Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Povestea lui Mos Nicolae

Povestea lui Mos Nicolae
Sfantul Nicolae s-a nascut in Orientul Mijlociu la nord de Bethleem. A fost deci o persoana in carne si oase, episcop de Myra (pe teritoriul Turciei de astazi). Nicolae provenea dintr-o familie instarita, dar mosternirea primita a donat-o oamenilor nevoiasi.


Surorile sarmane
Legenda lui spune ca, pe vremea lui Nicolae, erau trei surori sarmane care nu se puteau casatori din cauza saraciei, iar tatal lor decisese sa le vanda. Cand fata cea mare a ajuns la vartsa maritisului, Nicolae i-a lasat noaptea, la usa casei, un saculet cu aur. La fel si surorii mijlocii. Cand a venit si vremea celei mici, tatal s-a postat in fata usii sa-l vada cu ochii lui pe binefacator. Numai ca Sfantul s-a urcat pe acoperis si a aruncat saculetul pe horn. Acesta a cazut intr-o soseta ce era pusa la uscat. De aici si obiceiul atarnarii sosetelor de semineu si al pregatirii ghetutelor. Nicolae l-a rugat pe tatal din poveste sa pastreze secretul, insa acesta nu si-a respectat promisiunea. De atunci incoace, oricine primeste cate ceva, ii multumeste lui Nicolae. 
Protectorul copiilor
Aceasta faima s-a nascut dupa moartea lui Nicolae. Locuitorii din Myra il sarbatoreau pe sfant in ajun, de 6 Decembrie, cand o ceata de pirati arabi din Creta au navalit in oras. Au furat bogatiile din Biserica Sfantului Nicolae si au rapit un baiat pentru a-l transforma in sclav. In acest timp insa, parintii lui Basilios, caci asa il chema pe baiat, erau devastati de disparitia fiului lor. De Sfantul Nicolae, mama copilului a facut o ceremonie de comemorare. In aceeasi zi, Sfantul Nicolae i s-a aratat lui Basilios, l-a binecuvantat si l-a dus inapoi la casa parinteasca.
Nuielusa Mosului
Nuielusa care se pune in ghetutele copiilor trebuie sa fie de mar. Daca, dupa ce este pusa in apa, infloreste pana la Craciun, legenda spune ca sfantul Nicolae l-a iertat pe cel atins de nuielusa.
Mos Nicolae pe alte plaiuri
In Olanda, episcopul calatoreste pe un vapor si soseste pe 5 decembrie. Are la el o carte mare din care afla cum s-au purtat pruncii olandezi de-a lungul anului. Este insotit de Zwarte Piet cel negru la chip, maur la origine, care il ajuta pe Mos sa imparta daruri celor cuminti, sa-i atentioneze cu nuielusa pe cei rai si sa-i si bage in sac pe acestia trimitandu-i in Spania (spaniolii n-au habar de aceasta legenda).
In Ghana, Mosul care aduce daruri vine din jungla, iar in Hawaii coboara dintr-o barca. 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
De dor de sufletul lui Andersen - Nichita Stanescu


Texte cu o circulatie foarte restransa si texte inedite ale poetului Nichita Stanescu – un mic tezaur care a stat ascuns vreme de decenii Volumul contine si un corp de texte originale recoltate din arhiva personala a autorului de sotia sa Comoara a fost pastrata de autor intr-un dosar pe coperta caruia a scris De dor...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre mos nicolae

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre copii

Cele mai citite articole

Te-ai simtit vreodata coplesita de haosul din locuinta ta si nu ai stiut cum sa faci fata ...
Semintele de chia nu sunt doar o sursa bogata de nutrienti esentiali, ci si un ingredient versatil ...
Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0