Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Totul despre incontinenta urinara

de SuntFericita.ro la 2023-10-23
Totul despre incontinenta urinara
Incontinenta urinara semnifica pierderea involuntara de urina, din diferite cauze structurale sau functionale, ce conduce la disconfort din punct de vedere fizic si psihosocial. Desi poate parea o afectiune cu prevalenta scazuta, este o problema des intalnita atat la persoanele varstnice, cat si la cei tineri.


Incontinenta urinara poate avea un impact negativ semnificativ asupra calitatii vietii daca nu este diagnosticata timpuriu si tratata adecvat. Mai jos vei regasi toate informatiile cheie legate de semnificatia, fiziopatologia, diagnosticul si tratamentul incontinentei urinare.
 
Tipuri de incontinenta urinara si manifestari

Incontinenta este o stare patologica ce poate aparea ca urmare a mai multor cauze. Astfel, a fost dezvoltata o clasificare a tipurilor de incontinenta in functie de modul de producere:
  • Incontinenta de efort - apare ca urmare a cresterii presiunii pozitive intraabdominale, prin tuse, stranut sau activitate fizica sustinuta; este cel mai des intalnit tip de incontinenta, in special la populatia feminina (situatie in care se pot folosi scutece de dimensiuni variabile, precum scutece adulti large, medium sau small);
  • Incontinenta de imperiozitate - reprezinta pierderea de urina insotita de senzatia brusca, urgenta de a urina; este cauzata de contractii involuntare ale muschiului vezicii, numit detrusor;
  • Incontinenta prin regurgitare (numita si incontinenta prin prea plin) - apare atunci cand vezica nu se goleste complet (prin disfunctii ale sfincterului, drept consecinta a stenozelor etc.) si urina reziduala se scurge constant; este, insa, un tip mai rar intalnit fata de incontinenta de efort si cea prin imperiozitate;
  • Incontinenta prin rebosare - are loc atunci cand vezica este incapabila sa se contracte (ca urmare a unor leziuni ale terminatiilor nervoase/alte cauze legate de inervatia detrusorului) si se umple excesiv pana la pierderi de urina.
 
Cauzele incontinentei urinare

Printre factorii cauzali sau de risc identificati in patologia incontinentei urinare se numara: 
  • Sarcina si nasterea;
  • Instalarea menopauzei;
  • Obezitatea;
  • Prostatectomia (excizarea prostatei);
  • Afectiunile neurologice;
  • Diabetul zaharat;
  • Infectiile de tract urinar;
  • Medicatia diuretica;
  • Varsta inaintata;
  • Antecedentele familiale.
 
Diagnosticul incontinentei urinare

Pentru stabilirea unui diagnostic corect al tipului de incontinenta urinara, medicul urolog va efectua, inainte de toate, un consult amanuntit (cu preluarea istoricului medical si efectuarea unui examen fizic complet). Ulterior, medicul va solicita teste paraclinice suplimentare, precum analizele de sange si de urina si imagistica ecografica.

Este necesara evaluarea reziduului postmictional (urina restanta in vezica) prin ecografia sistemului urinar. Se poate efectua uretrocistoscopie pentru vizualizarea directa a vezicii si uretrei. Studiile urodinamice sunt, de asemenea, utile pentru confirmarea tipului specific de incontinenta.
 
Medicatia care se poate prescrie in functie de tipul de incontinenta 

In functie de tipul de incontinenta urinara diagnosticat, medicul urolog poate prescrie:
 
  • Alfa-blocante - pentru relaxarea muschiului detrusor hiperactiv;
  • Anticolinergice - pentru reducerea contractiilor detrusorului;
  • Estrogeni locali - pentru troficitatea uretrei (la femei);
  • Antibiotice - in cazurile de incontinenta cauzate de infectii de tract urinar.

Este esential ca tratamentul sa fie personalizat pentru fiecare pacient in parte, astfel incat sa se obtina ameliorarea simptomelor de incontinenta si imbunatatirea calitatii vietii.
 
Masuri profilactice (schimbarea stilului de viata) 

Odata cu tratamentul medicamentos potrivit, sunt recomandate si schimbari in stilul de viata pentru ameliorarea incontinentei urinare:
 
  • Reducerea cantitatii de lichide consumate seara - pentru a preveni pierderile nocturne;
  • Renuntarea la bauturi care irita vezica – de exemplu cafeaua, ceaiul negru, bauturile carbogazoase sau cu alcool;
  • Mentinerea unei greutati optime - prin dieta echilibrata si activitate fizica;
  • Efectuarea constanta de exercitii Kegel - pentru intarirea muschilor pelvini;
  • Managementul afectiunilor asociate ce pot creste presiunea intraabdominala (precum constipatia sau tusea cronica).
 
In concluzie, incontinenta urinara este o afectiune ce poate influenta calitatea vietii, dar care beneficiaza de tratament suportiv. Urmarea recomandarilor medicului si adaptarea stilului de viata pot ajuta semnificativ la ameliorarea simptomelor de incontinenta urinara si la cresterea calitatii vietii.
 
Sursa foto: Shutterstock 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori


Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Cele mai citite articole

Grasimea de la nivelul abdomenului este inamicul numarul unu al femeilor care isi doresc o talie de ...
Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016