Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Nu vreau sa ma duc la scoala! Ce-i raspunzi?

de Alina Negrutiu la 2014-05-22
Nu vreau sa ma duc la scoala! Ce-i raspunzi?
De dimineata i-am auzit pe baietii mei vorbind despre scoala. Cel mic il intreba pe cel mare de ce se duce la scoala. Interpelatul a zis, fara ezitare, "pentru ca asa trebuie". Ceva legat de raspunsul lui nu mi-a dat pace apoi. Nu m-am linistit cu ideea ca singura motivatie a copilului legata de scoala este rezultatul cererii si al fortei impuse (nu al dorintei de a invata). Cu cat am stat si m-am gandit mai mult, cu atat am inteles ca si eu, ca mama, am jucat un rol in toata tarasenia. I-am conturat multe perceptii despre lume, inclusiv cele despre scoala.


Asa ca am inceput sa ma intreb daca reactii diferite ale parintilor nu ar duce cumva la raspunsuri diferite ale copiilor. M-am documentat, am vorbit si cu alti parinti si am gasit o serie de tipuri de raspunsuri la intrebarea „De ce trebuie sa merg la scoala?”. Tie care ti se potriveste?
1. Parintele care invinovateste: Il faci pe copil sa se simta rau ca nu doreste sa mearga la scoala. Ii spui ca merge la scoala si va avea succes in viata sau sta acasa si devine, stiu eu, gunoier. Il faci sa se simta rau, nu incerci sa-i dai incredere in sine.
2. Categoria „Esti prea destept!”: Pleci de la premiza ca ai un copil cu abilitati superioare, numai pentru ca este in stare sa-ti puna o astfel de intrebare. Poate te intreaba de ce reusesc in viata si cei care nu au terminat scoala si are ceva dreptate aici. Ajuta-l sa inteleaga avantajele si nu ii incuraja atitudinea negativa fata de scoala.
3. Rapunsul sarcastic: Folsosesti sarcasmul si exagerarea pentru a-i raspunde. Desi umorul ajuta la depasirea unui eventual conflict, fii atenta sa nu simta ca razi de ele si/sau de sentimentele lui.
4. Raspunsul practic: Atunci cand te concentrezi pe chestiunile practice cand iei apararea educatiei. De exemplu, subliniezi faptul ca cei cu diplome castiga mai multi bani si traiesc mai mult decat restul. Desi aceasta este o abordare populara si eficienta, nu ia in calcul toate variabilele care cauzeaza frustrare de-a lungul timpului.
5. Raspunsul tipat: Atunci cand ai impresia ca decibelii ii schimba perceptia copilului. Uitam adesea ca zgomotul nu ajuta. Daca tipi, cobori la nivelul copilului si iti pierzi din autoritate.
6. Justitiarul: Ii spui ac este obligatoriu, conform legii, sa mearga la scoala. Exista agentii, spui tu, care monitorizeaza cand se duc copiii la scoala si, daca nu se intampla asta, parintii sunt decazuti din drepturi. Nu te substrage complet din ecuatie. Trebuie sa existe reguli pe care le-ati stabilit in cadrul familiei si pe care le respectati cu totii.
7. Pe drumul amintirilor: Te concentrezi numai pe experienta ta cu scoala. Ii spui ca treceai muntii pe jos numai pentru a merge la lectii. Desi dezvaluirea unor experiente il poate influenta pe copil sa povesteasca mai multe, este important ca, totusi, conversatia sa se concentreze pe perceptia copilului privind scoala.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Personalitati ale Arhitecturii Romanesti


Lucrarea Personalitati ale Arhitecturii Romanesti 1859-2023 este una dintre atat de rarele antologii dedicate arhitectilor care au activat si au creat in spatiul romanesc O arhiva bogata ce contine peste 1400 de nume reprezentative de arhitecti cu ajutorul careia puteti deslusi tendintele arhitecturale ale celor 165 de ani pusi sub lupa ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre copii

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre scoala

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre parinti

Cele mai citite articole

Exista cateva lucruri de care nicio femeie nu scapa, iar menopauza este unul dintre ele. Aceasta ...
In cautarea unei modalitati sanatoase si gustoase de a pierde in greutate, dieta cu mere poate fi ...
Ochii rosii pot fi o manifestare comuna a unei game variate de afectiuni si probleme de sanatate. ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0