SuntFericita cauta meniu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Totul despre tiroida: De ce se deregleaza si cum iti afectează viata

de Alina Ilie la 2025-07-11
Totul despre tiroida: De ce se deregleaza si cum iti afectează viata
Glanda tiroida este o glanda mica, dar extrem de importanta, localizata in partea anterioara a gatului, sub marul lui Adam. Desi are doar 20-30 de grame, influenteaza aproape toate functiile organismului prin hormonii pe care ii produce. Problemele cu tiroida sunt mai frecvente decat credem, mai ales in randul femeilor, dar pot aparea la orice varsta si la oricine.


Tiroida este o glanda endocrina cu forma de fluture, situata in partea anterioara a gatului. Ea produce hormoni esentiali pentru functionarea normala a corpului: T4 si T3. Acesti hormoni regleaza metabolismul, adica modul in care organismul produce si foloseste energia.
 
Tiroida este controlata de glanda hipofiza, aflata la baza creierului, care produce hormonul TSH (hormon de stimulare tiroidiana). Cand nivelul hormonilor tiroidieni scade, hipofiza elibereaza mai mult TSH pentru a stimula tiroida sa produca hormoni.

De la ce se declanseaza problemele cu tiroida?

Problemele tiroidei pot fi cauzate de mai multi factori:
 
- Predispozitia genetica – bolile tiroidiene sunt frecvente in familii.

- Bolile autoimune – cea mai comuna cauza a hipotiroidismului este tiroidita Hashimoto, o boala autoimuna in care sistemul imunitar ataca tiroida. Hipertiroidismul apare frecvent din cauza bolii Basedow-Graves, tot o afectiune autoimuna.
 
- Deficitul de iod – iodul este esential pentru producerea hormonilor tiroidieni. Un aport insuficient poate cauza gusa si hipotiroidism.
 
- Infectii sau inflamatii – tiroidita virala poate afecta temporar glanda.
 
- Stresul prelungit – desi nu este o cauza directa, stresul agraveaza multe boli autoimune, inclusiv pe cele ale tiroidei.
 
- Sarcina – unele femei dezvolta probleme tiroidiene dupa nastere, din cauza fluctuatiilor hormonale.
 

Semne care pot indica faptul ca ai probleme cu tiroida

Iata 10 semne care pot indica faptul ca ai probleme cu tiroida:
 
1. Oboseala excesiva
Daca te simti mereu obosit, lipsit de energie si nu iti revii nici dupa odihna suficienta, s-ar putea ca tiroida sa nu functioneze corect. Hipotiroidismul (functionarea lenta a tiroidei) duce la scaderea productiei de hormoni tiroidieni, ceea ce incetineste metabolismul si reduce nivelul de energie.
 
2. Crestere sau scadere inexplicabila in greutate
Unul dintre cele mai clare semne ale problemelor cu tiroida este modificarea brusca a greutatii. Daca mananci la fel, dar te ingrasi rapid, este posibil ca tiroida sa fie „lenesa” (hipotiroidism). Daca slabesti brusc, fara dieta sau sport, tiroida ar putea fi hiperactiva (hipertiroidism).
 
3. Probleme cu parul si pielea
Caderea excesiva a parului, parul uscat, pielea foarte uscata si unghiile fragile pot indica un dezechilibru tiroidian. Hormonii tiroidieni controleaza regenerarea celulelor, iar un deficit sau un exces afecteaza direct aspectul pielii si al parului.
 
4. Sensibilitate crescuta la frig sau caldura
Persoanele cu hipotiroidism se plang ca le este mereu frig, chiar si atunci cand altora le este cald. Cei cu hipertiroidism transpira excesiv si tolereaza greu caldura.
 
5. Probleme menstruale si de fertilitate
La femei, dereglarile tiroidei pot duce la menstre neregulate, menstre abundente sau foarte rare si probleme de fertilitate.
 
