Cambodgienii din zilele noastre mananca mai mult is fac m ai putina miscare decat in ultimele decenii. Dar aceasta explicatie nu este suficienta pentru a explica ratele neobisnuite de incidenta a bolii. Se mai intampla ceva.
Aceasta noua generatie de pacienti cu diabet s-a nascut in timpul regimului Khmerii Rosii, intre 1975 si 1979. Oamenii de stiinta cred ca expunerea prenatala la starea de infometare resimtita de mamele lor i-a setat pentru a face diabet mai tarziu in viata. Cercetatorii cred ca s-ar putea vorbi si despre un efect epigenetic. Adica, daca esti un fat in pantecul unei mame infometate, ti se modifica ADN-ul intr-un mod care va fi mostenit de copiii tai.
Studiile efectuate pe animale au demonstrat ca efectul este multigenerational.
Din punct de vedere stiintific, acest lucru este foarte interesant. Nu exista multe studii de epigenetica care sa includa un numar mare de subiecti. Epigenetica descrie modificari la nivelul ADN-ului indivizilor care nu afecteaza secventa ADN. Din punct de vedere fizic, schimbarile epigenetice apar ca niste mici decoratiuni chimice adaugate genelor umane. Studiile anterioare au aratat ca infometarea poate declansa schimbari epigenetice la oameni.
Biologii credeau initial ca, indiferent de cat de dure sunt conditiile de mediu, ADN-ul trece neschimbat la copii (cu exceptia supunerii la radiatii). Mai recent insa, cercetatorii au descoperit ca aceste decoratiuni epigenetice sunt mostenite, la fel ca ADN-ul. Ceea ce inseamna ca infometarea si ferita de popul cambodgian in anii 1970 afecteaza sanatatea nepotilor acestora.
Exista, la nivel mondial, un caz similar, cand nazistii au blocat intrarea alimentelor in Olanda, pe durata unei ierni intregi. Olandezii au trecut printr-o infometare cumplita. Oamenii de stiinta au descoperit ulterior ca nu numai bebelusii care s-au nascut atunci au fost mai mici ca fratii lor, ci si copii lor. Nazistii au lasat o amprenta nefasta asupra a doua generatii de olandezi.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!