunge la maxim 10. Pentru constituirea ambelor tipuri de entitati juridice este necesara dovada pregatirii profesionale pentru fiecare cod CAEN ales. Durata de viata a unui PFA este limitata de durata de viata a persoanei care o detine, dar, in cazul intreprinderii individuale, mostenitorii pot continua activitatea chiar si in cazul decesului titularului.

 

Asemanarile dintre PFA si II sunt multe, astfel ca viitorii intreprinzatori aleg, adesea, forma juridica tinand cont de numarul limita al angajatilor. In ambele cazuri, procedura de infiintare se face de catre o singura persoana, documentele necesare pentru inregistrare sunt identice, la fel si costurile de infiintare, contabilitatea este de nivel simplu si se depun aceleasi declaratii obligatorii. In plus, ambele tipuri de firme se pot desfiinta usor, in doar cateva zile.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
De dor de sufletul lui Andersen - Nichita Stanescu


Texte cu o circulatie foarte restransa si texte inedite ale poetului Nichita Stanescu – un mic tezaur care a stat ascuns vreme de decenii Volumul contine si un corp de texte originale recoltate din arhiva personala a autorului de sotia sa Comoara a fost pastrata de autor intr-un dosar pe coperta caruia a scris De dor...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 3.5 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

    Cele mai citite articole

    Grasimea de la nivelul abdomenului este inamicul numarul unu al femeilor care isi doresc o talie de ...
    Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
    Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
    Slabeste rapid si scapa de toxine!
     
    Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume
    Citeste zilnic GRATUIT totul
    despre sanatate, frumusete, stil!
     
    Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016