6. Modificari ale ritmului cardiac
Tiroida afecteaza direct inima. Un puls prea lent poate indica hipotiroidism, in timp ce bataile rapide ale inimii, palpitatiile si aritmiile pot fi semne de hipertiroidism.
 
7. Probleme cu somnul
Persoanele cu hipertiroidism au insomnii, se trezesc frecvent si nu pot adormi usor. Hipotiroidismul, pe de alta parte, poate cauza somnolenta excesiva pe timpul zilei.
 
8. Probleme de concentrare si memorie
Confuzia mentala, pierderile de memorie si dificultatile de concentrare sunt frecvente la cei cu tiroida „lenesa”.
 
9. Umflaturi la nivelul gatului
Unul dintre semnele vizibile ale problemelor cu tiroida este gusa — o umflatura la baza gatului, cauzata de marirea glandei tiroide.
 
10. Schimbari de dispozitie
Anxietatea, iritabilitatea, starile depresive si schimbarile bruste de dispozitie pot avea legatura cu hormonii tiroidieni.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Tipuri de probleme ale glandei tiroide

Cele mai frecvente afectiuni tiroidiene sunt:
 
- Hipotiroidismul – tiroida produce prea putini hormoni. Cel mai frecvent este cauzat de tiroidita Hashimoto. Se trateaza cu hormoni tiroidieni sintetici.

- Hipertiroidismul – tiroida produce prea multi hormoni. Cauza principala este boala Basedow-Graves. Se poate trata cu medicamente antitiroidiene, iod radioactiv sau chirurgie.
 
- Nodulii tiroidieni – formatiuni in interiorul tiroidei, majoritatea benigni, dar uneori pot fi cancerigeni. Necesita monitorizare sau biopsie.
 
- Cancerul tiroidian – rar, dar in crestere, mai ales la femei. 

- Gusa – marirea vizibila a tiroidei, cauzata de deficit de iod, inflamatii sau noduli.

Ce simptome ai cand ai probleme cu tiroida?

 
In functie de tipul afectiunii, simptomele pot fi variate:
 
Hipotiroidism (tiroida „lenesa”):
 
  • Oboseala extrema
  • Crestere in greutate
  • Intoleranta la frig
  • Piele uscata, par rar
  • Depresie
  • Constipatie
  • Menstre abundente
 
Hipertiroidism (tiroida „hiperactiva”):
 
  • Slabire rapida
  • Transpiratii excesive
  • Insomnii
  • Nervozitate, anxietate
  • Batai rapide ale inimii.

Problemele cu tiroida apar adesea discret, mascate de simptome care pot fi usor confundate cu efectele oboselii, stresului sau ale alimentatiei. De aceea, este esential sa fii atent la semnalele pe care ti le trimite corpul tau.

Comanda acum lucrarea "Tiroida disfunctionala. Ghid practic pentru o viata normala!" Pentru tine sau pentru oricine crezi ca are nevoie de astfel de informatii. Este UNICA lucrare de tip ghid, care ofera:
  • o imagine de ansamblu asupra disfunctiilor tiroidei pentru o mai buna intelegerea a mecanismelor;
  • solutii, metode si remedii alternative;
  • o abordare holistica a fenomenului.
     
...Click aici pentru Formularul de Comanda >>
 

de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

    Cele mai citite articole

    De multe ori ne trezim tarziu, suntem pe graba si nu apucam sa mancam un mic dejun sanatos, care sa ...
    Grasimea de pe abdomen este inamicul numarul unu al siluetei. Toate femeile isi doresc sa scape ...
    Stilul vestimentar iti poate evidentia foarte usor trasaturile, mai ales daca este ales corect, cu ...
    Slabeste rapid
    si scapa de toxine!
    Iti oferim un Raport Special GRATUIT
    "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
    Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
    Adauga mai jos adresa ta de email
    si primesti Raportul Gratuit
    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016