Studiile facute cu privire la satisfactia legata de propriul trup s-au focalizat numai pe fete de la sapte ani in sus. Numai ca si fetitele mai mici fac corelatii intre ceea ce vad si felul in care arata ele. Si, desi multe fetite sub 6 ani spun ca nu sunt suficient de suple, nu este clar daca expunerea la media este cauza.
Doctorii Sharon Hayes si Stacey Tantleff-Dunn au adus in laboratorul lor 121 de fetite, cu varste intre 3 si 6 ani, si le-a rugat sa urmeareasca clipuri cu desene, vreme de 14 minute. Jumatate s-au uitat la filmulete cu printese, cealalta jumatate la desene fara printese, cum ar fi Dora sau Clifford. Apoi fiecarei fetite i s-a permis sa se joace singura 15 minute intr-o camera de joaca, in timp ce oamenii de stiinta au monitorizat cate minute au alocat activitatilor centrate pe cum arata (uitatul in oglinda, schimbarea hainelor). Copiii au fost rugati si sa aleaga ‘printesele adevarate’ dintr-o serie de poze cu fetite imbracate in costume de balerina, avand greutati corporale diferite. Inainte si dupa experiment, fetele au raspuns la intrebari legate de preferinta tipului de corp.
Inainte de a preciza rezultatele experimentului trebuie sa mai luam cateva lucruri in calcul. Eroinele sunt printese. Personajele bune sunt descrise ca fiind frumoase si bune, atractivitatea fiind asociata cu multumire, blandete si succes. Prin contrast, raul este asociat cu obezitate, cruzime si lipsa de atractivitate.
Rezultatele au aratat ca fetitele sunt preocupate de imaginea lor corporala: 31% au spus ca sunt ingrijorate ca sunt grase si alte 18% au spus ca uneori se gandesc la asta. O treime dintre fete doresc sa fie mai suple si, dintre pozele cu ‘printese adevarate’, au ales, in proportie de 50%, cele mai slabe balerine.
Rezultatele nu au fost influentate de filmuletele pe care le privisera.
Hayes si Tantleff-Dunn au speculat ca fetele de 7 ani si mai mari au invatat sa se compare cu ceea ce vad in media. Fetele sub 6 ani nu fac inca asta. Ele sunt Cenusareasa, Alba-ca-Zapada, Tiana. Sunt printese in mintea lor.
Atunci de unde vine preocuparea vizavi de imaginea corporala? Poate din conversatiile cu parintii, avand in vedere ca fetitele erau, in majoritate, supraponderale. Intrebate ce ar schimba la ele daca ar putea, fetitele nu au spus nimic de greutate, ci de culoarea parului sau a pielii si hainutele. Adica pielea alba si parul blond le-ar ajuta sa fie printese.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 2 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!